Klasszikus harcsapaprikás házi túrós csuszával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A túrós csuszához
-
75g finomliszt273 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
125g tejföl248 kcal
-
125g tehéntúró184 kcal
-
38g kenyérszalonna261 kcal
A harcsapaprikáshoz
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
1 kcal
-
125g afrikai harcsa149 kcal
-
53 kcal
-
3 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
Összesen
1258
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A túrós csuszához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
500g tejföl990 kcal
-
500g tehéntúró735 kcal
-
150g kenyérszalonna1046 kcal
A harcsapaprikáshoz
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
6 kcal
-
500g afrikai harcsa595 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
11 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
Összesen
5032
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
A túrós csuszához
-
10.1g finomliszt37 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
16.8g tejföl33 kcal
-
16.8g tehéntúró25 kcal
-
35 kcal
A harcsapaprikáshoz
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
13.5g paradicsom2 kcal
-
3.4g tv-paprika1 kcal
-
0.9g hegyes erős paprika0 kcal
-
16.8g afrikai harcsa20 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.7g víz0 kcal
Összesen
169
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.6 g
Zsír
-
Összesen 79.5 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2072.9 g
-
Cink 327 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 294 mg
-
Vas 253 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 786 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 511 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 284 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 151 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 230 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 113 micro
-
β-karotin 795 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 585 micro
Összesen
1258
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 230.3 g
Zsír
-
Összesen 317.9 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 1110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8291.7 g
-
Cink 1309 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 1176 mg
-
Vas 1010 mg
-
Magnézium 334 mg
-
Foszfor 3144 mg
-
Nátrium 1015 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 43 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 302.1 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 2043.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1137 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 153 mg
-
D vitamin: 164 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 319 micro
-
Kolin: 921 mg
-
Retinol - A vitamin: 837 micro
-
α-karotin 454 micro
-
β-karotin 3180 micro
-
β-crypt 271 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 2339 micro
Összesen
5032
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 20 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 346 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
A túrós csuszához
-
300 g finomliszt
-
3 db tojás
-
500 g tejföl
-
500 g tehéntúró
-
150 g kenyérszalonna
A harcsapaprikáshoz
-
1 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 db paradicsom
-
1 db tv-paprika
-
0.5 db hegyes erős paprika
-
500 g afrikai harcsa
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 ek fűszerpaprika
-
2 teáskanál füstölt pirospaprika
-
0.5 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
fekete bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
2 dl víz
Elkészítés
A túrós csuszához
- A csuszához a lisztet egy deszkára tesszük, a közepében mélyedést csinálunk, majd beleütjük a tojásokat. Egy villával óvatosan elkezdjük felverni a tojásokat, majd fokozatosan hozzákeverünk a lisztből. Amikor már elég sűrű a massza, kézzel egy gombóccá gyúrjuk, és nagyjából 10 percig dagasztjuk a tésztát. Majd frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet pihentetjük.
- Ha eleget pihent, lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Ekkor keresztben tenyérnyi csíkokat vágunk belőle, majd azokat kisebb téglalapokra szaggatjuk.
- Alaposan megsózott, lobogó vízbe tesszük a tésztát, majd 2 percig főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben pörccé sütjük. A zsíron megmelegítjük a tejfölt, a tésztához keverjük, és végül a túrót is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk a csuszát.
A harcsapaprikáshoz
- A paprikáshoz felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, apró kockákra vágjuk a paprikákat és a paradicsomot is. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, majd alacsony lángon, fedő alatt, nagyjából 10 percen keresztül üvegesre dinszteljük a hagymát. Ha kész, hozzáadjuk a fokhagymát, és közepes lángon 1-2 percig pirítjuk.
- Ekkor lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, majd hozzáadjuk a fűszereket, és alaposan elkeverjük az egészet. Visszatesszük a tűzre az edényt, és beletesszük a paprikát. Fedő alatt nagyjából 10-12 perc alatt puhára pároljuk, és hozzáadjuk a paradicsomot. Ezt további 5-7 percig főzzük fedő alatt, amíg a zöldségek teljesen szét nem esnek.
- Az alaphoz vizet öntünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig fedő alatt összefőzzük. Ha kész, levesszük róla a fedőt, és beletesszük a kockázott harcsát. Fedő nélkül 5-7 percig rotyogtatjuk, amíg a hal omlósra nem fő. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert akkor rágós lesz a harcsa.
- A túrós csuszát egy tálra szedjük, majd merünk rá a harcsapaprikásból is, Pörccel, hegyes erőssel tálaljuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 184
- 7 napos nézettség: 2035
- Össznézettség: 34117
- Feltöltés dátuma: 2022. november 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
373 recept
Számomra valamiért mindig olyan dekadens dolognak tűnt a klasszikus harcsapaprikás tálalása: a túrós tészta, mint köret ehhez az érzéshez mondhatni, sokat hozzátett. De mégis valahogy így képes kiteljesedni ez az étel: a fűszeres, paprikás, szaftos hal tökéletesen illeszkedik az enyhén savanykás, túrós-tejfölös tésztához. Ez a harmonikus különcség teszi az abszolút kedvenc ételemmé a klasszikus harcsapaprikást, most pedig megmutatom, hogy szerintem miként néz ki a tökéletes elkészítése.