Haltej/halikra

Haltej/halikra

Leírás

A haltej a halak vagy más vízben élő fajok hím egyedeinek a megtermékenyítő nedve. Ez a folyadék a tojásrakás idején az ikrákra választódik ki, és ezzel megtörténik a megtermékenyítés. A haltejet frissen, sóval tartósítva használják fel élelmiszerként. Szószokhoz használják ízesítőként, vagy egész halakból álló fogásokhoz tálalják. Főként ponty és hering haltejet forgalmaznak, ritkábban a makréla és a tőkehal tejét. A halikra a halak és bizonyos tengeri állatok, pl tengeri sünök, rákok és kagylók érett petéinek összessége. A tenger egyik gyümölcseként sok ételhez használják főtt vagy nyers hozzávalóként. Japánban pl. a lazac- és heringikrákat nyersen használják fel a sushi készítésénél. Az Egyesült Királyságban elsősorban a haltejet fogyasztják. Kaviárnak a tokhal ikráját nevezik, amelyet csemegeként fogyasztanak.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Haltej/halikra

fehérjetartalom

22.32 g

zsírtartalom

374005.773 g

szénhidráttartalom

1.5 g

víztartalom

67.73 g

gramm haltej/halikra?

Top ásványi anyagok

Foszfor

402 mg

Nátrium

91 mg

Kalcium

22 mg

Magnézium

20 mg

Top vitaminok

Kolin

335.4 mg

B6 vitamin

0.16 g

C vitamin

16 mg

E vitamin

7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.32 g

Zsír

telített zsírsav

1.456 g

egyszeresen telített zsírsav

1.661 g

többszörösen telített zsírsav

2.656 g

koleszterin

374 g

ásványi anyagok

Kalcium

22 mg

Vas

0.6 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

402 mg

Nátrium

91 mg

Cink

1 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.01 mg

Szelén

40.3 µg

szénhidrát

víz

67.73 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.24 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.74 mg

Niacin - B3 vitamin

1.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1 mg

Folát

80 µg

Kolin

335.4 mg

Retinol

90 µg

Lutein+zeaxantin

214 µg

E vitamin

7 mg

D vitamin

484 µg

K vitamin

0.2 µg

B12 vitamin

10 µg

A vitamin

90 µg

C vitamin

16 mg

B6 vitamin

0.16 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...