Az eredeti korhelyleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
100g savanyú káposzta19 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
40g csípős kolbász181 kcal
-
108 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
8g tejföl16 kcal
-
6g finomliszt22 kcal
-
400g víz0 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
Összesen
513
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g savanyú káposzta95 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
200g csípős kolbász904 kcal
-
300g füstölt-főtt tarja540 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
Összesen
2560
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
15g savanyú káposzta3 kcal
-
20 kcal
-
27 kcal
-
16 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.2g tejföl2 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
60.1g víz0 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
Összesen
76
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 23 g
Zsír
-
Összesen 41 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2460.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 2269 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 526.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 385 micro
Összesen
513
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 114.8 g
Zsír
-
Összesen 205.1 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 548 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12302.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 443 mg
-
Nátrium 11347 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 2632.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 399 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1927 micro
Összesen
2560
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 341 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
76
kcal
Hozzávalók
-
4 db babérlevél
-
3 teáskanál fűszerpaprika
-
1 csipet borsikafű
-
1 csipet őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
2 ek tejföl
-
2 ek finomliszt
-
2 l víz
Elkészítés
- A húsos, füstölt szalonnát felkockázzuk, majd közepes lángon zsírjára pirítjuk. Amíg kisül a szalonnapörc, addig apró kockákra vágjuk a hagymát, mozsárban összetörjük a fokhagymát, majd a szalonnazsíron megfonnyasztjuk, üvegesre pirítjuk a hagymákat.
- Húzzuk le a hőforrásunkról, majd alaposan keverjünk hozzá 2-3 teáskanál fűszerpaprikát. Adjuk hozzá az apróra vágott savanyú káposztát (ha nagyon sós vagy savanyú, előtte alaposan mossuk át), kevergetve pirítsuk, végül öntsük fel 1,5-2 liter vízzel. Tegyük a leveshez a babérleveleket, fűszerezzük egy csipet csomborral (borsikafű), őrölt köménnyel, sóval és fekete borssal. Keverjük össze, majd közepes lángon főzzük 25-30 percig.
- Főzés közben karikázzuk fel a kolbászt, vágjuk apró kockákra a főtt-füstölt tarját, majd ezeket is adjuk a leveshez.
- Az eredeti receptúrák alapján néhány perc főzés után tejfölös habarással besűrítették a levest, melyhez a lisztet simára keverték a tejföllel és kevés vízzel, majd egy finom lyukú szűrőn belecsorgatták a levesbe, hogy ne legyen csomós. Én a lisztet ezúttal kihagytam, és magas zsírtartalmú tejföllel, önmagával sűrítettem a levest (kimertem - sűrűjével együtt - egy merőkanálnyi adagot a levesből, majd 2 evőkanál tejföllel összeturmixoltam, végül visszaöntöttem a levesbe). A legvégén összeforraltam az egészet a habarással/sűrítménnyel együtt.
- Forrón, sok tejföllel és puha kenyérrel tálaltam.
- Receptkönyvben: 188
- Tegnapi nézettség: 294
- 7 napos nézettség: 1812
- Össznézettség: 36708
- Feltöltés dátuma: 2023. december 10.
Ajánló
Ha még nem próbáltad a korhelylevest tojássárgájával vagy önmagával sűríteni, akkor ez a recept most neked szól!
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
szilveszter
kategória:
szilveszteri levesek, főételek, köretek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. A fennmaradt visszaemlékezések szerint nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jólesik a gyomornak. 19. századi hivatkozások szerint még úgy készítették, hogy a savanyított káposztát vízzel hígították, majd berántották, és karikázott kolbászt, sőt, egy-két tojássárgáját is tettek bele. Létezik és népszerű a lencsével készített/tálalt verziója is.