Jókai-bableves Gundel alapján
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
6g fejtett bab21 kcal
-
188g füstölt sertéscsülök375 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
19g kolbász85 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
0 kcal
-
19g víz0 kcal
-
19g tejföl37 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
A csipetkéhez
-
13g finomliszt46 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g tojás9 kcal
Összesen
613
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
50g fejtett bab167 kcal
-
1500g füstölt sertéscsülök3000 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
150g kolbász678 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0 kcal
-
150g víz0 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A csipetkéhez
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
4898
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
1.8g fejtett bab6 kcal
-
52.6g füstölt sertéscsülök105 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3.5g zöldpaprika1 kcal
-
3.5g paradicsom1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
6.3g fehérrépa4 kcal
-
5.6g sárgarépa2 kcal
-
5.3g kolbász24 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0 kcal
-
5.3g víz0 kcal
-
5.3g tejföl10 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
A csipetkéhez
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
Összesen
172
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.1 g
Zsír
-
Összesen 37.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 157 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2900.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 481 mg
-
Nátrium 2207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 225.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 101 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 170 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 634 micro
-
β-karotin 1841 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 443 micro
Összesen
613
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 353.1 g
Zsír
-
Összesen 297.3 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 101 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 1259 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23205.7 g
-
Cink 47 mg
-
Szelén 433 mg
-
Kálcium 671 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 511 mg
-
Foszfor 3851 mg
-
Nátrium 17652 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207.5 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1803.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1864 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 184 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 811 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 76 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 508 micro
-
Kolin: 1361 mg
-
Retinol - A vitamin: 424 micro
-
α-karotin 5069 micro
-
β-karotin 14730 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 2574 micro
-
Lut-zea 3544 micro
Összesen
4898
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 813.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 619 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 178 micro
-
β-karotin 516 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 90 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
172
kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A leveshez
-
50 g fejtett bab
-
1.5 kg füstölt sertéscsülök
-
3 db babérlevél
-
1 közepes db zöldpaprika
-
1 közepes db paradicsom
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 nagy db fehérrépa
-
2 közepes db sárgarépa
-
15 dkg kolbász
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 ek finomliszt
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1.5 dl víz
-
150 ml tejföl
-
1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
-
10 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
1 db tojás
Elkészítés
A leveshez
- A babot előző este beáztatjuk. (Friss, nyári babot még áztatni sem nagyon kell!)
- Másnap a csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a főzővízből, félretesszük, míg kihűl.
- A babot az áztatóvízzel együtt egy nagy fazékba öntjük, hozzáöntjük a csülök főzővizét, mellészórjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és a finomra vágott fokhagymát. Közepes lángon 1-1,5 óra alatt félpuhára főzzük a babot.
- Ha letelt, hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott fehér és sárgarépát. Addig főzzük, míg az összes zöldség és a bab is megpuhul.
- Közben elkészítjük a csipetkét.
- A kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk, majd kivesszük a zsírjából. A visszamaradt zsíron üvegesre piritjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, fél percig pirítjuk. Mehet mellé a fűszerpaprika, egyet keverünk rajta, majd felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű tejföl állagú rántást kapjunk.
- A rántást belekeverjük a levesbe, újraforraljuk. Beletesszük a csipetkét, és pár percig együtt főzzük.
- A tejfölt elkeverjük egy kanál forró levessel, majd visszacsurgatjuk a levesbe. Végül beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és hozzáadjuk a pirított kolbászkarikákat.
- A csülköt lefejtjük a csontokról, felkockázzuk, leveses tányérokba szedjük, és arra merjük a forró levest.
A csipetkéhez
- A lisztet elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, és kidolgozzuk.
- Lisztezett kézzel borsónyi golyókat szakítunk belőle, kicsit megsodorjuk, és egy tányérra tesszük szikkadni egy fél órára.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 1217
- Tegnapi nézettség: 293
- 7 napos nézettség: 2400
- Össznézettség: 447900
- Feltöltés dátuma: 2018. november 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1494 recept
A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel főtt, babos, paprikás rántásos étel volt. A ma ismert verzió a híres Gundel család receptje alapján terjedt el - ezt modernizáltuk kicsit! A csülök és a bab főzési ideje nem szentírás, ahogy az áztatási idő sem, ezek nagyban függenek az alapanyagok minőségétől. Friss, nyári babot még áztatni sem nagyon kell! A sót szándékosan kihagytuk - mivel a csülök főzővize is a leves része, csak igen kevés kell belőle, vagy teljesen el is hagyható!