Sertéslapocka
Leírás
Sertéslapocka – receptek, leírás, tippek
A sertéslapocka tulajdonképpen az állat mellső combja, amelynek kicsontozása nem egyszerű feladat. Rendkívül sok étel készül lapockával, leggyakrabban felkockázva, apróhúsként lehet felhasználni. Sütésre nem igazán alkalmas, mert a bontás során kevés nagyobb darabot ad ki. Összekötözve füstölni való sonka készülhet belőle.
A sertéslapocka közepesen zsíros sertéshús, ezért jól tartja a nedvességet, és gazdag, telt ízű ételek készíthetők belőle. Rostos, de a lassú hőkezelés során omlóssá válik.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a sertéslapocka?
A sertéslapocka a disznó mellső részéből származó húsdarab, amely a lapocka körüli izomzatot tartalmazza. Ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható húsfajta, mivel a zsírosabb részei és a hús szaftossága ideálissá teszik különféle ételekhez.
Hogyan vásároljuk?
Sertéslapockát piacon és hentesnél érdemes beszerezni, de nagyobb áruházak hűtőspultjában is megtalálható. Részesítsük előnyben a megbízható, helyi termelőktől származó húst, mivel ezek általában frissebbek, és kevesebb adalékanyagot tartalmaznak. A friss hús jobb textúrával és ízzel rendelkezik, de a fagyasztott sertéslapocka hosszabb ideig tárolható. Kiolvasztás után mielőbb használjuk fel.
Mire jó a sertéslapocka?
A sertéshús gazdag B1- (tiamin), B3- (niacin), B6- és B12-vitaminban, amelyek fontosak az idegrendszer, az energia-anyagcsere és a vörösvértestek termelése miatt. Ezek segítik az immunrendszer működését, és felgyorsítják a sebgyógyulást. A szelén hozzájárul az antioxidáns-védelemhez és a pajzsmirigy egészségéhez. Magas fehérjetartalma az izmok építésében és helyreállításában segít.
Mi készülhet a sertéslapockából?
Készülhet belőle favágó leves gazdagon, a legszaftosabb bácskai rizses hús, erdélyi pörkölt tojásos nokedlivel, házi recept alapján, szaftos brassói aprópecsenye, sertéspörkölt, vadas mártás sertéshússal, pulled pork szendvics, pulled pork taco vagy akár betyárleves Tündér konyhájából.
Még több sertéslapockás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Sertéslapockát az év bármely időszakában tudunk venni piacon és hentesnél.
hogyan tároljam
A sertéslapockát 1-2 napig tárolhatjuk hűtőben, fagyasztóban 6-8 hónapig áll el.
100g Sertéslapocka
fehérjetartalom
17.18 g
zsírtartalom
71016.17 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
64.02 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
182 mg
Nátrium
65 mg
Magnézium
18 mg
Kalcium
15 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.348 g
Kolin
60.6 mg
Niacin - B3 vitamin
3.833 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.767 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
17.18 g
Zsír
telített zsírsav
6.24 g
egyszeresen telített zsírsav
8.01 g
többszörösen telített zsírsav
1.92 g
koleszterin
71 g
ásványi anyagok
Kalcium
15 mg
Vas
1.05 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
182 mg
Nátrium
65 mg
Cink
2.7 mg
Réz
0.084 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
25.5 µg
szénhidrát
víz
64.02 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.767 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.275 mg
Niacin - B3 vitamin
3.833 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.719 mg
Folát
5 µg
Kolin
60.6 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.19 mg
D vitamin
70 µg
B12 vitamin
0.74 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
0.7 mg
B6 vitamin
0.348 g