Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
63g tarhonya232 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
38g lángolt kolbász170 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
20g tejföl40 kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
250g tarhonya928 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
150g lángolt kolbász678 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
80g tejföl158 kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
20.3g tarhonya75 kcal
-
7.3g vöröshagyma3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
4.1g füstölt szalonna27 kcal
-
12.2g lángolt kolbász55 kcal
-
24.4g burgonya14 kcal
-
8.1g paradicsom1 kcal
-
8.1g tv-paprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
8.1g zöldpaprika1 kcal
-
6.5g tejföl13 kcal
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 19.8 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1019.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 658 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 150.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 203 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 189 micro
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 79.2 g
Zsír
-
Összesen 114.9 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4077.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 165 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 232 mg
-
Foszfor 802 mg
-
Nátrium 2631 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 600.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 200 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 679 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 135 micro
-
β-karotin 814 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 756 micro
- 8% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 209 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A főzés előkészítéseként először vágjuk fel a füstölt szalonnát nagyjából fél centiméteres kockákra. Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk nagyjából 2 cm-es kockákra. A paradicsomot és paprikát kockázzuk fel apróra. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. A kolbászt szeleteljük közel fél centiméter vastagságú karikákra.
- A felkockázott füstölt szalonnát tegyük egy lábosba, és süssük ki a zsírját. Miután pár perc alatt kiolvadt a zsiradék, merjük ki a szalonnadarabokat az edényből, csak a kiolvadt zsír maradjon benne.
- A tarhonyát tegyük a füstölt szalonna zsírjába, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Akkor lesz igazán finom a pásztortarhonya, ha (lehetőleg) házi készítésű tarhonyát használunk, és még nyersen ropogósra pirítjuk.
- Adjuk a felaprított hagymát és fokhagymát is a tarhonyához, és folyamatosan kevergetve pirítsuk tovább.
- Tegyük félre a hőforrásunkról az edényt, majd adjuk a tarhonyás alaphoz a pirospaprikát, keverjük el.
- Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és paprika is, keverjük össze. Tegyük vissza a hőforrásunkra az edényt, majd néhány percig kevergetve pirítsuk tovább.
- Ha már egy picit összesült a zöldséges-tarhonyás alap, öntsük fel 5 deciliter meleg vízzel, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a felszeletelt kolbászt, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint, keverjük össze.
- Ha a víz felforrt az edényben, vegyük kisebbre a hőfokot, majd fedő alatt főzzük lassan további 25-30 percig. Időnként nézzünk rá, keverjük meg. Akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha a folyadék nagy része elfő, mégis szaftos és ragacsos lesz a vele főtt zsiradéktól és zöldséges-pirospaprikás alaptól, a tarhonya és a krumpli pedig megpuhul (de nem fő szét).
- Szórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel, tálaljuk csípős zöldpaprikával és ecetes savanyúságokkal. És igen, igény szerint egy nagy kanál tejföl is ráférhet.
- Receptkönyvben: 774
- Tegnapi nézettség: 390
- 7 napos nézettség: 3785
- Össznézettség: 221953
- Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A pásztortarhonya igazi magyar klasszikus, hiszen megvan benne a zsír, hagyma, paprika és hús, tehát minden, ami a magyar szívnek és gyomornak kedves. Persze az sem részletkérdés, hogy kolbásszal vagy hússal készítjük-e (mindkét verziója létezik). Egy biztos: nem jó, ha a szalonna kimarad, de utána tényleg mehet bele ízlés szerint húsféle (főleg sertés ajánlott) vagy kolbász is. Vagy mindkettő. A legjobb, ha házi készítésű, amorf, szabálytalan tarhonyát választasz hozzá, akkor lesz igazán autentikus. Van, aki pirítja a végén a kész ételt, hiszen valljuk be, a tarhonya pirítás után kapja jellegzetes, a sima tésztán túlmutató kozmás ízét, de van, aki szaftosan, szottyosan szereti a pásztortarhonyát, ez ízlés kérdése. Készítsünk be hozzá sok-sok savanyúságot, csípős paprikát, esetleg egy karéj fehér kenyeret!