Vadlazac kakukkfűvel párolt zöldségágyon
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csimasz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Köret:
-
90g édesburgonya56 kcal
-
60g cukkini10 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
360g patisszon36 kcal
Páclé a zöldségekhez:
-
0g borsikafű0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g majoranna1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
Lazac steak:
-
2g édeskömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
75g vadlazac107 kcal
Citrommártás:
-
20g tojássárgája64 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
125g víz0 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
20g citromlé4 kcal
Díszítés:
Összesen
984
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Köret:
-
180g édesburgonya111 kcal
-
120g cukkini19 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
720g patisszon71 kcal
Páclé a zöldségekhez:
-
0g borsikafű0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
Lazac steak:
-
4g édeskömény1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
150g vadlazac213 kcal
Citrommártás:
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
250g víz0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Díszítés:
Összesen
1968
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Köret:
-
8.5g édesburgonya5 kcal
-
5.7g cukkini1 kcal
-
4.2g lilahagyma2 kcal
-
7.6g sárgarépa3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
34g patisszon3 kcal
Páclé a zöldségekhez:
-
0g borsikafű0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Lazac steak:
-
0.2g édeskömény0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1.9g citromlé0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
7.1g vadlazac10 kcal
Citrommártás:
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
11.8g víz0 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.9g citromlé0 kcal
Díszítés:
Összesen
89
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.7 g
Zsír
-
Összesen 68.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 280 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1897.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 199 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 456 mg
-
Nátrium 1051 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.8 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 676.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1214 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 2488 micro
-
β-karotin 11840 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 6210 micro
Összesen
984
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.4 g
Zsír
-
Összesen 136.5 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 560 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3794.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 399 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 271 mg
-
Foszfor 912 mg
-
Nátrium 2103 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.6 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1353.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2428 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 173 mg
-
D vitamin: 93 micro
-
K vitamin: 148 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 368 micro
-
Kolin: 443 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 4976 micro
-
β-karotin 23681 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 12420 micro
Összesen
1968
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 235 micro
-
β-karotin 1118 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 586 micro
Összesen
89
kcal
Hozzávalók
Köret:
-
1 db édesburgonya
-
1 kis db cukkini
-
1 közepes db lilahagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db patisszon
Páclé a zöldségekhez:
-
1 csipet borsikafű
-
1 kávéskanál só
-
1 csipet bors
-
1 kk majoranna
-
1 csipet bazsalikom
-
1 szál kakukkfű
-
1 szál rozmaring
-
1 csipet zsálya
-
1 csipet oregánó
-
1 dl olívaolaj
Lazac steak:
-
4 g édeskömény
-
1 csipet só
-
1 csipet bors
-
1 csipet szerecsendió
-
1 csipet kakukkfű
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek olívaolaj
-
15 dkg vadlazac
Citrommártás:
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg cukor
-
1 csapott ek finomliszt
-
2.5 dl víz
-
1 dkg vaj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 citromból nyert citromlé
Díszítés:
Elkészítés
Köret:
- Lazac mellé salátát vagy zöldséget szokás tálalni, most a zöldség mellett döntöttem. A felsorolt zöldségeket nem túl vékony, de hosszúkás szálakra szeleteljük. A lila hagymát karikákra, úgy mutatósabb.
- A felsorolt fűszerekből, összezúzott fokhagymából és 1 dl olívaolajból készítjük a páclevet. (Én már előző nap be szoktam pácolni, hogy az éjszaka alatt a zöldség magába szívja a fűszerek aromáját.)
- Elkészítése rém egyszerű: sütőpapíros tepsiben 200 fokon kisütjük, időnként megforgatjuk, hogy mindenütt kellemesen átsüljön.
Páclé a zöldségekhez:
- A lazac húsát csipesszel szálkamentesítjük, majd ecsettel finoman megkenjük olajjal, mivel ennél többre nincs szükség sütéskor.
- Jöhet a fűszerezés. A lazac húsa nagyon karakteres ízű, így elég egy kevés édeskömény, só, bors, szerecsendió, kakukkfű. A fokhagymát gerezdekre vágva rátesszük, majd némi citromlevet csepegtetünk rá.
- Bőrös oldalával lefelé sütjük két percig. Nagyon óvatosan szabad csak megfordítani, lapát(ok) segítségével, hogy a hús nehogy szétessen, majd a másik oldalát szintén két percig sütjük.
- Ezt követően levesszük róla a hagymát, és nyolc percig sütjük sütőben 180 fokon, hogy a közepe is megsüljön. Vigyázat! Nagyon könnyű "túlsütni"!
Lazac steak:
- A tojássárgáját a cukorral és liszttel kikeverjük, majd felengedjük a vízzel. (Eredetileg a citrommártást tejjel készítem, de ez esetben nem akartam, hogy elnyomja a lazac ízét.)
- Gőz fölött sűrűsödésig kavarjuk, majd levéve hozzáadjuk a vajat és a citrom héját, illetve levét.
Citrommártás:
- Párolt spárgával vagy ceruzababbal díszítjük. Én babbal készítettem. Leforráztam, lecsöpögtettem, baconbe tekertem, majd kisütöttem a többi zöldséggel együtt. Tetejét mentával, pörkölt mandulával díszítettem. Mellé citrommártást és zöldfűszeres mártást kínáltam.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 6367
- Feltöltés dátuma: 2015. május 21.
Ajánló
Félédes vagy édes fehérbor illik hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Csimasz
2 recept
A lazac nem kimondottan a vasárnapi ebédeink résztvevője, de ezt a fogást kifejezetten erre a versenyre készítettem el. Mivel korábban dolgoztam már vele, így tudom, hogyan kell elkészíteni, és mellé igyekeztem ezúttal valamiféle kreatív köretet és mártást kitalálni. Remélem, ha elkészítitek, ti is örömötöket lelitek benne, és jó étvágyat kívánok hozzá! :)