Finomliszt

A finomliszt gabonából (búzából, kukoricából, rozsból, rizsből, árpából) készült őrlemény, a kenyérkészítés legfőbb alapanyaga. A leggyakrabban használt liszt a búza finomliszt.
A finomliszt nem más, mint apró, finom szemcseméretűre őrölt, alacsony korpatartalmú, világos árnyalatú őrlemény. Főleg süteményekhez, kelt tésztákhoz, palacsintához és kalácshoz használják, illetve főzelékek sűrítésére és panírozáshoz - azonban egyre idejétmúltabb választásnak számít, tekintve, hogy kevésbé egészséges, mint az alternatív, rostdús lisztfajták (PL. barnarizs-liszt, teljes kiőrlésű lisztek.)
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A finomliszt a búzából készített lisztek egyik fajtája: a legfinomabbra őrölt, fehér színű változat. A finomliszt nem ízéről, hanem őrléséről kapta a nevét. Ez a legkisebb szemcseméretűre, azaz a legfinomabbra őrölt lisztfajta. A finomliszt alatt a búzából készült lisztet értjük, de liszt előállítható más gabonafélék magjából is, sőt, liszt készülhet gumók vagy éppen hüvelyesek őrleményéből is: létezik rizs-, kukorica- és kókuszliszt, de például borsó-, csicseri-, hajdina- vagy burgonyaliszt is.
A finomított liszt és a teljes kiőrlésű liszt között a különbség, hogy az előbbi csak a magbelet, míg az utóbbi a maghéjat és a csírakezdeményt is tartalmazza. A teljes kiőrlésű liszt rostokban és vitaminokban gazdag, jóval egészségesebb, lassabb felszívódású választás.
Gyakorlatilag minden kisebb és nagyobb élelmiszerboltban kapható finomliszt, általában 1 kg-os, papírzacskós szerelésben, sok helyen bio minősítésben is. Vigyázzunk rá, hogy ne legyen sérült a csomagolása, hiszen a molyok (is) szeretnek belebújni!
A finomliszt egy gyorsan emészthető, gyors felszívódású alapanyag. Magas a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy gyorsan emeli meg a vércukorszintet, ezért csak rövid távon ad energiát. Ezek miatt hosszan tartó fogyasztása nem kedvező az egészségre, különösen, ha a finomlisztet túlzott mennyiségben fogyasztjuk. A finomliszt rostszegénysége miatt nem támogatja jól az emésztést sem, így ha a napi étkezés alapját képezi, akkor székrekedéshez, emésztési zavarokhoz vezethet.
Finomlisztből készülhet tökéletes piskóta, vegán fánk, kínai húsos batyu, egyszerű csörögefánk, retró sajtos tallér, vegán pizza, ír, szódás kenyér kefirrel, indiai naan kenyér, sajtos-tojásos nokedli, kapros juhtúrós sztrapacska füstölt szalonnával, spenótos gnocchi, de tökfőzelékbe is kerülhet.
Még több finomlisztes receptért görgess lejjebb!
Bármikor, hiszen az egyik legfőbb alapélelmiszer a magyar konyhákban. Gyakorlatilag minden boltban megtalálható.
Légmentesen lezárva, hűvös, sötét helyen.
fehérjetartalom
10.33 g
zsírtartalom
0.655 g
szénhidráttartalom
76.31 g
víztartalom
11.92 g
Foszfor
108 mg
Magnézium
22 mg
Kalcium
15 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.044 g
Kolin
10.4 mg
Niacin - B3 vitamin
1.25 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.438 mg
fehérje
10.33 g
Zsír
telített zsírsav
0.155 g
egyszeresen telített zsírsav
0.087 g
többszörösen telített zsírsav
0.413 g
ásványi anyagok
Kalcium
15 mg
Vas
1.17 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
108 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.7 mg
Réz
0.144 mg
Mangán
0.682 mg
Szelén
33.9 µg
szénhidrát
rost
2.7 g
cukor
0.27 g
víz
11.92 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.12 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
1.25 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.438 mg
Folát
26 µg
Kolin
10.4 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.06 mg
K vitamin
0.3 µg
B6 vitamin
0.044 g
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
NosaltyMai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
NosaltyHúsvéti szezonális élelmiszer-ellenőrzést tartott a Nébih az egész országra kiterjedően, és amellett, hogy rengeteg élelmiszert kivont a forgalomból, nem kevés bírságot is kiszabott.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
Húsvétkor sem maradtok kvíz nélkül: népi, húsvéti ételek mutatják meg magukat képeken! Lássuk, te hányat ismersz fel közülük!
A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!