Szegedi halászlé filézett halakból
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
Halászlé
-
167g ponty127 kcal
-
83g afrikai harcsa99 kcal
-
83g keszeg64 kcal
-
33g haltej/halikra48 kcal
-
83g vöröshagyma30 kcal
-
33g tv-paprika5 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
2 kcal
-
6 kcal
-
2 kcal
-
667g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
389
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
Halászlé
-
1000g ponty762 kcal
-
500g afrikai harcsa595 kcal
-
500g keszeg381 kcal
-
200g haltej/halikra286 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
12 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
11 kcal
-
4000g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2332
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
Halászlé
-
13.9g ponty11 kcal
-
8 kcal
-
7g keszeg5 kcal
-
2.8g haltej/halikra4 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
2.8g tv-paprika0 kcal
-
2.8g paradicsom1 kcal
-
0.8g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
55.8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
32
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.7 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1458.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 973 mg
-
Nátrium 220 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 1000.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 1651 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 274 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 58 micro
-
β-karotin 919 micro
-
β-crypt 167 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 714 micro
Összesen
389
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 292.4 g
Zsír
-
Összesen 96.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1617 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8753.1 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 238 mg
-
Kálcium 757 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 556 mg
-
Foszfor 5836 mg
-
Nátrium 1323 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 6004.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 776 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 48 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 276 mg
-
D vitamin: 9905 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 499 micro
-
Kolin: 1642 mg
-
Retinol - A vitamin: 261 micro
-
α-karotin 349 micro
-
β-karotin 5511 micro
-
β-crypt 1001 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 4282 micro
Összesen
2332
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 83.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 138 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 72 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
32
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Halászlé
-
1000 g ponty
-
500 g keszeg
-
200 g haltej/halikra
-
0.5 kg vöröshagyma
-
0.2 kg tv-paprika
-
0.2 kg paradicsom
-
1 db hegyes erős paprika
-
4 l víz
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Halászlé
- Első körben készítsük elő a friss halakat. Az egész pontyot egy konyharuha és egy filéző kés segítségével tisztítsuk meg. A ponty farkánál szúrjuk be a kést, és óvatosan kezdjük el levágni a pikkelyeket. Ezután kapargassuk át az egész halat egy kisebb késsel, hogy az összes pikkelytől megszabaduljunk. A hasánál vágjuk fel egészen a fejéig a pontyot, majd szedjük ki a belsőségeket. A gerince mentén vágjuk végig, végül filézzük ki a csontok mentén, s tegyük félre a két filét. A pontyot vágjuk fel nagyobb darabokra, a kopoltyújától és a keserűfogától is szabaduljunk meg, mert megkeseríthetik a levest. A leeső részeket, mint a fejét, a csontokat, és a hájas részeket tegyük félre az alapléhez. A filékről vágjuk le a zsíros részeket, vágjuk fel vastag csíkokra, ezután miliméterenként irdaljuk be, hogy az összes szálka át legyen vágva. Sózzuk be, s tegyük félre egy órára állni.
- A harcsa filékről vágjuk le a zsíros részeket, amiket szintén az alapléhez fogunk felhasználni. Vágjuk fel kockákra a húst, s szintén sózzuk be egy órára.
- Az alaplevet hideg vízzel indítsuk, s adjuk hozzá az összes leeső halrészt, illetve az apróhalakat, a kárászt vagy keszeget. Tegyük bele a felvágott hagymát, paprikát, paradicsomot és hegyes erős paprikát, sózzuk meg. Legalább másfél órán át főzzük.
- Zárjuk el, és hagyjuk kicsit hűlni, hogy a zsiradék kiüljön a tetejére. Ezt szórjuk meg fűszerpaprikával, és forraljuk össze. Ezután passzírozzuk át az egészet egy szitán, majd forraljuk össze. A besózott halakat mossuk át, majd mehet először a harcsa, utána a ponty, amiket főzzünk 5-6 percig. Végül jöhet a haltej és halikra, amiket főzzünk további 3-4 percet.
- Dekoráljuk karikákra vágott hegyes erős paprikával, és friss kovászos kenyérrel fogyasszuk. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 244
- Össznézettség: 5613
- Feltöltés dátuma: 2023. december 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
14 recept
A halászlé főzés nálunk családi hagyomány, amit mindig bográcsban készítettünk gyerekkorom óta. Szegediesen készítjük több féle halból, és belsőségekből. Került bele ponty, szürke harcsa, de apróhalakkal, mint a kárász vagy a keszeg még ízletesebbé tehetjük az ünnepi halászlevet. Hagyományosan patkó formájában kerül a levesbe a ponty, azonban filézett változatban sokkal könnyebben fogyasztható, így növelhetjük az élvezeti értékét!