Fejtett bab

A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika. A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Gyakran használt babfajták: lóbab, vesebab, tarkabab, római bab, cannellino bab, flageolet bab, lima- vagy holdbab, gyöngybab. Felhasználásuk sokoldalú: készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát és különféle köreteket. Ha tehetjük, kerüljük a babkonzerveket, mert egészségtelenül sok sót tartalmaznak. A fejtett bab kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy héja legyen tömör, kemény és foltmentes. Fontos egészségi hatások tudnivalói itt: http://www.vital.hu/themes/health/bab1.htm
Frissen nyáron, szárítva egész éven át kapható.
A friss bab körülbelül egy hétig tárolható hűtőszekrényben. A szárított bab nedvességtől és fénytől védett helyen tárolva egy évig fogyasztható.
fehérjetartalom
23.36 g
zsírtartalom
0.657 g
szénhidráttartalom
60.27 g
víztartalom
11.32 g
Foszfor
301 mg
Kalcium
240 mg
Magnézium
190 mg
Nátrium
16 mg
B6 vitamin
0.318 g
Kolin
66.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.732 mg
Niacin - B3 vitamin
0.479 mg
fehérje
23.36 g
Zsír
telített zsírsav
0.219 g
egyszeresen telített zsírsav
0.074 g
többszörösen telített zsírsav
0.364 g
ásványi anyagok
Kalcium
240 mg
Vas
10.44 mg
Magnézium
190 mg
Foszfor
301 mg
Nátrium
16 mg
Cink
3.67 mg
Réz
0.984 mg
Mangán
1.796 mg
Szelén
12.8 µg
szénhidrát
rost
15.2 g
cukor
2.11 g
víz
11.32 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.437 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.146 mg
Niacin - B3 vitamin
0.479 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.732 mg
Folát
388 µg
Kolin
66.2 mg
E vitamin
0.21 mg
K vitamin
5.6 µg
B6 vitamin
0.318 g
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!