Hegyes erős paprika

Hegyes erős paprika

Leírás

A hegyes erős egyike a három fő paprikaalaknak a leggyakrabban használt fehér édes, illetve a paradicsom alakú paprikák mellett. A paprika csípősségét egy kapszaicin elnevezésű színtelen, íztelen vegyület okozza, amely más mértékben ugyan, de minden paprikában megtalálható. A kapszaicin nem az ízlelőbimbókra, hanem a hő ingert is érzékelő idegvégződésekre hat. A kapszacin nem bomlik sem meleg, sem hideg hatására, illetve vízben sem oldódik, ezért nem enyhíti a vízivás a paprika csípősségét. Miután a kapszacin rövid ideig érzéketlenné teheti az idegvégződéseket, az erős paprikát rendszeresen fogyasztók kevésbé érzik az erejét. Számos országban találkozhatunk különböző fajta, illetve különböző erősségű csípős paprikával. A magyar hegyes erős általában nagy méretű, zöld színű, amely az egészen halványtól a méregzöldig bármilyen árnyalatú lehet, ám a színe nem jelzi a paprika erejét. A hegyes erős paprikával szinte bármilyen ételt ízesíthetünk, leveseket, hús- illetve halételeket, egytál ételeket, mártásokat, illetve fogyaszthatjuk magában, szendvicsek, saláták alapanyagaként is.

Mikor vegyem

A hipermarketek polcain, sőt, a zöldségeseknél is egész évben megtalálható.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, hűtőben.

100g Hegyes erős paprika

fehérjetartalom

1.66 g

zsírtartalom

0.318 g

szénhidráttartalom

5.35 g

víztartalom

91.81 g

gramm hegyes erős paprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

32 mg

Magnézium

17 mg

Kalcium

14 mg

Nátrium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.357 g

C vitamin

82.7 mg

Kolin

7.4 mg

Niacin - B3 vitamin

1.242 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.66 g

Zsír

telített zsírsav

0.048 g

egyszeresen telített zsírsav

0.027 g

többszörösen telített zsírsav

0.243 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

0.46 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

32 mg

Nátrium

13 mg

Cink

0.25 mg

Réz

0.094 mg

Mangán

0.1 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

3.4 g

cukor

1.95 g

víz

91.81 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.081 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.054 mg

Niacin - B3 vitamin

1.242 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.265 mg

Folát

29 µg

Kolin

7.4 mg

Alfa-karotin

39 µg

Béta-karotin

184 µg

E vitamin

0.69 mg

K vitamin

9.5 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

82.7 mg

B6 vitamin

0.357 g

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!