Haltej/halikra
Leírás
A haltej a halak vagy más vízben élő fajok hím egyedeinek a megtermékenyítő nedve. Ez a folyadék a tojásrakás idején az ikrákra választódik ki, és ezzel megtörténik a megtermékenyítés. A haltejet frissen, sóval tartósítva használják fel élelmiszerként. Szószokhoz használják ízesítőként, vagy egész halakból álló fogásokhoz tálalják. Főként ponty és hering haltejet forgalmaznak, ritkábban a makréla és a tőkehal tejét. A halikra a halak és bizonyos tengeri állatok, pl tengeri sünök, rákok és kagylók érett petéinek összessége. A tenger egyik gyümölcseként sok ételhez használják főtt vagy nyers hozzávalóként. Japánban pl. a lazac- és heringikrákat nyersen használják fel a sushi készítésénél. Az Egyesült Királyságban elsősorban a haltejet fogyasztják. Kaviárnak a tokhal ikráját nevezik, amelyet csemegeként fogyasztanak.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Haltej/halikra
fehérjetartalom
22.32 g
zsírtartalom
374005.773 g
szénhidráttartalom
1.5 g
víztartalom
67.73 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
402 mg
Nátrium
91 mg
Kalcium
22 mg
Magnézium
20 mg
Top vitaminok
Kolin
335.4 mg
B6 vitamin
0.16 g
C vitamin
16 mg
E vitamin
7 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.32 g
Zsír
telített zsírsav
1.456 g
egyszeresen telített zsírsav
1.661 g
többszörösen telített zsírsav
2.656 g
koleszterin
374 g
ásványi anyagok
Kalcium
22 mg
Vas
0.6 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
402 mg
Nátrium
91 mg
Cink
1 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.01 mg
Szelén
40.3 µg
szénhidrát
víz
67.73 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.24 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.74 mg
Niacin - B3 vitamin
1.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1 mg
Folát
80 µg
Kolin
335.4 mg
Retinol
90 µg
Lutein+zeaxantin
214 µg
E vitamin
7 mg
D vitamin
484 µg
K vitamin
0.2 µg
B12 vitamin
10 µg
A vitamin
90 µg
C vitamin
16 mg
B6 vitamin
0.16 g