Sertéslapocka

Sertéslapocka

Leírás

Sertéslapocka – receptek, leírás, tippek

A sertéslapocka tulajdonképpen az állat mellső combja, amelynek kicsontozása nem egyszerű feladat. Rendkívül sok étel készül lapockával, leggyakrabban felkockázva, apróhúsként lehet felhasználni. Sütésre nem igazán alkalmas, mert a bontás során kevés nagyobb darabot ad ki. Összekötözve füstölni való sonka készülhet belőle.

A sertéslapocka közepesen zsíros sertéshús, ezért jól tartja a nedvességet, és gazdag, telt ízű ételek készíthetők belőle. Rostos, de a lassú hőkezelés során omlóssá válik.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sertéslapocka?

A sertéslapocka a disznó mellső részéből származó húsdarab, amely a lapocka körüli izomzatot tartalmazza. Ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható húsfajta, mivel a zsírosabb részei és a hús szaftossága ideálissá teszik különféle ételekhez.

Hogyan vásároljuk?

Sertéslapockát piacon és hentesnél érdemes beszerezni, de nagyobb áruházak hűtőspultjában is megtalálható. Részesítsük előnyben a megbízható, helyi termelőktől származó húst, mivel ezek általában frissebbek, és kevesebb adalékanyagot tartalmaznak. A friss hús jobb textúrával és ízzel rendelkezik, de a fagyasztott sertéslapocka hosszabb ideig tárolható. Kiolvasztás után mielőbb használjuk fel.

Mire jó a sertéslapocka?

A sertéshús gazdag B1- (tiamin), B3- (niacin), B6- és B12-vitaminban, amelyek fontosak az idegrendszer, az energia-anyagcsere és a vörösvértestek termelése miatt. Ezek segítik az immunrendszer működését, és felgyorsítják a sebgyógyulást. A szelén hozzájárul az antioxidáns-védelemhez és a pajzsmirigy egészségéhez. Magas fehérjetartalma az izmok építésében és helyreállításában segít.

Mi készülhet a sertéslapockából?

Készülhet belőle favágó leves gazdagon, a legszaftosabb bácskai rizses hús, erdélyi pörkölt tojásos nokedlivel, házi recept alapján, szaftos brassói aprópecsenye, sertéspörkölt, vadas mártás sertéshússal, pulled pork szendvics, pulled pork taco vagy akár betyárleves Tündér konyhájából.

Még több sertéslapockás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Sertéslapockát az év bármely időszakában tudunk venni piacon és hentesnél.

hogyan tároljam

A sertéslapockát 1-2 napig tárolhatjuk hűtőben, fagyasztóban 6-8 hónapig áll el.

100g Sertéslapocka

fehérjetartalom

17.18 g

zsírtartalom

71016.17 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

64.02 g

gramm sertéslapocka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

182 mg

Nátrium

65 mg

Magnézium

18 mg

Kalcium

15 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.348 g

Kolin

60.6 mg

Niacin - B3 vitamin

3.833 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.767 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.18 g

Zsír

telített zsírsav

6.24 g

egyszeresen telített zsírsav

8.01 g

többszörösen telített zsírsav

1.92 g

koleszterin

71 g

ásványi anyagok

Kalcium

15 mg

Vas

1.05 mg

Magnézium

18 mg

Foszfor

182 mg

Nátrium

65 mg

Cink

2.7 mg

Réz

0.084 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

25.5 µg

szénhidrát

víz

64.02 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.767 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.275 mg

Niacin - B3 vitamin

3.833 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.719 mg

Folát

5 µg

Kolin

60.6 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.19 mg

D vitamin

70 µg

B12 vitamin

0.74 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

0.7 mg

B6 vitamin

0.348 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...