Szegedi halászlé 2. - többféle halból
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
67g hal38 kcal
-
33g pontyfej0 kcal
-
33g ponty25 kcal
-
117g törpeharcsa139 kcal
-
33g keszeg25 kcal
-
33g kárász25 kcal
-
117g ponty89 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
17g zöldpaprika3 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
4 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
0g só0 kcal
-
15 kcal
-
33g haltej/halikra48 kcal
-
500g víz0 kcal
Összesen
490
kcal
- 6% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
400g hal230 kcal
-
200g pontyfej0 kcal
-
200g ponty152 kcal
-
700g törpeharcsa833 kcal
-
200g keszeg152 kcal
-
200g kárász152 kcal
-
700g ponty533 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
23 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g halászlékocka88 kcal
-
200g haltej/halikra286 kcal
-
3000g víz0 kcal
Összesen
2940
kcal
- 6% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
6.1g hal4 kcal
-
3g pontyfej0 kcal
-
3g ponty2 kcal
-
10.7g törpeharcsa13 kcal
-
3g keszeg2 kcal
-
3g kárász2 kcal
-
10.7g ponty8 kcal
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
1.5g zöldpaprika0 kcal
-
1.5g paradicsom0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0.5g sertészsír4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g halászlékocka1 kcal
-
4 kcal
-
45.7g víz0 kcal
Összesen
43
kcal
- 6% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.2 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 299 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1858.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 1013 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 842.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 1511 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 299 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 453 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 394 micro
Összesen
490
kcal
- 6% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 348.9 g
Zsír
-
Összesen 140.6 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 1796 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11153.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 339 mg
-
Kálcium 677 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 574 mg
-
Foszfor 6077 mg
-
Nátrium 3446 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 5054.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 504 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 56 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 159 mg
-
D vitamin: 9066 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 520 micro
-
Kolin: 1793 mg
-
Retinol - A vitamin: 250 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 2717 micro
-
β-crypt 501 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 2365 micro
Összesen
2940
kcal
- 6% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 77 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 138 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 39 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
43
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg pontyfej
-
70 dkg törpeharcsa
-
20 dkg keszeg
-
20 dkg kárász
-
70 dkg ponty
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
1 db zöldpaprika
-
1 db paradicsom
-
2 ek fűszerpaprika
-
2 ek sertészsír
-
só ízlés szerint
-
3 l víz
Elkészítés
- A halszeletek kivételével az összes halat vágjuk fel nagyobb darabokra, sózzuk meg, és tegyük fel bő lében főni a zöldségekkel együtt.
- Főzzük addig, amíg a hús már elválik a csonttól.
- Ezután az alapléből vegyük ki a haldarabokat, távolítsuk el a csontokat, majd paszírozzuk át, és a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
- A tűzre visszatéve lassan forraljuk, közben készítsünk paprikaszínt: a zsírt olvasszuk fel egy edényben, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és gyors mozdulatokkal keverjük el benne. A zsír hőmérséklete akkor jó, ha a paprika felhabzik.
- A paprikaszínt öntsük az alapléhez, forraljuk, és kóstoljuk a levet, szükség szerint ízesítsük sóval. Ha nem kellőképpen intenzív az íze, szabad hozzáadni egy-két halászlékockát is, de ne felejtsük el, hogy a hozzáadandó halszeletek is ízesítik még.
- Ha az alaplével elkészültünk, adjuk hozzá a haltejet, az ikrát, és az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük pontosan tíz percig. Tíz perc elteltével a főzést be kell fejezni. Ellenkező esetben a halhús szétfő, rosszabb esetben szétesik, az étel nem lesz gusztusos.
- A halászlét minden esetben még forrón tálaljuk.
- Receptkönyvben: 315
- Tegnapi nézettség: 75
- 7 napos nézettség: 414
- Össznézettség: 146490
- Feltöltés dátuma: 2011. január 06.
Ajánló
Miután a paszírozás révén viszonylag sűrű levet kapunk, nem szoktunk külön betétet adni hozzá, kizárólag a vastag héjú friss házi kenyeret. Valaki azonban a bajai gyufatésztával szereti. Ha tésztát főzünk bele, akkor számolni kell a veszéllyel, hogy esetleg túlságosan besűrűsödik. Célszerű a tésztát külön megfőzni, és külön is tálalni a fogyasztás előtt.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi levesek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Karácsonykor tradíció a családban a halászléfőzés Szentestére. Nagyapám főzte évtizedeken keresztül, amióta nincs köztünk, a feladat rám hárul. Jellegzetesen magyar karácsonyi étel. A gyerekek miatt nem teszünk bele erőspaprikát, ha "felnőtt" halászlét főzök, elmaradhatatlan a cseresznyepaprika.