Tv-paprika

A tv-paprika megnevezés többféle paprikafajtát takar, a rövidítés jelentése: tölteni való. Ugyanezeket a paprikákat (Cecei, fehérözön, bajnok, HRF stb.) nevezzük lecsó-, magyar-, étkezési-, csemege- és fehérpaprikának is.
A sárga héjú tv-paprika jellegzetesen magyar zöldség, a kúpos Cecei paprika már a hungarikum címet is megkapta. Savanyítva az egyik legfontosabb téli vitaminforrásunk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tv-paprikát zöldpaprikának is hívják, pedig héja sárgásfehér vagy pirosas, húsa vékony, íze édeskés, jellegzetes. Magas a C-vitamintartalma, ezen kívül A- és B-vitaminokat is tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható: nevéből adódóan ideális töltött paprikához, lecsónak, vagy nyersen fogyasztva szendvicsekben, salátákban.
Kelet-Európában széles körben termesztik, a magyar konyha egyik alapzöldsége, a világ más részein viszont kevésbé elterjedt fajta.
A magyar konyhán kívül a törökök is gyakran használják a tv-paprikát: ők is főleg a különböző lecsós jellegű ételekbe teszik, ezen kívül előszeretettel marinálják, sütik és kombinálják más ízekkel, fűszerekkel.
Az év bármely szakában elérhető gyakorlatilag minden élelmiszerboltban, piacon, zöldségesnél, de szezonja nyáron van, ekkor olcsóbb is. Mindig a fényes, szép, feszes héjú, keményebb egyedeket válasszuk.
Legtöbbször lecsó vagy klasszikus hagymás-fűszerpaprikás pörköltalap készül belőle, illetve további magyaros ételek ízesítőjeként kerül az ételekbe, például húslevesbe, húsok mellé. Főszerepben főként a lecsóban és a töltött paprikában talákozhatunk vele.
Ritkán grillezzük, pedig nemcsak a pritamin-, kápia- padrón- és kaliforniai paprikát lehet sütni és grillezni, hanem a tv-paprikát is. Magában, de más zöldségekkel párosítva is remek lesz. A tv-paprika savanyúságnak is finom, de salátákban, szendvicsekben is. Ezekben nyersen fogyasztjuk.
Tehetjük ecetes salátába, megtölthetjük túróval, sajttal, és megsüthetjük, mehet tökös rusztikus lecsóba, válhat belőle vegán töltött paprika, ízesíthet rácpontyot, de lecsóbefőttet is eltehetünk belőle. Ízesíthet paprikás krumplit, burgonyagombóc-levest, lecsóágyon sült töltött paprikában és persze hagyományosban pedig egyenesen isteni!
Még több tv-paprikás receptért görgess lejjebb!
Szezonja tavasztól nyár elejéig tart, de nagyobb hipermarketekben egész évben beszerezhető.
A hűtő zöldséges fiókjában.
fehérjetartalom
0.86 g
zsírtartalom
0.128 g
szénhidráttartalom
4.64 g
víztartalom
93.89 g
Foszfor
20 mg
Kalcium
10 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
3 mg
B6 vitamin
0.224 g
C vitamin
80.4 mg
Kolin
5.5 mg
Niacin - B3 vitamin
0.48 mg
fehérje
0.86 g
Zsír
telített zsírsav
0.058 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.062 g
ásványi anyagok
Kalcium
10 mg
Vas
0.34 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
20 mg
Nátrium
3 mg
Cink
0.13 mg
Réz
0.066 mg
Mangán
0.122 mg
szénhidrát
rost
1.7 g
cukor
2.4 g
víz
93.89 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.057 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.028 mg
Niacin - B3 vitamin
0.48 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.099 mg
Folát
10 µg
Kolin
5.5 mg
Alfa-karotin
21 µg
Béta-karotin
208 µg
Béta-kriptoxantin
7 µg
Lutein+zeaxantin
341 µg
E vitamin
0.37 mg
K vitamin
7.4 µg
A vitamin
18 µg
C vitamin
80.4 mg
B6 vitamin
0.224 g
Nézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
NosaltySok-sok prémium terméket, húsvéti alapanyagot kínál olcsóbban a SPAR: 2025. március 26-től április 22-ig akár 10-40 százalékkal kedvezőbb áron vásárolhatunk náluk.
NosaltyA mai menü csodás ételekből áll össze, melyek maradékát vacsorára is szívesen fogyasztjuk majd.
NosaltyNézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
Közeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha egy 2,5 dl-es teáscsészével ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!