A legszaftosabb bácskai rizses hús
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g sertéslapocka295 kcal
-
63g rizs224 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
90g paradicsom16 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
0 kcal
-
38g zöldség alaplé3 kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g sertéslapocka1180 kcal
-
250g rizs895 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0 kcal
-
150g zöldség alaplé11 kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
28g sertéslapocka66 kcal
-
14g rizs50 kcal
-
9.5g vöröshagyma3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
20.2g paradicsom4 kcal
-
11.2g paprika2 kcal
-
4.5g sárgarépa2 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.5g petrezselyem1 kcal
-
0.8g sertészsír8 kcal
-
0 kcal
-
8.4g zöldség alaplé1 kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 27.9 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 763.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 347 mg
-
Nátrium 229 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 273.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 268 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 198 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 724 micro
-
β-karotin 2795 micro
-
β-crypt 65 micro
-
Likopin 2316 micro
-
Lut-zea 1113 micro
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 111.5 g
Zsír
-
Összesen 108.5 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 369 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3054.4 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 168 mg
-
Kálcium 280 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 1388 mg
-
Nátrium 915 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 248.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1093 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1073 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 263 mg
-
D vitamin: 365 micro
-
K vitamin: 792 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 786 micro
-
Kolin: 369 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 2897 micro
-
β-karotin 11179 micro
-
β-crypt 259 micro
-
Likopin 9264 micro
-
Lut-zea 4452 micro
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 163 micro
-
β-karotin 627 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 520 micro
-
Lut-zea 250 micro
Hozzávalók
-
1 ek fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
- Elsőként a pörköltalappal kezdjünk. Felkockázzuk a húst (nagyjából 2 cm-es darabokra), enyhén besózzuk, félretesszük. Ügyeljünk rá, hogy a húst ne vágjuk túl kicsi kockákra, mert az alap készítésekor szétfőhet.
- A hagymát és a fokhagymát szintén kockázzuk fel, majd sertészsíron vagy olajon dinszteljük meg. Ha már üvegesre pároltuk, adjuk hozzá a kockázott húst is, pirítsuk amíg kivilágosodik. Hozzáadjuk a pirospaprikát, pici sót , borsot, az őrölt köményt, majd 3-4 percig pirítjuk, közben kevergessük.
- Ezt követően mehet hozzá a kockázott paprika, paradicsom (vagy akár a már korábban eltett lecsó, zakuszkából is egy-egy evőkanál), pár percig kevergetve süssük össze. Jöhet az apró kockákra vágott répa, majd öntsük fel annyi alaplével vagy vízzel, hogy ellepje az alapot, hagyjuk így főni az egészet, amíg a hús és a zöldségek alaposan meg nem puhulnak, és egy sűrűbb, mélyebb ízű és színű, textruráltabb húsos szaftot nem kapunk.
- A rizst pirítsuk le egy kevés olajon, majd kétszeres mennyiségű vízzel főzzük puhára. .
- Ha elkészült, keverjük a húsos alaphoz, rottyantsuk össze pár percig, majd szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel.
- Tálaljuk kovászos- vagy savanyú uborkával.
- Receptkönyvben: 632
- Tegnapi nézettség: 408
- 7 napos nézettség: 3026
- Össznézettség: 96163
- Feltöltés dátuma: 2022. július 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a sertészsírtól lesz, de emellet fontos, hogy ne sajnáljuk az időt a lecsós (hagymás-paprikás-paradicsomos alap) lassú főzésére, hogy egy kellően intenzív, mély szaftalapot kapjunk. Ahogy az olasz rizottóknál, itt is az a tökélyre főzés célja, hogy ne egy száraz, paprikás rizst kapjunk végeredményként, hanem egy hústól tartalmas, de lecsós szaftban tocsogós rizses egytálételt. Ha az alap sűrű lett, nedvességtartalmát pótoljuk egy kevés vízzel vagy alaplével, majd tálaljuk kovászos- vagy savanyú uborkával, szórjuk meg friss petrezselyemmel, válasszuk mellé egy testes, száraz vörösbort.