r
Nosalty Logó

Az eredeti korhelyleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Az eredeti korhelyleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 513 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2560 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 76 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2460.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    2269 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    526.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    385 micro
Összesen 513 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    114.8 g

Zsír

  • Összesen
    205.1 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12302.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    443 mg
  • Nátrium
    11347 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2632.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    399 mg
  • Retinol - A vitamin:
    200 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1927 micro
Összesen 2560 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 76 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsos, füstölt szalonnát felkockázzuk, majd közepes lángon zsírjára pirítjuk. Amíg kisül a szalonnapörc, addig apró kockákra vágjuk a hagymát, mozsárban összetörjük a fokhagymát, majd a szalonnazsíron megfonnyasztjuk, üvegesre pirítjuk a hagymákat.
  2. Húzzuk le a hőforrásunkról, majd alaposan keverjünk hozzá 2-3 teáskanál fűszerpaprikát. Adjuk hozzá az apróra vágott savanyú káposztát (ha nagyon sós vagy savanyú, előtte alaposan mossuk át), kevergetve pirítsuk, végül öntsük fel 1,5-2 liter vízzel. Tegyük a leveshez a babérleveleket, fűszerezzük egy csipet csomborral (borsikafű), őrölt köménnyel, sóval és fekete borssal. Keverjük össze, majd közepes lángon főzzük 25-30 percig.
  3. Főzés közben karikázzuk fel a kolbászt, vágjuk apró kockákra a főtt-füstölt tarját, majd ezeket is adjuk a leveshez.
  4. Az eredeti receptúrák alapján néhány perc főzés után tejfölös habarással besűrítették a levest, melyhez a lisztet simára keverték a tejföllel és kevés vízzel, majd egy finom lyukú szűrőn belecsorgatták a levesbe, hogy ne legyen csomós. Én a lisztet ezúttal kihagytam, és magas zsírtartalmú tejföllel, önmagával sűrítettem a levest (kimertem - sűrűjével együtt - egy merőkanálnyi adagot a levesből, majd 2 evőkanál tejföllel összeturmixoltam, végül visszaöntöttem a levesbe). A legvégén összeforraltam az egészet a habarással/sűrítménnyel együtt.
  5. Forrón, sok tejföllel és puha kenyérrel tálaltam.
  • Receptkönyvben: 188
  • Tegnapi nézettség: 294
  • 7 napos nézettség: 1812
  • Össznézettség: 36708
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 10.

Ajánló

Ha még nem próbáltad a korhelylevest tojássárgájával vagy önmagával sűríteni, akkor ez a recept most neked szól!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti korhelyleves
Hering András 182 recept

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. A fennmaradt visszaemlékezések szerint nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jólesik a gyomornak. 19. századi hivatkozások szerint még úgy készítették, hogy a savanyított káposztát vízzel hígították, majd berántották, és karikázott kolbászt, sőt, egy-két tojássárgáját is tettek bele. Létezik és népszerű a lencsével készített/tálalt verziója is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...