Fokhagyma

Fokhagyma

Leírás

Fokhagyma – receptek, leírás, tippek

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj, pontosabban gyógy- és fűszernövény, melynek hagymáját fogyasztjuk. Felvágva erőteljes aromát bocsát ki. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.

A régiek a fokhagymát gyógyhatásai mellett a nemi vágy serkentésére is használták, sőt, erős szaga miatt démonok, szellemek, vámpírok elűzésére is bevetették, ezért akasztottak belőle a ház eresze alá, illetve a kisgyermekek nyakába.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a fokhagyma?

A fűszerek királynőjeként is ismert fokhagyma egy gyógy- és fűszernövény, melyet ízjavító és számos jótékony hatása miatt (vérnyomáscsökkentő, értágító, antibakterilás, antioxidáns) az egész világon kedvelnek. A mediterrán konyhában különösen kiemelkedő szerepe van. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz használható. Ahogy a fokhagyma gyógyhatását a különböző készítményekben (kivonat, csepp, olaj, kapszula, drazsé) is használják, úgy a konyhában, fűszerként, zöldségként sem csak friss formában jöhet szóba: már feldolgozva, fokhagymagranulátum, fokhagymakrém vagy fokhagymaolaj változatban is sokan szeretik.

A világ legnagyobb fokhagymatermelői közé tartozik Kína, India, Kolumbia, Jemen és Banglades. 

Hogyan vásároljuk?

Bármelyik zöldségesnél, piacon és boltban beszerezhetjük, az év bármely szakában. Ha május táján zsenge új fokhagymához jutunk, vegyünk belőle: ennek külseje még nem száraz és lemezes, hanem ressen, nedvesen, barázdásan feszül a gerezdek köré, és általában hófehér. Maguk a gerezdek csak később, a száradás során alakítják majd ki jól ismert száraz héjukat, és ebben a stádiumban még sokkal nehezebb őket elválasztani burkuktól, de nagyon finomak, zsengék, üdék. Érdekes, hogy az új fokhagyma kevesbé erős aromájú, ez ugyanis később, a nedvességtartalom fokozatos csökkenésével alakul ki.

Mire jó a fokhagyma?

A fokhagyma közismerten egészséges, a természet antibiotikumának is szokás nevezni. Baktérium- és vírusölő hatása a benne lévő allicinnek köszönhető. Rendszeres fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-rendellenességek vagy a cukorbetegség megelőzésében. A fokhagyma kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre, jót tesz a vérkeringésnek is, és csökkenti a koleszterinszintet. Megfázáskor és immunerősítés céljából sokan magában rágcsálják, illetve pépesítve, méz, citrom és reszelt gyömbér keverékében fogyasztják. Afrodiziákumként is ősidők óta ismeretes.

Mi készülhet a fokhagymából?

Kerülhet autentikus tzatzikibe, tepsis mustáros tarjába, vörösboros marhapörköltbe, csorbalevesbe, klasszikus májgombóclevesbe, konfitálhatjuk zsírban, tehetjük sültfokhagyma-krémlevesbe, de kenyérmentő fokhagymalevesbe is. Sülhet belőle garlic bread, azaz fokhagymás-fűszervajas bagett, mehet fokhagymás pirított gombához, fokhagymás foszlós kiflibe, de természetesen cigánypecsenyébe és lángoshoz is dukál!

Még több fokhagymás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szárítva egész évben kapható, frissen májusban.

hogyan tároljam

Sötét, hűvös, száraz, szellős helyen szétterítve két hónapig is eláll.

100g Fokhagyma

fehérjetartalom

6.36 g

zsírtartalom

0.349 g

szénhidráttartalom

33.06 g

víztartalom

58.58 g

gramm fokhagyma?

Top ásványi anyagok

Kalcium

181 mg

Foszfor

153 mg

Magnézium

25 mg

Nátrium

17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.235 g

C vitamin

31.2 mg

Kolin

23.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

6.36 g

Zsír

telített zsírsav

0.089 g

egyszeresen telített zsírsav

0.011 g

többszörösen telített zsírsav

0.249 g

ásványi anyagok

Kalcium

181 mg

Vas

1.7 mg

Magnézium

25 mg

Foszfor

153 mg

Nátrium

17 mg

Cink

1.16 mg

Réz

0.299 mg

Mangán

1.672 mg

Szelén

14.2 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

1 g

víz

58.58 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.2 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg

Niacin - B3 vitamin

0.7 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.596 mg

Folát

3 µg

Kolin

23.2 mg

Béta-karotin

5 µg

Lutein+zeaxantin

16 µg

E vitamin

0.08 mg

K vitamin

1.7 µg

C vitamin

31.2 mg

B6 vitamin

1.235 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...