Narancsos kacsa gyökérzöldségekkel és selymes narancsmártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
kacsa és zöldségek
-
200g kacsamell270 kcal
-
150g kacsacomb436 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
125g burgonya72 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
23g narancslé11 kcal
-
65g narancs22 kcal
narancsmártás
Összesen
1188
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
kacsa és zöldségek
-
800g kacsamell1080 kcal
-
600g kacsacomb1745 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
28g rozmaring37 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
12g kakukkfű12 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
260g narancs89 kcal
narancsmártás
Összesen
4753
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
kacsa és zöldségek
-
23.7g kacsamell32 kcal
-
17.8g kacsacomb52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
0.8g rozmaring1 kcal
-
9.5g sárgarépa3 kcal
-
14.8g burgonya9 kcal
-
0.4g kakukkfű0 kcal
-
1.8g fokhagyma2 kcal
-
2.7g narancslé1 kcal
-
7.7g narancs3 kcal
narancsmártás
-
7.4g narancslé3 kcal
-
0.3g almaecet0 kcal
-
0.9g juharszirup2 kcal
-
7.4g alaplé1 kcal
-
0.9g étkezési keményítő3 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
139
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.1 g
Zsír
-
Összesen 81.7 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 306 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1524.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 171 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 693 mg
-
Nátrium 484 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 478.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 949 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 177 mg
-
Retinol - A vitamin: 320 micro
-
α-karotin 2485 micro
-
β-karotin 6096 micro
-
β-crypt 181 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 352 micro
Összesen
1188
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 216.5 g
Zsír
-
Összesen 326.9 g
-
Telített zsírsav 142 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 124 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6098.8 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 178 mg
-
Kálcium 683 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 459 mg
-
Foszfor 2773 mg
-
Nátrium 1935 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 234.4 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1912.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3796 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 395 mg
-
D vitamin: 136 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 68 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 547 micro
-
Kolin: 708 mg
-
Retinol - A vitamin: 1280 micro
-
α-karotin 9940 micro
-
β-karotin 24383 micro
-
β-crypt 723 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 1407 micro
Összesen
4753
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 295 micro
-
β-karotin 724 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
139
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
kacsa és zöldségek
-
2 db kacsacomb
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
100 g vaj
-
4 szál rozmaring
-
50 dkg burgonya
-
4 szál kakukkfű
-
1 fej fokhagyma
-
1 narancsból nyert narancslé
-
1 db narancs
narancsmártás
-
2.5 dl narancslé
-
2 ek almaecet
-
2 ek juharszirup
-
2.5 dl alaplé
-
2 ek étkezési keményítő
-
30 g vaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
kacsa és zöldségek
- A kacsamelleket és -combokat sózzuk-borsozzuk. Egy serpenyőben kb. 40g vajat forrósítunk és rádobunk egy szál rozmaringot, majd a combokat és a melleket külön-külön lepirítjuk mindkét oldalukon.
- A répákat és a burgonyát meghámozzuk, majd rusztikusan nagyobb darabokra aprítjuk és egy sütőtálba tesszük. Hozzáadunk két kisebb, negyedelt hagymát is, majd vajat rácsipkedünk a zöldségágyra, amit friss kakukkfűvel és rozmaringgal koronázunk meg.
- Az előkérgezett kacsacombokat és -melleket ráfektetjük a zöldségágyra és melléteszünk egy fej félbevágott fokhagymát is. A kacsa tetejére locsoljuk a serpenyőben maradt zsiradékot és rácsipkedjük a maradék vajat is.
- 165 fokos sütőben 50-60 percet sütjük az egészet, ha túlzottan pirulni akarna a teteje, akkor fedjük le sütőpapírral és alufóliával.
- Az egy óra leteltével meglocsoljuk az egészet egy narancs kifacsart levével, majd egy másik narancsot felszeletelünk és a kacsára fektetjük a szeleteket. Visszatesszük a sütőbe és 180 fokon sütjük így 20 percet.
- Közben elkészítjük a narancsöntetet (lásd lejjebb). Utolsó lépésként ebből pár kanállal lekenjük a kacsa tetejét, majd grillfokozaton rápirítunk a tetejére kb. 5 percig.
narancsmártás
- A narancslevet, az almaecetet, a juharszirupot és az alaplevet egy kis lábasban összeforraljuk, majd addig főzzük, amíg kb. a negyede elfő.
- Egy merőkanálnyit kiveszünk belőle, kikeverjük benne a keményítőt, majd visszaöntjük a szószhoz és besűrítjük vele.
- Hozzáadunk egy kevés vajat, ízlés szerint sózzuk, elkeverjük, majd félretesszük a mártást a tálaláshoz.
- A kacsacombot egészben, a mellet pihentetés után szeletelve tálaljuk a velesült zöldségek mellé, a narancsmártással nyakonöntve.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 90
- 7 napos nézettség: 299
- Össznézettség: 5741
- Feltöltés dátuma: 2023. december 08.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Ha van fogás, ami ünnepi asztalra kívánkozik, akkor ez az egyszerre szaftos és ropogós narancsos kacsa bizony ilyen! A kacsacombok- és mellek zöldfűszerek, narancs és köretként szolgáló zöldségek társaságában sül tökéletesre, miközben egy egyszerű, vajtól selymes narancsmártás is készül hozzá. Nincs is más szavunk rá: egyszerűen tökéletes ez az ünnepi étel!