Rizs

Az egyik legfontosabb növényi táplálék a világon, laktató, sokszínű és egyszerű alapanyag, de utóbbit nem kell, hogy az ízén is érezzük. Készíthetünk belőle köretet, desszertet, ázsiai ételkülönlegességeket, levesbetétet, salátát vagy akár fasírtot is.
A rizs gazdag szénhidrátokban, fő tápanyaga a keményítő, ami gyorsan felszívódik és energiát biztosít, ásványi anyagokban gazdag és gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A barna rizs rostban gazdag, jót tesz az emésztésünknek, és cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A rizs, latinul Oryza sativa egy szemestermésű, sok nedvességet igénylő szubtrópusi növény, a pázsitfüvek családjába tartozik, az egyik legfontosabb és legismertebb élelmiszer-alapanyag a földön. A világ rizskészletének 90%-át Ázsia biztosítja, a legtöbb rizst Kína, India és Indonézia termeszti. Számos fajtája létezik: vad (valójában nem rizs, mocsári fűfajta), hosszú szemű, barna (külső héjrétegét nem távolítják el, így rostban gazdagabb), előgőzölt (beáztatják és gőzölik, majd a kiszárított szemeket hántolják), Basmati (a Himalája lábainál termesztik, hosszú szemű rizsfajta), Jázmin (Thaiföldön termesztik, egymáshoz tapadó szemű) és az Arbiorio (rizottó készítésére alkalmas, ragacsos, rövid szemű). Őshazája Ázsia, évezredek óta termesztik, különböző feldolgozott formában is elérhető, ilyen például a rizsliszt és a rizsital is. Az “A” és “B” jelölésű rizs tisztasági fokot jelöl, előbbi maximum 0,2% idegen anyagot, 10% törméleket, utóbbi pedig 0,3% idegen anyagot és 20% törmeléket tartalmazhat.
Válasszuk ki a megfelelő rizstípust, hiszen nem mindegy, melyiket használjuk az ételünkhöz. Más fajtájú kell egy rizottóhoz, körethez, sushihoz, rizspudinghoz vagy egy ázsiai fogáshoz is. Kisebb és nagyobb kiszerelésben is levehetjük a polcokról, de ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor vásároljuk csomagolásmentes boltban, ahol saját tárolóeszközeinkbe kimérve tudjuk beszerezni a rizst.
Felejtsük el, hogy rizsből csak rizibizit készíthetünk, párosítsuk fűszerekkel, lestyánnal, curryvel, sáfránnyal, majorannával, kurkumával, vagy készítsünk belőle klasszikus gyümölcsrizst málnaöntettel, szuperegyszerű mentes rizskochot, sütőben sült töltött paprikát, koreai fullos egytálétel, laktató rizssalátát, gazdagon megpakolt paellat, házias székelykáposztát vagy rakott savanyú káposztát szaftosan.
Még több rizses receptért görgess lejjebb!
Egész évben elérhető gluténmentes gabona, szinte bármelyik boltból beszerezhetjük.
Tároljuk csomagolásában, vagy tegyük egy légmentesen záródó tárolóba. Bár nem romlik meg gyorsan, de fontos, hogy a szavatossági idő lejárta előtt elfogyasszuk.
fehérjetartalom
6.5 g
zsírtartalom
0.439 g
szénhidráttartalom
79.15 g
víztartalom
13.29 g
Foszfor
95 mg
Magnézium
23 mg
Vas
4.23 mg
Kalcium
3 mg
B6 vitamin
0.171 g
Niacin - B3 vitamin
4.113 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.287 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.565 mg
fehérje
6.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.14 g
egyszeresen telített zsírsav
0.161 g
többszörösen telített zsírsav
0.138 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
4.23 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
95 mg
Nátrium
1 mg
Cink
1.1 mg
Réz
0.21 mg
Mangán
1.037 mg
Szelén
15.1 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
víz
13.29 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.565 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.048 mg
Niacin - B3 vitamin
4.113 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.287 mg
Folát
231 µg
Folsav
225 µg
B6 vitamin
0.171 g
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!