Rozmaring

Rozmaring

Leírás

Rozmaring – receptek, leírás, tippek

A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

A rozmaring főleg fűszernövényként használatos a konyhában: leginkább főzéskor és sütéskor kerül elő akár friss, akár szárított formában, de sokan termesztik a kertben vagy tartják cserépben otthon. Szimbolikus jelentése is van: a hagyomány szerint a rozmaring szeretet, a hűség és a megemlékezés jelképe.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a rozmaring?

A rozmaring (latin nevén Rosmarinus officinalis) egy aromás, fás szárú növény, amely főként a mediterrán térségben őshonos, de ma már világszerte elterjedt zöldfűszer. Hazánkban is népszerű, főleg az olasz konyha kedvelői között. A rozmaring levelei keskenyek, szúrósak, illatosak, és sötétzöldek, alul ezüstösen játszanak. Az illata jellegzetesen friss, fűszeres, kissé fenyőre emlékeztető, csak úgy, mint a külseje.

Hogyan vásároljuk?

Ha szerencsénk van, piacokon, helyi termesztőktől beszerezhetjük akár frissen, akár cserépben is. Szárítva szinte minden élelmiszerbolt fűszerespolcán megtalálható a rozmaring, a nagyobb hipermarketekben cserepes formában is megtaláljuk, de ezeket általában nehéz életben tartani, hacsak át nem ültetjük.

Ha a friss rozmaringot tartósítanánk, fagyasszuk le, ugyanis erős, gyantás jellege miatt tökéletesen fagyasztható. Egyszerűen tegyük a feldarabolt ágakat egy jégkockatartóba, öntsük fel olívaolajjal vagy szűrt vízzel, és mehet a fagyasztóba, majd szükség esetén az adott ételbe, például a sült hús mellé a tepsibe vagy egy paradicsommártásba.

Mire jó a rozmaring?

A rozmaringot elsősorban kulináris célokra használják, például szószok, húsok, halak, pörköltek, ízesített olajok és egyéb ételek készítéséhez. Különösen jól áll a báránynak, a csirkének és a marhának, ezen kívül a paradicsomos ételeknek, így az olasz pizzáknak és tésztáknak is. Ezen kívül gyógynövényként is ismert, mivel számos egészségügyi, jótékony gyógyhatással bír.

A rozmaringot illetve annak illóolaját már az ókori görögök is használták a memória javítására. Gazdag antioxidánsokban (például rozmarinsavban), amelyek segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében, így csökkentve a sejtkárosodást és lassítva az öregedési folyamatokat. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért hasznos ízületi fájdalmak, izomfájdalmak enyhítésére, illetve a gyulladásos állapotok kezelésére. A rozmaring segíthet a helyes emésztés fenntartásában, mivel serkenti az emésztőnedvek termelődését. Használható puffadás, gyomorégés és emésztési zavarok enyhítésére is.

A rozmaring illóolaja nyugtató hatású, segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. A rozmaringos fürdő vagy aromaterápia segíthet a feszültség oldásában. Antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságai miatt segíthet a bőrproblémák kezelésében, mint például akné, pikkelysömör, vagy egyéb gyulladások. Emellett segíthet a bőr vérkeringésének javításában is. A rozmaringot hajápoló készítményekben is használják, mivel stimulálhatja a hajhagymákat, ezáltal segíthet a hajhullás, kopaszodás megelőzésében.

Mi készülhet rozmaringból?

Mutatunk pár receptet rozmaringgal: készülhet csirkemájpörkölt rozmaringos burgonyával, citromos-zöldfűszeres vajjal grillezett egész csirke, házi ketchup – sült paradicsommal, egyszerű francia hagymaleves, sült karfiolos leves, tepsis mustáros tarja sült újkrumplival, fava, avagy görög sárgaborsópüré, sütőtökgnocchi pirított gombákkal vagy 72 órás focaccia.

Még több rozmaringos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész éven át kapható cserépben és szárított formában.

hogyan tároljam

Zacskóban vagy zárható dobozba téve hetekig eláll a hűtőben a friss rozmaring. Szárítva akár évekig is.

100g Rozmaring

fehérjetartalom

3.31 g

zsírtartalom

4.899 g

szénhidráttartalom

20.7 g

víztartalom

67.77 g

gramm rozmaring?

Top ásványi anyagok

Kalcium

317 mg

Magnézium

91 mg

Foszfor

66 mg

Nátrium

26 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.336 g

C vitamin

21.8 mg

Niacin - B3 vitamin

0.912 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.804 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.31 g

Zsír

telített zsírsav

2.838 g

egyszeresen telített zsírsav

1.16 g

többszörösen telített zsírsav

0.901 g

ásványi anyagok

Kalcium

317 mg

Vas

6.65 mg

Magnézium

91 mg

Foszfor

66 mg

Nátrium

26 mg

Cink

0.93 mg

Réz

0.301 mg

Mangán

0.96 mg

szénhidrát

rost

14.1 g

víz

67.77 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.036 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.152 mg

Niacin - B3 vitamin

0.912 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.804 mg

Folát

109 µg

A vitamin

146 µg

C vitamin

21.8 mg

B6 vitamin

0.336 g

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...