Szerecsendió

A szerecsendió Dél-Ázsiában őshonos különleges, frissítő ízű fűszernövény. Finom ízt ad a sajtos, spenótos, karfiolos ételeknek, a besamelmártásnak, burgonyapürének és néhány süteményben is használhatjuk. Az intenzívebb ízhatás érdekében célszerű egészben (nem őrlemény formájában) vásárolni a szerecsendiót és frissen reszelni az ételbe.
A szerecsendió (Myristica fragrans) egy trópusi fa termése, amelyet főként fűszerként és gyógyászati célokra használnak. A fa a Maluku-szigeteken (Indonézia) őshonos, de ma már más trópusi régiókban is termesztik, például Indiában, Srí Lankán és a Karib-térségben.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szerecsendió Dél-Ázsiából származó, különleges ízű fűszernövény, melyet egészben és őrlemény formájában is megtudunk venni. A szerecsendió a növény magja, amely az európai és ázsiai konyhában igen népszerű különböző ételek ízesítéséhez. A szerecsendióban található miriszticin nevű vegyület nagy mennyiségben toxikus lehet, és hallucinációkat, hányingert vagy szédülést okozhat. Emiatt csak kis mennyiségben szabad fogyasztani.
Ha módunkban áll, akkor egész szerecsendiót vásároljunk, így sokkal tovább eláll, és jóval intenzívebb íze van frissen az ételekbe reszelve. Ha az őrölt változat mellett teszed le a voksod, akkor vedd figyelembe a lejárati dátumot, és felbontás után légmentesen záródó csomagolásba tedd át a fűszert, így ízét tovább megőrzi. Száraz, hűvös helyen tartsuk.
A szerecsendiót változatosan tudjuk felhasználni a konyhában, például süteményekhez, szószokhoz (például besamelmártáshoz), forró italokhoz (forralt bor, chai), levesekhez és húsételekhez. Tradicionálisan emésztést elősegítőként, görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként alkalmazzák a gyógyászatban. Emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Az illóolaját (szerecsendióolaj) szépségápolási termékekben és aromaterápiában használják, mivel melegítő és nyugtató hatású.
Készülhet sütőtökös-pekándiós sajttortakocka, krémes tejszínes pulykaragu, krémes sütőtökpüré, sajtkrémleves, sütőtökkenyér szaftosan és fűszeresen, a legkrémesebb gombakrémleves és pastitsio, azaz görög rakott tészta is.
Még több szerecsendiós receptért görgess lejjebb!
Szerecsendiót az év bármely időszakában tudunk venni.
A szerecsendiót légmentesen zárható tárolóba tegyük, száraz, hűvös helyre.
fehérjetartalom
5.84 g
zsírtartalom
29.51 g
szénhidráttartalom
49.29 g
víztartalom
6.23 g
Foszfor
213 mg
Kalcium
184 mg
Magnézium
183 mg
Nátrium
16 mg
B6 vitamin
0.16 g
Kolin
8.8 mg
C vitamin
3 mg
Niacin - B3 vitamin
1.299 mg
fehérje
5.84 g
Zsír
telített zsírsav
25.94 g
egyszeresen telített zsírsav
3.22 g
többszörösen telített zsírsav
0.35 g
ásványi anyagok
Kalcium
184 mg
Vas
3.04 mg
Magnézium
183 mg
Foszfor
213 mg
Nátrium
16 mg
Cink
2.15 mg
Réz
1.027 mg
Mangán
2.9 mg
Szelén
1.6 µg
szénhidrát
rost
20.8 g
cukor
2.99 g
víz
6.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.346 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.057 mg
Niacin - B3 vitamin
1.299 mg
Folát
76 µg
Kolin
8.8 mg
Béta-karotin
28 µg
Béta-kriptoxantin
66 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
3 mg
B6 vitamin
0.16 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!