Fűszerpaprika

Fűszerpaprika

Leírás

Fűszerpaprika – receptek, leírás, tippek

A fűszerpaprika a Capsicum annuum növény különböző fajtáiból készül, amelyek lehetnek édesek vagy csípősek. A paprikák termesztése, szüretelése és feldolgozása gondos odafigyelést igényelnek. A paprikát leszedik, magházát eltávolítják, megszárítják és megőrlik. Színe a rozsdabarnától az élénk pirosig változhat. Fajtái tekintetében a fűszerpaprika lehet csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős. A magyar konyhából nem hiányozhat: pirospaprikával készül a legtöbb tradicionális magyar étel (gulyásleves, pörkölt, halászlé).

A magyar és a spanyol konyha népszerű alapanyaga a fűszerpaprika. A pörkölt, halászlé és gulyásleves elmaradhatatlan hozzávalója, de rengeteg más magyar ételben is megjelenik. Spanyol ételekben, például a chorizóban és a pimentónnal készült fogásokban is fontos szerepe van.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a fűszerpaprika?

A fűszerpaprika (Capsicum annuum) egy őrölt fűszer, amelyet a paprika termésének szárításával és őrlésével állítanak elő. Különösen fontos a magyar és a spanyol konyhában, de világszerte használják. Többféle típusa van, melyek mind-mind különböző erősségűek, például édes vagy csípős. Magyarországon Szeged és Kalocsa környékén világhírű a fűszerpaprika-termesztés.

Hogyan vásároljuk?

A minőségi fűszerpaprikáért érdemes piacra vagy fűszerboltba menni, ugyanis a bolti verziók sok esetben nem nyújtanak olyan ízélményt, mint a termelői áruk. Érdemes eredetvédett terméket választani, melyek szigorú minőségi ellenőrzésen esnek át.

Különösen ügyelni kell a tárolására, ugyanis könnyen elveszíti színét és aromáját. Légmentesen lezárva, kizárólag sötét, hűvös helyen tartsuk.

Mire jó az fűszerpaprika?

A fűszerpaprika fogyasztásának sokféle előnye van, többek között serkenti az emésztést és enyhén fertőtlenítő hatású. A csípős változat kapszaicint tartalmaz, amely fájdalomcsillapító és anyagcsere-serkentő hatású. Antioxidánsokban gazdag alapanyag, főként C-vitaminban és karotinoidokban bővelkedik.

Mi készülhet a fűszerpaprikából?

Készülhet borsóleves egyszerűen, pikáns vadasmártás szarvassal, narancsos csirkecombok, lusta asszony „töltött" káposztája, rakott savanyú káposzta szaftosan, hortobágyi húsos palacsinta, tojásleves, köménymagleves, krémsajtos kolbászkrém, klasszikus csirkepörkölt, egyszerű krumpligombócleves, gyors kolbászos tarhonyaleves, velős pacalpörkölt, paprikás-tejfölös „tökfőzelék” villámgyorsan, pirított csirkés quesadilla és uborkasaláta újhagymával.

Még több fűszerpaprikás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely tudunk venni fűszerpaprikát. (A legjobb minőség érdekében érdemes közvetlenül a termelőtől beszerezni, a legtöbb, boltban árult pirospaprika sajnos módon nem éri el a kívánt minőséget.)

hogyan tároljam

Különösen ügyelni kell a tárolására, ugyanis könnyen elveszíti színét és aromáját. Légmentesen lezárva, kizárólag sötét, hűvös helyen tartsuk.

100g Fűszerpaprika

fehérjetartalom

14.14 g

zsírtartalom

11.601 g

szénhidráttartalom

53.99 g

víztartalom

11.24 g

gramm fűszerpaprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

314 mg

Kalcium

229 mg

Magnézium

178 mg

Nátrium

68 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

2.141 g

Kolin

51.5 mg

E vitamin

29.1 mg

Béta-karotin

26162 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.14 g

Zsír

telített zsírsav

2.14 g

egyszeresen telített zsírsav

1.695 g

többszörösen telített zsírsav

7.766 g

ásványi anyagok

Kalcium

229 mg

Vas

21.14 mg

Magnézium

178 mg

Foszfor

314 mg

Nátrium

68 mg

Cink

4.33 mg

Réz

0.713 mg

Mangán

1.59 mg

Szelén

6.3 µg

szénhidrát

rost

34.9 g

cukor

10.34 g

víz

11.24 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.33 mg

Riboflavin - B2 vitamin

1.23 mg

Niacin - B3 vitamin

10.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

2.51 mg

Folát

49 µg

Kolin

51.5 mg

Alfa-karotin

595 µg

Béta-karotin

26162 µg

Béta-kriptoxantin

6186 µg

Lutein+zeaxantin

18944 µg

E vitamin

29.1 mg

K vitamin

80.3 µg

A vitamin

2463 µg

C vitamin

0.9 mg

B6 vitamin

2.141 g

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!