Balatoni halászlé
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
pasisrceptek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
10g sertészsír90 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
14 kcal
-
3 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
30g paradicsom5 kcal
-
30g tv-paprika5 kcal
-
18 kcal
-
3g só0 kcal
-
200g halgerinc0 kcal
-
20g haltej/halikra29 kcal
-
100g ponty76 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
278
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g sertészsír902 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
-
50g fűszerpaprika141 kcal
-
28 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
300g tv-paprika49 kcal
-
40g halászlékocka176 kcal
-
33g só0 kcal
-
2000g halgerinc0 kcal
-
200g haltej/halikra286 kcal
-
1000g ponty762 kcal
-
3000g víz0 kcal
Összesen
2778
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1.2g sertészsír11 kcal
-
12.4g vöröshagyma5 kcal
-
0.6g fűszerpaprika2 kcal
-
0.1g csípős fűszerpaprika0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.7g paradicsom1 kcal
-
3.7g tv-paprika1 kcal
-
0.5g halászlékocka2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
24.9g halgerinc0 kcal
-
2.5g haltej/halikra4 kcal
-
12.4g ponty9 kcal
-
37.3g víz0 kcal
Összesen
35
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2273.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 388 mg
-
Nátrium 1733 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 492.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 700 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 1757 micro
-
β-crypt 373 micro
-
Likopin 772 micro
-
Lut-zea 1304 micro
Összesen
278
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 180.8 g
Zsír
-
Összesen 169.4 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 1239 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 22735.9 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 809 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 502 mg
-
Foszfor 3884 mg
-
Nátrium 17328 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.2 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 4928.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1882 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 29 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 352 mg
-
D vitamin: 6998 micro
-
K vitamin: 95 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 522 micro
-
Kolin: 1233 mg
-
Retinol - A vitamin: 234 micro
-
α-karotin 712 micro
-
β-karotin 17566 micro
-
β-crypt 3729 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 13040 micro
Összesen
2778
kcal
- 3% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 282.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 96 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
35
kcal
Hozzávalók
-
10 dkg sertészsír
-
1 kg vöröshagyma
-
50 g fűszerpaprika
-
10 g csípős fűszerpaprika
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 közepes db paradicsom
-
3 közepes db tv-paprika
-
4 db halászlékocka
-
3 ek só
-
1 kg ponty (kb. 5 liter halászlevünk lesz, egy tál fél liter adaggal számolva, minden tálba jut egy patkó, de lehet több is)
Elkészítés
- A vöröshagymát felaprítjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk.
- Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a csípős és csemegepirospaprikával, jól összekeverjük. (A pirospaprika zsírban oldódik a legjobban, viszont ha nem húzzuk félre a tűzről a lábost, akkor könnyedén lepirulhat, amitől keserű íze lesz.)
- Beletesszük a (lehetőleg) pontyfejeket, farkakat, gerincet és a hasáról levágott zsírosabb részt (én pucolásnál, miután kiveszem a belsőszerveket, le szoktam vágni a hasából 1,5-2 cm-es csíkot, ott van a legtöbb zsír a pontyon, sült halnál nem finom az a rész, de halászléalapba igazi kincs, mert jó erős halíze van). Lehet bele tenni amurt vagy harcsát is, viszont keszeget felesleges, nincs elég erős íze egy halászléhez.
- Felvágjuk a kicsumázott paprikát és paradicsomot is, majd ezt is beletesszük a lábosba.
- Beletesszük a megpucolt, kettévágott fokhagymagerezdeket.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy a lábos színültig legyen (ebből a mennyiségből kb. 5 l halászlé lesz).
- Visszatesszük a tűzre, sózzuk, beletesszük a halászlékockákat.
- Nagyjából 4-5 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt.
- Ha fakanállal megemeljük a pontyfejeket, és azok darabokra esnek, akkor jó lesz az alaplé. Passzírozóval alaposan lepasszírozzuk. Akkor passzíroztunk alaposan, ha ebből a mennyiségből max. két marék csont marad vissza.
- Visszatöltjük az 5 l-es edénybe az alaplevet, és felöntjük annyi vízzel, hogy színültig legyen. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, nehogy odaégjen, forrás után még kb. 10 percet főzzük.
- Lemerünk a léből 3-4 merőkanállal, felöntjük vízzel (ez lesz a befőzőlé), és felforraljuk, ha felforrt, beletesszük a pontypatkókat és a belsőséget, és megfőzzük őket. Tálalásnál így mindenki kedvére tehet a levesébe szeletet, belsőséget, és nem törik össze a levesben.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 56
- Össznézettség: 17621
- Feltöltés dátuma: 2020. május 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
pasisrceptek
2 recept
6 éves korom óta horgászok, többnyire a Balatonon vagy a Dunán, így hát ha megfelelő mennyiségű halat sikerül zsákmányolni, előszeretettel sütök/főzök belőlük valami finomat. Egyik nagy kedvenc a családban a halászlé. Ennek a receptnek az alapját még nagymamámtól tanultam, majd idővel saját ízlésem szerint finomítottam.