Fehérrépa
Leírás
Fehérrépa – receptek, leírás, tippek
A fehérrépa egy jellegzetes zöldségnövény, gyökere és zöldje is ehető, a magyar húsleves, gulyásleves vagy vadasmártás egyik fő alapanyaga. Egészben, félbevágva, kockázva is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle krémlevest, mártást, köretet, salátát vagy akár egy alakbarát smoothie-t is.
A fehérrépa gyökerének számos egészségtámogató tulajdonsága van, fogyasszunk belőle minél többet, mivel jóval több egy egyszerű levesbetétnél: tápanyagokban gazdag, erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, magas a folsav- és fehérjetartalma, tele van C- és K-vitaminnal, rostban gazdag, salaktalanító, májtisztító és vértisztító hatása van, a szervezetünkben lévő gyulladást csökkentheti. Alacsony a kalória- és zsírtartalma, és méregtelenítő hatása van, így léböjtkúrákhoz is tökéletes alapanyag lehet.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az fehérrépa?
A fehérrépa, más néven petrezselyemgyökér, latinul Petroselinum crispum var. tuberosum, a magyar konyha egyik kedvelt zöldsége, jellegzetes, aromás íze van, gyökere hosszúkás, fehér, levelei pedig aprók és zöldek, mai méretét (körülbelül 15 centiméter hosszú, 2 centiméter széles) a holland fajtanemesítésnek köszönheti. Közeli rokona a sárgarépa, őshazája Dél-Európa, a zellerfélék családjába tartozik, gyökere pedig könnyen összetéveszthető a paszternákkal.
Hogyan vásároljuk?
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy levelei szép zöldek legyenek, gyökere pedig ne legyen puha és túl nagy, kerüljük azokat a darabokat, amiken barna foltokat látunk.
Milyen ételekhez használhatunk fehérrépát?
A fehérrépa egy sokszínűen felhasználható alapanyag. Gyökerét süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, pürésíthetjük. Kiválóan párosítható almával, sárgarépával, krumplival, paszternákkal, zellerrel vagy céklával. Leveleit tehetjük salátába, levesekbe, fűszerezhetünk vele ragukat, szószokat, vagy akár szórhatjuk sültekre. Legközelebbi vásárlásunknál tegyünk a kosarunkba pár közepes méretű fehérrépát, és készítsünk belőle egy klasszikus tyúkhúslevest, zellerkrémlevest, pikáns vadasmártást, hagyományos babgulyást, májgombóclevest, olasz burgonyagombócot vagy egy cheddar sajtos őszi zöldségrakottast!
Még több fehérrépás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Szezonja leginkább az őszi és téli hónapokban van, de zöldségesnél, piacokon, nagyobb és kisebb élelmiszerboltokban is egész évben kapható.
hogyan tároljam
A legideálisabb, ha kamrában tároljuk, de ha erre nincs lehetőségünk, tegyük a hűtőbe, és 1-2 héten belül használjuk fel. Felhasználás előtt mindenképpen mossuk meg, és csak akkor hámozzuk meg!
100g Fehérrépa
fehérjetartalom
1.2 g
zsírtartalom
0.209 g
szénhidráttartalom
17.99 g
víztartalom
79.53 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
71 mg
Kalcium
36 mg
Magnézium
29 mg
Nátrium
10 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.09 g
C vitamin
17 mg
E vitamin
1.49 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
egyszeresen telített zsírsav
0.112 g
többszörösen telített zsírsav
0.047 g
ásványi anyagok
Kalcium
36 mg
Vas
0.59 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
71 mg
Nátrium
10 mg
Cink
0.59 mg
Réz
0.12 mg
Mangán
0.56 mg
Szelén
1.8 µg
szénhidrát
rost
4.9 g
cukor
4.8 g
víz
79.53 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.09 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.05 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.6 mg
Folát
67 µg
E vitamin
1.49 mg
K vitamin
22.5 µg
C vitamin
17 mg
B6 vitamin
0.09 g