Sárgarépa

A sárgarépa ezerarcú gyökérzöldség, tehát nem csak levesekben van helye! Fogyasszuk nyersen, süssük meg sütőben, készítsünk belőle krémlevest, tésztát, krémet, vagy reszeljük süteményekbe!
A sárgarépa tagadhatatlanul jó hatással van az egészségünkre: magas a rosttartalma, savtalanító hatása van, gazdag E-vitaminban, tápértéke igen magas, erősíti az immunrendszert, és nagy segítséget nyújt az egészséges haj, köröm és fogíny megőrzésében.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sárgarépa a legrégebbi kultúrnövényeink egyike, termesztésének kezdete 5000 évvel ezelőttre tehető, ekkor még fehér színű zöldség volt, és csak a XV. századtól kezdve nyerte el mai narancssárga színét. Nagyon egészséges, az egyik legismertebb bétakarotin-forrás.
Válasszunk mindig élénk narancssárga répákat. Ha levelestül vesszük, ügyeljünk rá, hogy zsenge, zöld színű, fonnyadásmentes legyen a levele.
Kezdjük az előkészítéssel: hámozzuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd vágjuk ismét félbe, hogy minden oldala lapos legyen a zöldségnek. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben pácoljuk be a sárgarépákat! Csorgassunk rá olajat, fűszerezzük fokhagymával, őrölt paprikával, köménnyel, chilivel, petrezselyemmel és egy csipet sóval, majd keverjük össze alaposan, hogy minden szeletet bevonjon a pác.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, szórjunk rá parmezán sajtot, majd egyenletes távolságra helyezzük rá a bepácolt sárgarépaszeleteket. Tegyük be a tepsit a sütőbe, és süssük nagyjából 20-25 percig. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak-e a répák. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és spatulával fordítsuk fel őket.
A sárgarépa nemcsak a nyuszi kedvence, és nemcsak fütyülni tanulunk meg tőle, de a családnak is isteni fogásokat kreálhatunk belőle! Készítsünk sárgarépakrémlevest, marokkói sárgarépa-salátát, répafőzeléket, savanyított répát, sárgarépagnocchit, répafasírtot, sültsárgarépa-krémet, répás-kókuszos golyókat vagy egy ellenállhatatlan brazil répatortát.
Még több sárgarépás receptért görgess lejjebb!
Egész évben elérhető bármelyik zöldségesnél, piaci standnál vagy hipermarketben, viszont a csomós, friss verziója májustól kapható.
Hűtőszekrényben vagy hűvös, sötét helyen egy-két hétig eláll. Legkedvezőbb tartósítási formája a gyorsfagyasztás.
fehérjetartalom
0.93 g
zsírtartalom
0.146 g
szénhidráttartalom
9.58 g
víztartalom
88.29 g
Nátrium
69 mg
Foszfor
35 mg
Kalcium
33 mg
Magnézium
12 mg
B6 vitamin
0.138 g
Kolin
8.8 mg
Béta-karotin
8285 µg
C vitamin
5.9 mg
fehérje
0.93 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.012 g
többszörösen telített zsírsav
0.102 g
ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Vas
0.3 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
35 mg
Nátrium
69 mg
Cink
0.24 mg
Réz
0.045 mg
Mangán
0.143 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
cukor
4.74 g
víz
88.29 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.066 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.058 mg
Niacin - B3 vitamin
0.983 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.273 mg
Folát
19 µg
Kolin
8.8 mg
Alfa-karotin
3477 µg
Béta-karotin
8285 µg
Likopin
1 µg
Lutein+zeaxantin
256 µg
E vitamin
0.66 mg
K vitamin
13.2 µg
A vitamin
835 µg
C vitamin
5.9 mg
B6 vitamin
0.138 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!