Halkocsonya
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
125g ponty95 kcal
-
100g haltej/halikra143 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
3g zselatin8 kcal
-
0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
625g víz0 kcal
-
63g fehérbor51 kcal
-
43g citrom7 kcal
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g ponty381 kcal
-
400g haltej/halikra572 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
120g sárgarépa44 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2500g víz0 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
170g citrom26 kcal
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
12g ponty9 kcal
-
9.6g haltej/halikra14 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
2.9g sárgarépa1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
-
0 kcal
-
1.1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
59.8g víz0 kcal
-
6g fehérbor5 kcal
-
4.1g citrom1 kcal
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 39.2 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 424 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1188.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 759 mg
-
Nátrium 183 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 894.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 367 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 1225 micro
-
K vitamin: 189 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 395 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 929 micro
-
β-karotin 2782 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 912 micro
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 156.9 g
Zsír
-
Összesen 43.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1694 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4752.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 482 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 3036 mg
-
Nátrium 732 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 3579.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1469 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 45 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 197 mg
-
D vitamin: 4900 micro
-
K vitamin: 755 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 497 micro
-
Kolin: 1579 mg
-
Retinol - A vitamin: 387 micro
-
α-karotin 3714 micro
-
β-karotin 11127 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3650 micro
- 4% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 113.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 85.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 117 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 89 micro
-
β-karotin 266 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Hozzávalók
-
400 g haltej/halikra
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 kis db sárgarépa
-
3 gerezd fokhagyma
-
10 g zselatin
-
füstölt pirospaprika ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2.5 l víz
Elkészítés
- A pontypatkókat és a halbelsőségeket alaposan megmossuk. Egy csipet sóval bedörzsöljük a pontypatkókat, majd félretesszük.
- A vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát vékony karikákra vágjuk, majd a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt bő vízben (körülbelül 2,5 liter) feltesszük főni. Közben nyugodtan sózzuk, borsozzuk.
- Lassú tűzön nagyjából 2 órán át lassan forraljuk. Ezután beletesszük a pontyszeleteket és a belsőségeket, hozzáadjuk a száraz fehérbort, és még fél órán át főzzük.
- Amikor elkészült, a halszeleteleket, a halikrát/haltejet és a puhára főtt sárgarépát elosztva tányérokba szedjük, szépen elrendezzük, majd a zselatinport a még forró leveshez keverjük.
- A zselatinos halalaplevet ezután azonnal egy szűrő segítségével leszűrve a halas tányérokra merjük. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük őket a hűtőbe minimum 24 órára.
- Tálaláskor megszórhatjuk egy csipet pirospaprikával, petrezselyemmel, vagy csepegtessünk rá frissen facsart citromlevet. Friss kenyérrel fogyasszuk.
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 4887
- Feltöltés dátuma: 2021. december 16.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Karácsony idején előszeretettel készül sok magyar konyhában kocsonya, amit a leggyakrabban sertésből készítenek. A kocsonyafőzés egyik elfeledett verziója a halkocsonya, melyet értelemszerűen halból, leggyakrabban pontyból vagy vegyes édesvízi halakból készítünk el, amihez halikrát és haltejet is főzhetünk. Zöldségek gyanánt vöröshagyma, sárgarépa és fokhagyma dukál a legjobban a vegetáriánus kocsonyához, amit pár deci száraz fehérborral, fűszerpaprikával, petrezselyemmel, csípős paprikakrémmel vagy pár csepp friss citrom levével tehetünk még élvezetesebbé. Míg a hagyományos kocsonyánál kocsonyásságát a cupákos, bőrös húsokból kifövő kollagén okozza, (és gyakorlatilag nincsen szükség semmilyen zseléképző adalékanyagra), addig a halkocsonya esetében zselatinnal tesszük remegőssé a fogást. A kocsonya szavatossága nagyjából megegyezik egy szimpla húslevesével, körülbelül egy hétig áll el a hűtőben.