Fehérrépa

Fehérrépa

Leírás

Fehérrépa – receptek, leírás, tippek

A fehérrépa egy jellegzetes zöldségnövény, gyökere és zöldje is ehető, a magyar húsleves, gulyásleves vagy vadasmártás egyik fő alapanyaga. Egészben, félbevágva, kockázva is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle krémlevest, mártást, köretet, salátát vagy akár egy alakbarát smoothie-t is.

A fehérrépa gyökerének számos egészségtámogató tulajdonsága van, fogyasszunk belőle minél többet, mivel jóval több egy egyszerű levesbetétnél: tápanyagokban gazdag, erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, magas a folsav- és fehérjetartalma, tele van C- és K-vitaminnal, rostban gazdag, salaktalanító, májtisztító és vértisztító hatása van, a szervezetünkben lévő gyulladást csökkentheti. Alacsony a kalória- és zsírtartalma, és méregtelenítő hatása van, így léböjtkúrákhoz is tökéletes alapanyag lehet.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az fehérrépa?

A fehérrépa, más néven petrezselyemgyökér, latinul Petroselinum crispum var. tuberosum, a magyar konyha egyik kedvelt zöldsége, jellegzetes, aromás íze van, gyökere hosszúkás, fehér, levelei pedig aprók és zöldek, mai méretét (körülbelül 15 centiméter hosszú, 2 centiméter széles) a holland fajtanemesítésnek köszönheti. Közeli rokona a sárgarépa, őshazája Dél-Európa, a zellerfélék családjába tartozik, gyökere pedig könnyen összetéveszthető a paszternákkal. 

Hogyan vásároljuk?

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy levelei szép zöldek legyenek, gyökere pedig ne legyen puha és túl nagy, kerüljük azokat a darabokat, amiken barna foltokat látunk. 

Milyen ételekhez használhatunk fehérrépát?

A fehérrépa egy sokszínűen felhasználható alapanyag. Gyökerét süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, pürésíthetjük. Kiválóan párosítható almával, sárgarépával, krumplival, paszternákkal, zellerrel vagy céklával. Leveleit tehetjük salátába, levesekbe, fűszerezhetünk vele ragukat, szószokat, vagy akár szórhatjuk sültekre. Legközelebbi vásárlásunknál tegyünk a kosarunkba pár közepes méretű fehérrépát, és készítsünk belőle egy klasszikus tyúkhúslevest, zellerkrémlevest, pikáns vadasmártást, hagyományos babgulyást, májgombóclevest, olasz burgonyagombócot vagy egy cheddar sajtos őszi zöldségrakottast!

Még több fehérrépás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szezonja leginkább az őszi és téli hónapokban van, de zöldségesnél, piacokon, nagyobb és kisebb élelmiszerboltokban is egész évben kapható.

hogyan tároljam

A legideálisabb, ha kamrában tároljuk, de ha erre nincs lehetőségünk, tegyük a hűtőbe, és 1-2 héten belül használjuk fel. Felhasználás előtt mindenképpen mossuk meg, és csak akkor hámozzuk meg!

100g Fehérrépa

fehérjetartalom

1.2 g

zsírtartalom

0.209 g

szénhidráttartalom

17.99 g

víztartalom

79.53 g

gramm fehérrépa?

Top ásványi anyagok

Foszfor

71 mg

Kalcium

36 mg

Magnézium

29 mg

Nátrium

10 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.09 g

C vitamin

17 mg

E vitamin

1.49 mg

Niacin - B3 vitamin

0.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.05 g

egyszeresen telített zsírsav

0.112 g

többszörösen telített zsírsav

0.047 g

ásványi anyagok

Kalcium

36 mg

Vas

0.59 mg

Magnézium

29 mg

Foszfor

71 mg

Nátrium

10 mg

Cink

0.59 mg

Réz

0.12 mg

Mangán

0.56 mg

Szelén

1.8 µg

szénhidrát

rost

4.9 g

cukor

4.8 g

víz

79.53 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.09 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.05 mg

Niacin - B3 vitamin

0.7 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.6 mg

Folát

67 µg

E vitamin

1.49 mg

K vitamin

22.5 µg

C vitamin

17 mg

B6 vitamin

0.09 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...