r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta ízesen

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Pikács Árpád
Szabolcsi töltött káposzta ízesen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 769 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 6140 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 114 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.9 g

Zsír

  • Összesen
    57.9 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    693 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    495.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    115 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    136 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    898 micro
  • β-crypt
    181 micro
  • Likopin
    7191 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 769 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    231.3 g

Zsír

  • Összesen
    463 g
  • Telített zsírsav
    160 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    159 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    819 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5544.1 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    814 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    518 mg
  • Foszfor
    2828 mg
  • Nátrium
    1123 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    272.8 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    3963.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    733 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    918 mg
  • D vitamin:
    144 micro
  • K vitamin:
    956 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1086 micro
  • Kolin:
    800 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    530 micro
  • β-karotin
    7185 micro
  • β-crypt
    1446 micro
  • Likopin
    57528 micro
  • Lut-zea
    522 micro
Összesen 6140 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    103.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    134 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    1073 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 114 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. A töltött káposztát a káposzta előkészítésével kezdjük. Persze használhatunk savanyított káposztaleveleket is, de a paradicsomos íz nekünk az édes káposztalevelekhez jobban passzol, ráadásul egyáltalán nem nehéz a káposztával dolgozni. Fontos viszont, hogy az elején kivágjuk a torzsáját, majd egy húsvillát a helyére szúrva belemártjuk egy nagy lábas forró vízbe. A káposztát a forró vízben körkörösen mozgatva elkezdjük sorra "leáztatni" róla a külső leveleket, amiket aztán egy csipesz segítségével egyből átteszünk jeges vízbe. Ez megállítja a főzés folyamatát, így a káposztalevelek nem lesznek túl puhák és színtelenek.
  2. Az előkészített káposztalevelek keményebb részeit késsel eltávolítjuk, a nagyobb leveleket nyugodtan meg is felezhetjük. Ezeket a vastagabb részeket, illetve a maradék káposztaszívet sem hagyjuk kárba veszni, helyette felaprítjuk, és ezt használjuk a rétegezéshez.
  3. A töltelékhez először készítünk egy ízletes hagymás-paprikás alapot. Ehhez a kenyérszalonna felét felkockázzuk, kisütjük a zsírját, majd a pörcöt félretesszük a tálaláshoz. A hátramaradt zsírra rádobunk 2 finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát, ha pedig még pikánsabbra szeretnénk, adjuk hozzá a kápiapaprika felét apróra kockázva.
  4. Az alapot sózzuk-borsozzuk, majd ízlés szerint fűszerezzük őrölt köménnyel és füstölt fűszerpaprikával - utóbbit azért is érdemes ekkor belekeverni, mert zsírban oldódó fűszer, így sokkal aromásabb lesz, mintha csak a főzővízhez szórnánk hozzá.
  5. A hagymás-paprikás alapot jól összefonnyasztjuk, már-már karamellizáljuk, majd egy nagy tálban összedolgozzuk a darált hússal, a zsírszalonna finomra aprított másik felével, valamint a rizzsel.
  6. A káposztaleveleket többféleképpen is tölthetjük-tekerhetjük, mi most kúpalakúra csináltuk őket. Ez igen egyszerű módszer: a töltelékből nagyjából 3 kanálnyi mennyiséget kicsi hurkává gyúrunk, majd a káposztalevél egyik oldalára fektetünk, amit aztán legyezőalakban feltekerünk. A hosszabbik oldalon túllógó széleket begyűrjük a tekercsbe, így szép, kúpalakú tőtikéket kapva. Vigyázzunk azonban, hogy ne tekerjük túl szorosra, a rizs ugyanis a főzés során megdagad majd, így ha nagyon szoros, az szétrepesztheti a káposztalevelet.
  7. A paradicsomos ízt mi sűrített paradicsommal biztosítjuk a töltött káposztának, de nem csak a klasszikus módon, a tetejére kanalazzuk rá. Helyette lepirítjuk egy kevés olajon, hogy a savassága csökkenjen, majd hozzáöntünk egy kevés vizet is, hogy hígabb és könnyebben kezelhető legyen az állaga.
  8. Az összeállításhoz egy jó nagy lábasra lesz szükségünk, az aljára mehet egy jó adag a káposztaaprólékból. A maradék vöröshagymát és kápiapaprikát, valamint ízlés szerint egy hegyes erőset felkarikázunk és összeforgatunk, és ebből a keverékből is pakolunk a lábas aljára. Mehet bele pár darab kolozsvári szalonna is, valamint kevés köménnyel, paprikával és sóval-borssal is megszórjuk, hogy mindenhol elég ízes legyen majd a főzőlé is.
  9. Ezután a lábasba pakoljuk a töltött káposztákat is, ha pedig túl sok töltelékünk lenne, a maradékból gyúrjunk gombócokat és helyezzük a betöltött káposzták tetejére.
  10. Ha a töltött káposztákkal és a töltelékkel megvagyunk, a tetejüket lefedjük az aprított káposztával valamint a paprika- és hagymaszeletekkel, ezt is enyhén fűszerezzük, majd felöntjük a vízzel és az előkészített paradicsompürével.
  11. A káposztát ezután lefedjük, és közepes lángon hagyjuk főni legalább 40 percet. Közben ne nagyon mozgassuk vagy nyúlkáljunk bele, nehogy szétessenek a gombócok!
  12. A kész szabolcsi töltött káposztát azon melegében, JÓ SOK tejföllel tálaljuk, a tetejét pedig megszórjuk a félretett szalonnapörccel, valamint pirospaprikával és ízlés szerint hegyes erőssel.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 16.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Szabolcsi töltött káposzta ízesen
Pikács Árpád 15 recept

Ha imádjátok a töltött káposztát, de paradicsomosan még nem próbáltátok ki, akkor készítsétek el Árpi verzióját a szabolcsi töltött kápira! Nála ugyanis a káposztába betöltött hús szaftos és ízes, a rizs mellett a töltelékbe ugyanis nemcsak hagymát, hanem kápiát is szokott fonnyasztani. A végeredmény egy izgalmasan ízletes, nagyon laktató és nagyon karácsonyi hangulatú egytálétel, amivel garantáltan jól lakik az egész família!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...