Sárgaborsó-főzelék
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
75g felesborsó273 kcal
-
35 kcal
-
38g kolbász170 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g tejföl50 kcal
Összesen
539
kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
300g felesborsó1092 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
150g kolbász678 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tejföl198 kcal
Összesen
2154
kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
11.3g felesborsó41 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
5.6g kolbász25 kcal
-
3.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
75g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.8g tejföl7 kcal
Összesen
79
kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.6 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1106.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 279 mg
-
Nátrium 670 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 543.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
539
kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 106.2 g
Zsír
-
Összesen 107.1 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4426.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 332 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 229 mg
-
Foszfor 1114 mg
-
Nátrium 2681 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 199.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 2174.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 497 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 293 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
2154
kcal
- 4% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 81.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
79
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
30 dkg felesborsó
-
2 ek napraforgó olaj
-
15 dkg kolbász
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
2 l víz
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
1 dl tejföl
Elkészítés
- A sárgaborsót beáztatjuk legalább egy fél órára. Egy lábosban egy kis olajon lepirítjuk a felkarikázott kolbászt, majd amikor már ropogós, kiszedjük és félretesszük.
- A kolbászból kisült zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Mikor már szép üvegesre pirult a hagyma, megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót. Van, aki a biztonság kedvéért kevés lisztet is ad a paprika mellé, de enélkül is remekül besűrűsödik a főzelék.
- Alaposan elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és beledobunk pár babérlevelet. Keverünk rajta egyet, lefedjük, és mérsékelt lángon egy óra alatt puhára főzzük a borsót. Közben keverjünk rajta egyet-egyet, ha pedig elfőne minden víz róla, pótoljuk.
- Amikor már teljesen puha és szétfőtt a sárgaborsó, szedjünk belőle egy-két merőkanállal egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a tejfölt, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a lábasba.
- Keverjük el alaposan, főzzük még 5-10 percig, majd tálaljuk a ropogósra pirított kolbászkarikákkal.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 1055
- Tegnapi nézettség: 465
- 7 napos nézettség: 4038
- Össznézettség: 394292
- Feltöltés dátuma: 2020. június 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
gluténmentes receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most mi is, és egy finom, füstös verziót hoztunk nektek, pirított kolbászkarikákkal a tetején.