Az eredeti palócleves receptje
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g bárányhús334 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
63g zöldbab17 kcal
-
125g burgonya72 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
500g víz0 kcal
-
43g citrom7 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g bárányhús1335 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
250g zöldbab68 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
170g citrom26 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
10.8g bárányhús29 kcal
-
0.6g sertészsír6 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
5.4g zöldbab1 kcal
-
10.8g burgonya6 kcal
-
7.4g sárgarépa3 kcal
-
1.9g fehérrépa1 kcal
-
2.2g paradicsom0 kcal
-
2.2g paprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
3.2g tejföl6 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.9g kapor2 kcal
-
43.3g víz0 kcal
-
3.7g citrom1 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 29.1 g
Zsír
-
Összesen 42.9 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1022.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 250 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 406 mg
-
Nátrium 199 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 948.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 886 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 2698 micro
-
β-karotin 6642 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 661 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 116.3 g
Zsír
-
Összesen 171.7 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 477 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4090.1 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 1001 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 493 mg
-
Foszfor 1625 mg
-
Nátrium 796 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 189.7 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 3795.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3542 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 429 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 176 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 675 micro
-
Kolin: 179 mg
-
Retinol - A vitamin: 182 micro
-
α-karotin 10792 micro
-
β-karotin 26570 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 2576 micro
-
Lut-zea 2646 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 88.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 234 micro
-
β-karotin 575 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 56 micro
-
Lut-zea 57 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
2 ek sertészsír
-
250 g zöldbab
-
3 db babérlevél
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
150 g tejföl
-
1 ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
2 l víz
Elkészítés
- Közepes lángon melegítsük fel a zsírt egy nagyobb fazékban, dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és a paprikát. Fűszerezzük két teaáskanál őrölt pirospaprikával, egy teáskanál őrölt fűszerköménnyel, sóval, borssal, babérlevéllel. Forgassuk össze, majd pár percig főzzük tovább. Az eredeti palócleves esszenciáját ez a lecsós alap adja meg.
- Ehhez a fűszeres lecsós alaphoz adjuk hozzá a húst, majd főzzük kifehéredésig. Le is kedvhetjük néhány perce, de érdemes gyakran ránézni és megkeverni, nehogy odakapjon a hús.
- Adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát, fehérrépát és az apróvágott burgonyát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a fazék tartalmát (nagyjából 2 liternyivel). Közepes lángon főzzük egészen addig, amíg zöldségek meg nem puhulnak. A zöldbabot érdemes a főzés utolsó fázisában (nagyjából az utolsó 15 percben) hozzáadni, hogy ne főjjön szét.
- Az eredeti palócleves habarással készült, így amíg fő a leves, addig egy tálban keverjük egy evőkanál lisztet egy pohár tejföllel, majd merjünk hozzá egy merőkanálnyi levet a palóclevesünkből, hőkiegyenlítéssel keverjük csomómentesre. Ezt követően folyamatos kavarás mellett öntsük hozzá a forró levesünkhöz. Ha a modern magyar konyha felől közelítjük meg a palócleves elkészítését, elhagyható a habarás készítése, így elegendő csak tejföllel krémesíteni a levest.
- Ha mind állagra, mint ízekben összeállt a leves, finomra vágott friss kaporral szórjuk meg, friss citrom levélel savanyítsuk.
- Receptkönyvben: 461
- Tegnapi nézettség: 338
- 7 napos nézettség: 1870
- Össznézettség: 193518
- Feltöltés dátuma: 2022. március 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Magyaros ízvilágú leveseink közül az egyik legnagyobb klasszikus a palócleves, amit a monda szerint először Gundel János készített el egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán is jelen volt. A több mint 100 éves receptúra története szerint Mikszáthnak annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön két tányérral is szedett belőle (innen ered a "kéttányéros palócleves" elnevezés is). Az eredeti palócleves ürühúsból (a fiatal állatot 6 hetes koráig báránynak, az e feletti korúakat birkának, a fiatal korában ivartalanított kost ürünek nevezzük) készül, ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, manapság azonban gyakrabban készül sertés- vagy marhahúsból, nem ritkán már akár húsmentesen is. Mivel egy abszolút laktató (hústól és zöldségektől gazdag) fogásról van szó, így friss kovászos kenyéren, plusz tejfölön, friss kaporlevelen túl más hozzávalót nem igényel, de ha savanykásabban fogyasztanánk, a friss citrom levét ne sajnáljuk.