Rizs

Rizs

Leírás

Rizs – receptek, leírás, tippek

Az egyik legfontosabb növényi táplálék a világon, laktató, sokszínű és egyszerű alapanyag, de utóbbit nem kell, hogy az ízén is érezzük. Készíthetünk belőle köretet, desszertet, ázsiai ételkülönlegességeket, levesbetétet, salátát vagy akár fasírtot is.

A rizs gazdag szénhidrátokban, fő tápanyaga a keményítő, ami gyorsan felszívódik és energiát biztosít, ásványi anyagokban gazdag és gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A barna rizs rostban gazdag, jót tesz az emésztésünknek, és cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a rizs?

A rizs, latinul Oryza sativa egy szemestermésű, sok nedvességet igénylő szubtrópusi növény, a pázsitfüvek családjába tartozik, az egyik legfontosabb és legismertebb élelmiszer-alapanyag a földön. A világ rizskészletének 90%-át Ázsia biztosítja, a legtöbb rizst Kína, India és Indonézia termeszti. Számos fajtája létezik: vad (valójában nem rizs, mocsári fűfajta), hosszú szemű, barna (külső héjrétegét nem távolítják el, így rostban gazdagabb), előgőzölt (beáztatják és gőzölik, majd a kiszárított szemeket hántolják), Basmati (a Himalája lábainál termesztik, hosszú szemű rizsfajta), Jázmin (Thaiföldön termesztik, egymáshoz tapadó szemű) és az Arbiorio (rizottó készítésére alkalmas, ragacsos, rövid szemű). Őshazája Ázsia, évezredek óta termesztik, különböző feldolgozott formában is elérhető, ilyen például a rizsliszt és a rizsital is. Az “A” és “B” jelölésű rizs tisztasági fokot jelöl, előbbi maximum 0,2% idegen anyagot, 10% törméleket, utóbbi pedig 0,3% idegen anyagot és 20% törmeléket tartalmazhat.

Hogyan vásároljuk?

Válasszuk ki a megfelelő rizstípust, hiszen nem mindegy, melyiket használjuk az ételünkhöz. Más fajtájú kell egy rizottóhoz, körethez, sushihoz, rizspudinghoz vagy egy ázsiai fogáshoz is. Kisebb és nagyobb kiszerelésben is levehetjük a polcokról, de ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor vásároljuk csomagolásmentes boltban, ahol saját tárolóeszközeinkbe kimérve tudjuk beszerezni a rizst. 

Mi készülhet rizsből?

Felejtsük el, hogy rizsből csak rizibizit készíthetünk, párosítsuk fűszerekkel, lestyánnal, curryvel, sáfránnyal, majorannával, kurkumával, vagy készítsünk belőle klasszikus gyümölcsrizst málnaöntettel, szuperegyszerű mentes rizskochot, sütőben sült töltött paprikát, koreai fullos egytálétel, laktató rizssalátát, gazdagon megpakolt paellat, házias székelykáposztát vagy rakott savanyú káposztát szaftosan. 

Még több rizses receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben elérhető gluténmentes gabona, szinte bármelyik boltból beszerezhetjük.

hogyan tároljam

Tároljuk csomagolásában, vagy tegyük egy légmentesen záródó tárolóba. Bár nem romlik meg gyorsan, de fontos, hogy a szavatossági idő lejárta előtt elfogyasszuk.

100g Rizs

fehérjetartalom

6.5 g

zsírtartalom

0.439 g

szénhidráttartalom

79.15 g

víztartalom

13.29 g

gramm rizs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

95 mg

Magnézium

23 mg

Vas

4.23 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.171 g

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

6.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.14 g

egyszeresen telített zsírsav

0.161 g

többszörösen telített zsírsav

0.138 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

4.23 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

95 mg

Nátrium

1 mg

Cink

1.1 mg

Réz

0.21 mg

Mangán

1.037 mg

Szelén

15.1 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

víz

13.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.048 mg

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Folát

231 µg

Folsav

225 µg

B6 vitamin

0.171 g

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!