A tökéletes sólet
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tökéletes sólet
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
5g libazsír45 kcal
-
4 kcal
-
50g fehérbab167 kcal
-
50g fejtett bab167 kcal
-
50g gersli176 kcal
-
117g marhahús166 kcal
-
117g füstölt libamell356 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
167g víz0 kcal
Összesen
1174
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tökéletes sólet
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
23 kcal
-
300g fehérbab999 kcal
-
300g fejtett bab999 kcal
-
300g gersli1056 kcal
-
700g marhahús994 kcal
-
700g füstölt libamell2135 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
1000g víz0 kcal
Összesen
7031
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tökéletes sólet
-
8.5g vöröshagyma3 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.7g libazsír7 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
7.5g fehérbab25 kcal
-
7.5g fejtett bab25 kcal
-
7.5g gersli26 kcal
-
17.4g marhahús25 kcal
-
17.4g füstölt libamell53 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
24.9g víz0 kcal
Összesen
175
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.8 g
Zsír
-
Összesen 43.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 362 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2244.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 110 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 299 mg
-
Foszfor 1090 mg
-
Nátrium 382 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 411.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 442 micro
-
Kolin: 411 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 356 micro
-
β-crypt 87 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 578 micro
Összesen
1174
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 538.8 g
Zsír
-
Összesen 259.7 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 118 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 2174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13465.6 g
-
Cink 79 mg
-
Szelén 661 mg
-
Kálcium 1955 mg
-
Vas 115 mg
-
Magnézium 1792 mg
-
Foszfor 6542 mg
-
Nátrium 2294 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 633.7 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 146 mg
VÍZ
-
Összesen 2470.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 812 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 36 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 259 micro
-
K vitamin: 85 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 92 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2653 micro
-
Kolin: 2467 mg
-
Retinol - A vitamin: 612 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 2136 micro
-
β-crypt 521 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3470 micro
Összesen
7031
kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 163 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 61.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
175
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tökéletes sólet
-
2 nagy db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 ek libazsír
-
300 g fehérbab
-
300 g gersli
-
700 g füstölt libamell
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
6 db tojás
-
1 l víz
Elkészítés
A tökéletes sólet
- Egy nagy kanálnyi liba- vagy kacsazsíron pirítsuk körbe a marhahúst, sózzuk, borsozzuk közben. Húsfronton érdemes nyers és füstölt húsokat vegyesen használni. A sertés ugye tilos, de marha, kacsa, liba nyugodtan mehet bele. Érdemes szem előtt tartani húsvásárlásnál, hogy sokáig fog sülni, így inasabb, picit zsírosabb húst válasszunk, ami nem fog kiszáradni.
- Vegyük ki a marhahúst, miután kellően megpirultak. Öntsük a serpenyőbe a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és futtassuk át. Érdemes némi füstölt fűszerpaprikával is összekeverni párolás után, eszméletlen plusz ízt fog neki adni!
- A sólet bőségességét a húsok mellett a belefőzött, nagy mennyiségű bab és gersli is garantálja. A bab lehet fehér, tarka vagy a kettő keveréke, és érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni, hogy könnyebben puhuljon. A gerslit ezzel szemben áztatni nem kell, de ajánlott átmosni használat előtt, különben megszínezheti az ételt, ráadásul így biztos pergős lesz megfőve is.
- A sóletkészítés leghosszabb része (persze a sütést nem számítva) a rétegezés, ami a többi előkészítési fázishoz hasonlóan nem nagy munka. Vegyünk elő egy nagy, sütőbe tehető edényt. Alulra mindenképpen a párolt hagymák kerüljenek, erre jöhet a körbepirított marhahús, majd felváltva rétegezve az átmosott gersli és a lecsepegtetett bab.
- A rétegezést mindenképpen a füstölt hússal zárjuk, és érdemes pár tojást is a tetejére tenni, ami az étellel együtt készre fő.
- Végül öntsük fel annyi vízzel, amennyi ujjnyi magasan ellepi, és sózzuk meg alaposan. Lefedve süssük 130-140 fokon legalább 5-6 órán át, de kicsit alacsonyabb hőfokon hagyhatjuk akár egy éjszakán keresztül is sülni.
- A kész sóletet úgy tálaljuk, hogy minden hozzávalóból jusson a tányérokba. A tojásokat megpucoljuk, és félbevágva a kitálalt sóletre tesszük. Sálom, és jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 300 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 82
- 7 napos nézettség: 658
- Össznézettség: 26058
- Feltöltés dátuma: 2021. november 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
A sólet az egyik legismertebb zsidó étel, amit hagyományosan szombaton fogyasztanak. Sábátkor ugyanis tilos a munkavégzés, a sólet pedig tökéletes megoldás, hiszen előző nap előkészítve másnapra pont készre sül.