r
Nosalty Logó

Szegedi halászlé filézett halakból

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Pikács Árpád
Szegedi halászlé filézett halakból
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Halászlé

Összesen 389 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Halászlé

Összesen 2332 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Halászlé

Összesen 32 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1458.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    973 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    1000.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    1651 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    274 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    58 micro
  • β-karotin
    919 micro
  • β-crypt
    167 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    714 micro
Összesen 389 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    292.4 g

Zsír

  • Összesen
    96.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1617 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8753.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    238 mg
  • Kálcium
    757 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    556 mg
  • Foszfor
    5836 mg
  • Nátrium
    1323 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    6004.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    776 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    48 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    276 mg
  • D vitamin:
    9905 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    499 micro
  • Kolin:
    1642 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    349 micro
  • β-karotin
    5511 micro
  • β-crypt
    1001 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    4282 micro
Összesen 2332 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    138 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    72 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 32 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Halászlé

Elkészítés

Halászlé

  1. Első körben készítsük elő a friss halakat. Az egész pontyot egy konyharuha és egy filéző kés segítségével tisztítsuk meg. A ponty farkánál szúrjuk be a kést, és óvatosan kezdjük el levágni a pikkelyeket. Ezután kapargassuk át az egész halat egy kisebb késsel, hogy az összes pikkelytől megszabaduljunk. A hasánál vágjuk fel egészen a fejéig a pontyot, majd szedjük ki a belsőségeket. A gerince mentén vágjuk végig, végül filézzük ki a csontok mentén, s tegyük félre a két filét. A pontyot vágjuk fel nagyobb darabokra, a kopoltyújától és a keserűfogától is szabaduljunk meg, mert megkeseríthetik a levest. A leeső részeket, mint a fejét, a csontokat, és a hájas részeket tegyük félre az alapléhez. A filékről vágjuk le a zsíros részeket, vágjuk fel vastag csíkokra, ezután miliméterenként irdaljuk be, hogy az összes szálka át legyen vágva. Sózzuk be, s tegyük félre egy órára állni.
  2. A harcsa filékről vágjuk le a zsíros részeket, amiket szintén az alapléhez fogunk felhasználni. Vágjuk fel kockákra a húst, s szintén sózzuk be egy órára.
  3. Az alaplevet hideg vízzel indítsuk, s adjuk hozzá az összes leeső halrészt, illetve az apróhalakat, a kárászt vagy keszeget. Tegyük bele a felvágott hagymát, paprikát, paradicsomot és hegyes erős paprikát, sózzuk meg. Legalább másfél órán át főzzük.
  4. Zárjuk el, és hagyjuk kicsit hűlni, hogy a zsiradék kiüljön a tetejére. Ezt szórjuk meg fűszerpaprikával, és forraljuk össze. Ezután passzírozzuk át az egészet egy szitán, majd forraljuk össze. A besózott halakat mossuk át, majd mehet először a harcsa, utána a ponty, amiket főzzünk 5-6 percig. Végül jöhet a haltej és halikra, amiket főzzünk további 3-4 percet.
  5. Dekoráljuk karikákra vágott hegyes erős paprikával, és friss kovászos kenyérrel fogyasszuk. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 809
  • 7 napos nézettség: 2921
  • Össznézettség: 9084
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 18.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Szegedi halászlé filézett halakból
Pikács Árpád 15 recept

A halászlé főzés nálunk családi hagyomány, amit mindig bográcsban készítettünk gyerekkorom óta. Szegediesen készítjük több féle halból, és belsőségekből. Került bele ponty, szürke harcsa, de apróhalakkal, mint a kárász vagy a keszeg még ízletesebbé tehetjük az ünnepi halászlevet. Hagyományosan patkó formájában kerül a levesbe a ponty, azonban filézett változatban sokkal könnyebben fogyasztható, így növelhetjük az élvezeti értékét!

Hozzávalók

Halászlé

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...