r
Nosalty Logó

Balatoni halászlé

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
pasisrceptek
Balatoni halászlé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 35 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2273.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    1733 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    700 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    1757 micro
  • β-crypt
    373 micro
  • Likopin
    772 micro
  • Lut-zea
    1304 micro
Összesen 278 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    180.8 g

Zsír

  • Összesen
    169.4 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    1239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22735.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    809 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    502 mg
  • Foszfor
    3884 mg
  • Nátrium
    17328 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.2 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    4928.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1882 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    352 mg
  • D vitamin:
    6998 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    522 micro
  • Kolin:
    1233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    234 micro
  • α-karotin
    712 micro
  • β-karotin
    17566 micro
  • β-crypt
    3729 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    13040 micro
Összesen 2778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    96 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 35 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vöröshagymát felaprítjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk.
  2. Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a csípős és csemegepirospaprikával, jól összekeverjük. (A pirospaprika zsírban oldódik a legjobban, viszont ha nem húzzuk félre a tűzről a lábost, akkor könnyedén lepirulhat, amitől keserű íze lesz.)
  3. Beletesszük a (lehetőleg) pontyfejeket, farkakat, gerincet és a hasáról levágott zsírosabb részt (én pucolásnál, miután kiveszem a belsőszerveket, le szoktam vágni a hasából 1,5-2 cm-es csíkot, ott van a legtöbb zsír a pontyon, sült halnál nem finom az a rész, de halászléalapba igazi kincs, mert jó erős halíze van). Lehet bele tenni amurt vagy harcsát is, viszont keszeget felesleges, nincs elég erős íze egy halászléhez.
  4. Felvágjuk a kicsumázott paprikát és paradicsomot is, majd ezt is beletesszük a lábosba.
  5. Beletesszük a megpucolt, kettévágott fokhagymagerezdeket.
  6. Felöntjük annyi vízzel, hogy a lábos színültig legyen (ebből a mennyiségből kb. 5 l halászlé lesz).
  7. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, beletesszük a halászlékockákat.
  8. Nagyjából 4-5 órát főzzük lassú tűzön, fedő alatt.
  9. Ha fakanállal megemeljük a pontyfejeket, és azok darabokra esnek, akkor jó lesz az alaplé. Passzírozóval alaposan lepasszírozzuk. Akkor passzíroztunk alaposan, ha ebből a mennyiségből max. két marék csont marad vissza.
  10. Visszatöltjük az 5 l-es edénybe az alaplevet, és felöntjük annyi vízzel, hogy színültig legyen. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, nehogy odaégjen, forrás után még kb. 10 percet főzzük.
  11. Lemerünk a léből 3-4 merőkanállal, felöntjük vízzel (ez lesz a befőzőlé), és felforraljuk, ha felforrt, beletesszük a pontypatkókat és a belsőséget, és megfőzzük őket. Tálalásnál így mindenki kedvére tehet a levesébe szeletet, belsőséget, és nem törik össze a levesben.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 17621
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
pasisrceptek 2 recept

6 éves korom óta horgászok, többnyire a Balatonon vagy a Dunán, így hát ha megfelelő mennyiségű halat sikerül zsákmányolni, előszeretettel sütök/főzök belőlük valami finomat. Egyik nagy kedvenc a családban a halászlé. Ennek a receptnek az alapját még nagymamámtól tanultam, majd idővel saját ízlésem szerint finomítottam.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...