Szabolcsi töltött káposzta ízesen
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
188g káposzta38 kcal
-
19g kenyérszalonna131 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
45g kápia paprika10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
100g darált sertéshús182 kcal
-
19g rizs67 kcal
-
18 kcal
-
21 kcal
-
1 kcal
-
287 kcal
-
188g víz0 kcal
Összesen
769
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1500g káposzta300 kcal
-
150g kenyérszalonna1046 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
360g kápia paprika77 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
800g darált sertéshús1456 kcal
-
150g rizs537 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
200g sűrített paradicsom164 kcal
-
12 kcal
-
350g kolozsvári szalonna2293 kcal
-
1500g víz0 kcal
Összesen
6140
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
28g káposzta6 kcal
-
2.8g kenyérszalonna19 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
6.7g kápia paprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
14.9g darált sertéshús27 kcal
-
2.8g rizs10 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
3.7g sűrített paradicsom3 kcal
-
0 kcal
-
6.5g kolozsvári szalonna43 kcal
-
28g víz0 kcal
Összesen
114
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.9 g
Zsír
-
Összesen 57.9 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 693 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 140 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 495.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 115 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 136 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 898 micro
-
β-crypt 181 micro
-
Likopin 7191 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
769
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 231.3 g
Zsír
-
Összesen 463 g
-
Telített zsírsav 160 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 159 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 819 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5544.1 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 814 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 518 mg
-
Foszfor 2828 mg
-
Nátrium 1123 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 272.8 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 3963.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 733 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 918 mg
-
D vitamin: 144 micro
-
K vitamin: 956 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 80 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1086 micro
-
Kolin: 800 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 530 micro
-
β-karotin 7185 micro
-
β-crypt 1446 micro
-
Likopin 57528 micro
-
Lut-zea 522 micro
Összesen
6140
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 103.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 134 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 1073 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
114
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 db káposzta
-
150 g kenyérszalonna
-
3 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 db kápia paprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
150 g rizs
-
2 ek napraforgó olaj
-
200 g sűrített paradicsom
-
1 db hegyes erős paprika
-
350 g kolozsvári szalonna
-
1.5 l víz
Elkészítés
- A töltött káposztát a káposzta előkészítésével kezdjük. Persze használhatunk savanyított káposztaleveleket is, de a paradicsomos íz nekünk az édes káposztalevelekhez jobban passzol, ráadásul egyáltalán nem nehéz a káposztával dolgozni. Fontos viszont, hogy az elején kivágjuk a torzsáját, majd egy húsvillát a helyére szúrva belemártjuk egy nagy lábas forró vízbe. A káposztát a forró vízben körkörösen mozgatva elkezdjük sorra "leáztatni" róla a külső leveleket, amiket aztán egy csipesz segítségével egyből átteszünk jeges vízbe. Ez megállítja a főzés folyamatát, így a káposztalevelek nem lesznek túl puhák és színtelenek.
- Az előkészített káposztalevelek keményebb részeit késsel eltávolítjuk, a nagyobb leveleket nyugodtan meg is felezhetjük. Ezeket a vastagabb részeket, illetve a maradék káposztaszívet sem hagyjuk kárba veszni, helyette felaprítjuk, és ezt használjuk a rétegezéshez.
- A töltelékhez először készítünk egy ízletes hagymás-paprikás alapot. Ehhez a kenyérszalonna felét felkockázzuk, kisütjük a zsírját, majd a pörcöt félretesszük a tálaláshoz. A hátramaradt zsírra rádobunk 2 finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát, ha pedig még pikánsabbra szeretnénk, adjuk hozzá a kápiapaprika felét apróra kockázva.
- Az alapot sózzuk-borsozzuk, majd ízlés szerint fűszerezzük őrölt köménnyel és füstölt fűszerpaprikával - utóbbit azért is érdemes ekkor belekeverni, mert zsírban oldódó fűszer, így sokkal aromásabb lesz, mintha csak a főzővízhez szórnánk hozzá.
- A hagymás-paprikás alapot jól összefonnyasztjuk, már-már karamellizáljuk, majd egy nagy tálban összedolgozzuk a darált hússal, a zsírszalonna finomra aprított másik felével, valamint a rizzsel.
- A káposztaleveleket többféleképpen is tölthetjük-tekerhetjük, mi most kúpalakúra csináltuk őket. Ez igen egyszerű módszer: a töltelékből nagyjából 3 kanálnyi mennyiséget kicsi hurkává gyúrunk, majd a káposztalevél egyik oldalára fektetünk, amit aztán legyezőalakban feltekerünk. A hosszabbik oldalon túllógó széleket begyűrjük a tekercsbe, így szép, kúpalakú tőtikéket kapva. Vigyázzunk azonban, hogy ne tekerjük túl szorosra, a rizs ugyanis a főzés során megdagad majd, így ha nagyon szoros, az szétrepesztheti a káposztalevelet.
- A paradicsomos ízt mi sűrített paradicsommal biztosítjuk a töltött káposztának, de nem csak a klasszikus módon, a tetejére kanalazzuk rá. Helyette lepirítjuk egy kevés olajon, hogy a savassága csökkenjen, majd hozzáöntünk egy kevés vizet is, hogy hígabb és könnyebben kezelhető legyen az állaga.
- Az összeállításhoz egy jó nagy lábasra lesz szükségünk, az aljára mehet egy jó adag a káposztaaprólékból. A maradék vöröshagymát és kápiapaprikát, valamint ízlés szerint egy hegyes erőset felkarikázunk és összeforgatunk, és ebből a keverékből is pakolunk a lábas aljára. Mehet bele pár darab kolozsvári szalonna is, valamint kevés köménnyel, paprikával és sóval-borssal is megszórjuk, hogy mindenhol elég ízes legyen majd a főzőlé is.
- Ezután a lábasba pakoljuk a töltött káposztákat is, ha pedig túl sok töltelékünk lenne, a maradékból gyúrjunk gombócokat és helyezzük a betöltött káposzták tetejére.
- Ha a töltött káposztákkal és a töltelékkel megvagyunk, a tetejüket lefedjük az aprított káposztával valamint a paprika- és hagymaszeletekkel, ezt is enyhén fűszerezzük, majd felöntjük a vízzel és az előkészített paradicsompürével.
- A káposztát ezután lefedjük, és közepes lángon hagyjuk főni legalább 40 percet. Közben ne nagyon mozgassuk vagy nyúlkáljunk bele, nehogy szétessenek a gombócok!
- A kész szabolcsi töltött káposztát azon melegében, JÓ SOK tejföllel tálaljuk, a tetejét pedig megszórjuk a félretett szalonnapörccel, valamint pirospaprikával és ízlés szerint hegyes erőssel.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. december 16.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
15 recept
Ha imádjátok a töltött káposztát, de paradicsomosan még nem próbáltátok ki, akkor készítsétek el Árpi verzióját a szabolcsi töltött kápira! Nála ugyanis a káposztába betöltött hús szaftos és ízes, a rizs mellett a töltelékbe ugyanis nemcsak hagymát, hanem kápiát is szokott fonnyasztani. A végeredmény egy izgalmasan ízletes, nagyon laktató és nagyon karácsonyi hangulatú egytálétel, amivel garantáltan jól lakik az egész família!