Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj, pontosabban gyógy- és fűszernövény, melynek hagymáját fogyasztjuk. Felvágva erőteljes aromát bocsát ki. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.
A régiek a fokhagymát gyógyhatásai mellett a nemi vágy serkentésére is használták, sőt, erős szaga miatt démonok, szellemek, vámpírok elűzésére is bevetették, ezért akasztottak belőle a ház eresze alá, illetve a kisgyermekek nyakába.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A fűszerek királynőjeként is ismert fokhagyma egy gyógy- és fűszernövény, melyet ízjavító és számos jótékony hatása miatt (vérnyomáscsökkentő, értágító, antibakterilás, antioxidáns) az egész világon kedvelnek. A mediterrán konyhában különösen kiemelkedő szerepe van. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz használható. Ahogy a fokhagyma gyógyhatását a különböző készítményekben (kivonat, csepp, olaj, kapszula, drazsé) is használják, úgy a konyhában, fűszerként, zöldségként sem csak friss formában jöhet szóba: már feldolgozva, fokhagymagranulátum, fokhagymakrém vagy fokhagymaolaj változatban is sokan szeretik.
A világ legnagyobb fokhagymatermelői közé tartozik Kína, India, Kolumbia, Jemen és Banglades.
Bármelyik zöldségesnél, piacon és boltban beszerezhetjük, az év bármely szakában. Ha május táján zsenge új fokhagymához jutunk, vegyünk belőle: ennek külseje még nem száraz és lemezes, hanem ressen, nedvesen, barázdásan feszül a gerezdek köré, és általában hófehér. Maguk a gerezdek csak később, a száradás során alakítják majd ki jól ismert száraz héjukat, és ebben a stádiumban még sokkal nehezebb őket elválasztani burkuktól, de nagyon finomak, zsengék, üdék. Érdekes, hogy az új fokhagyma kevesbé erős aromájú, ez ugyanis később, a nedvességtartalom fokozatos csökkenésével alakul ki.
A fokhagyma közismerten egészséges, a természet antibiotikumának is szokás nevezni. Baktérium- és vírusölő hatása a benne lévő allicinnek köszönhető. Rendszeres fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-rendellenességek vagy a cukorbetegség megelőzésében. A fokhagyma kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre, jót tesz a vérkeringésnek is, és csökkenti a koleszterinszintet. Megfázáskor és immunerősítés céljából sokan magában rágcsálják, illetve pépesítve, méz, citrom és reszelt gyömbér keverékében fogyasztják. Afrodiziákumként is ősidők óta ismeretes.
Kerülhet autentikus tzatzikibe, tepsis mustáros tarjába, vörösboros marhapörköltbe, csorbalevesbe, klasszikus májgombóclevesbe, konfitálhatjuk zsírban, tehetjük sültfokhagyma-krémlevesbe, de kenyérmentő fokhagymalevesbe is. Sülhet belőle garlic bread, azaz fokhagymás-fűszervajas bagett, mehet fokhagymás pirított gombához, fokhagymás foszlós kiflibe, de természetesen cigánypecsenyébe és lángoshoz is dukál!
Még több fokhagymás receptért görgess lejjebb!
Szárítva egész évben kapható, frissen májusban.
Sötét, hűvös, száraz, szellős helyen szétterítve két hónapig is eláll.
fehérjetartalom
6.36 g
zsírtartalom
0.349 g
szénhidráttartalom
33.06 g
víztartalom
58.58 g
Kalcium
181 mg
Foszfor
153 mg
Magnézium
25 mg
Nátrium
17 mg
B6 vitamin
1.235 g
C vitamin
31.2 mg
Kolin
23.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
fehérje
6.36 g
Zsír
telített zsírsav
0.089 g
egyszeresen telített zsírsav
0.011 g
többszörösen telített zsírsav
0.249 g
ásványi anyagok
Kalcium
181 mg
Vas
1.7 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
153 mg
Nátrium
17 mg
Cink
1.16 mg
Réz
0.299 mg
Mangán
1.672 mg
Szelén
14.2 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
1 g
víz
58.58 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.2 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.11 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.596 mg
Folát
3 µg
Kolin
23.2 mg
Béta-karotin
5 µg
Lutein+zeaxantin
16 µg
E vitamin
0.08 mg
K vitamin
1.7 µg
C vitamin
31.2 mg
B6 vitamin
1.235 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!