r
Nosalty Logó

Lucskos káposzta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Lucskos káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 581 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2322 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 90 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1094.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    351 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    393 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    488.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    154 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 581 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117 g

Zsír

  • Összesen
    163.9 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    502 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4378.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    1404 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1572 mg
  • Nátrium
    770 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1952.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1690 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    616 mg
  • D vitamin:
    381 micro
  • K vitamin:
    612 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    957 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    264 micro
  • β-karotin
    388 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    257 micro
Összesen 2322 kcal
  • 5% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposzta felső leveleit leszedjük, megmossuk, négy darabra szétvágjuk. Most jól kivágjuk a torzsáját, és a negyedeket felkockázzuk, kb. 3x3 cm-es kockára, vagyis nagyobb darabokra.
  2. A hagymát finomra vágjuk, a húst kisebb kockákra feldaraboljuk, a kaprot és a többi zöldfűszert finomra aprítjuk. (A borsika, tárkony lehet szárított is, de a kapor friss, zöld legyen.)
  3. Egy nagy lábost keressünk, amibe kényelmesen belefér a káposzta – főzés közben alaposan összeesik ugyan, de az elején is kavarni kell valahogy.
  4. A zsíron dinsztelni kezdjük a hagymát, majd rádobjuk a húst, fehéredésig kavarjuk. Ekkor rátesszük a kaprot, mert a zamata zsírban oldódik ki a legjobban! Már most sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk a borsikával, tárkonnyal is. Ez kb. 10 perc.
  5. Most rátesszük a káposztát, és aláöntünk kb. 3 dl vizet. Lefedjük, és néha megkavarva megvárjuk, míg a káposzta alaposan összeesik – ez kb. 15 perc. Ekkor ellenőrizzük a víz mennyiségét – majdnem el kell, hogy lepje –, és fedő alatt, közepes láng mellett még kb. 45 percig pároljuk –, azaz a káposztának egy óra kell. Többször is nézzünk rá, keverjük meg, öntsünk alá vizet, ha kell, főzelékállagúnak kell maradnia. Akkor jó, ha a hús puha, de a káposzta nem főtt szét, kicsit még roppanós is lehet. Ha nagyon megfőzzük, a káposztából csak püré lesz, és az nem gusztusos.
  6. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a káposztát, 5 perc alatt kiforraljuk. Ha savanyúbbra szeretnénk, tehetünk bele egy kiskanál ecetet vagy citromlevet, de az is tökéletes, ha kb. 1 dl joghurtot keverünk még bele. Egy szelet kenyérrel - esetleg krumplis pogácsával! - tökéletes nyári ebéd.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 195
  • Tegnapi nézettség: 42
  • 7 napos nézettség: 288
  • Össznézettség: 211302
  • Feltöltés dátuma: 2016. június 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lucskos káposzta
koszider 90 recept

A lucskos káposzta fantasztikusan finom eledel, de rettentő rossz a PR-ja. Hogy lehet egy ételnek „lucskos” a neve? Ha „mennyei káposztának” hívnánk, mindenki szeretné, így meg csak fintorognak tőle – pedig érdemes kipróbálni, nagy meglepetés lesz! Én legjobban a harsogóan friss, még zöld, új fejes káposztából szeretem, tavasszal, nyár elején gyakran főzöm, mert rém egyszerű. Gyorsnak éppen nem mondanám, mert a káposzta nehezen puhul meg, kell neki egy óra. Mindenféle fűszert zúdítok bele, hogy minél illatosabb legyen. Kaporból nem lehet eleget tenni bele, én két csokorral indítok.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...