Napraforgó olaj

Napraforgó olaj

Leírás

Napraforgó olaj – receptek, leírás, tippek

A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással sajtolják ki a napraforgó olajat. A napraforgó őshazája Nebraska és Mexikó között található. Európai megjelenését a spanyoloknak köszönhetjük, sokáig csak dísznövényként használták. Hazánkba a burgonyával egyidőben kerülhetett. Igazán csak a 18. század közepén terjedt el nagy aszályok következtében, mivel jó tűri a szárazságot.

A napraforgó olaj kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. Íze semleges, emiatt a hidegkonyhai fogások elkészítéséhez is szívesen alkalmazzák. Sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, esszenciális zsírsavtartalma (linolsav 60-70%) jelentős. E-vitamin tartalma kiemelkedően magas, 2 evőkanál napraforgóolaj elfogyasztása fedezi a napi szükségletet. Halványsárga színét (csekély) karotin tartalmának köszönheti.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a napraforgó olaj?

A napraforgó olaj a napraforgó (Helianthus annuus) magjából sajtolt növényi olaj, amely világszerte népszerű a főzésben és sütésben, de ipari és kozmetikai célokra is használják. Világos sárga, semleges ízű zsíradék.

Hogyan vásároljuk?

Napraforgó olajat bármely szuper- és hipermarketben tudunk venni, de delikátboltokban, diszkontokban és minden kisebb élelmiszer üzletben megtalálható, mivel alapélelmiszer. Sokféle márka közül választhatunk, többféle árkategóriában. A finomított napraforgó olaj előnyös, ha sütéshez, magas hőfokon szeretnénk használni. A hidegen sajtolt napraforgó olajat salátákhoz és öntetekhez használhatjuk. A bio vagy organikus címke egészségügyi szempontból előnyösebb.

Mire jó a napraforgó olaj?

Telítetlen zsírsavakban gazdag – különösen omega-6 (linolsav) és omega-9 (olajsav) zsírsavakban, valamint E-vitaminban bővelkedik, ami erős antioxidáns. Sütéshez és főzéshez, valamint majonéz készítéséhez is alkalmas. Gyakran kerül test- és hajápolókba, illetve biodízel alapanyagként is használják.

Mi készülhet a napraforgóolajból?

Készülhet gyoza egyszerűen, húsmentes töltelékkel, puha almafánk egyszerűen, klasszikus skót tojás, citrompite-fánk, túróval töltött csöröge-cannoli, indiai zöldséges batyu (Samosa), marhahúsos empanada, kínai húsos batyu (Xian bing), káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki) és kelkrémes-kolbászos kagylótészta.

Még több napraforgóolaj receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, de delikátboltokban, diszkontokban és minden kisebb élelmiszerüzletben.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen akár 1 évig is eltartható. ;

100g Napraforgó olaj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

95.6 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm napraforgó olaj?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok

E vitamin

41.08 mg

K vitamin

5.4 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

13 g

egyszeresen telített zsírsav

46.2 g

többszörösen telített zsírsav

36.4 g

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

E vitamin

41.08 mg

K vitamin

5.4 µg

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!