Lucskos káposzta
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g káposzta50 kcal
-
125g sertéslapocka295 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
90g kapor39 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g tárkony1 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
75g víz0 kcal
Összesen
581
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g káposzta200 kcal
-
500g sertéslapocka1180 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
360g kapor155 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
1g tárkony3 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
2322
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
38.8g káposzta8 kcal
-
19.4g sertéslapocka46 kcal
-
6.6g vöröshagyma2 kcal
-
14g kapor6 kcal
-
1.2g sertészsír11 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
7.8g tejföl15 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.6g víz0 kcal
Összesen
90
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.2 g
Zsír
-
Összesen 41 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1094.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 351 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 393 mg
-
Nátrium 192 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 488.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 422 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 154 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
581
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117 g
Zsír
-
Összesen 163.9 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 502 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4378.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 1404 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 1572 mg
-
Nátrium 770 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.3 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1952.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1690 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 616 mg
-
D vitamin: 381 micro
-
K vitamin: 612 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 957 micro
-
Kolin: 453 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 264 micro
-
β-karotin 388 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 257 micro
Összesen
2322
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
90
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg sertéslapocka
-
1 nagy db vöröshagyma
-
2 csokor kapor
-
2 ek sertészsír
-
1 kávéskanál borsikafű
-
1 kk tárkony
-
2 dl tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
3 dl víz
Elkészítés
- A káposzta felső leveleit leszedjük, megmossuk, négy darabra szétvágjuk. Most jól kivágjuk a torzsáját, és a negyedeket felkockázzuk, kb. 3x3 cm-es kockára, vagyis nagyobb darabokra.
- A hagymát finomra vágjuk, a húst kisebb kockákra feldaraboljuk, a kaprot és a többi zöldfűszert finomra aprítjuk. (A borsika, tárkony lehet szárított is, de a kapor friss, zöld legyen.)
- Egy nagy lábost keressünk, amibe kényelmesen belefér a káposzta – főzés közben alaposan összeesik ugyan, de az elején is kavarni kell valahogy.
- A zsíron dinsztelni kezdjük a hagymát, majd rádobjuk a húst, fehéredésig kavarjuk. Ekkor rátesszük a kaprot, mert a zamata zsírban oldódik ki a legjobban! Már most sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk a borsikával, tárkonnyal is. Ez kb. 10 perc.
- Most rátesszük a káposztát, és aláöntünk kb. 3 dl vizet. Lefedjük, és néha megkavarva megvárjuk, míg a káposzta alaposan összeesik – ez kb. 15 perc. Ekkor ellenőrizzük a víz mennyiségét – majdnem el kell, hogy lepje –, és fedő alatt, közepes láng mellett még kb. 45 percig pároljuk –, azaz a káposztának egy óra kell. Többször is nézzünk rá, keverjük meg, öntsünk alá vizet, ha kell, főzelékállagúnak kell maradnia. Akkor jó, ha a hús puha, de a káposzta nem főtt szét, kicsit még roppanós is lehet. Ha nagyon megfőzzük, a káposztából csak püré lesz, és az nem gusztusos.
- A tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a káposztát, 5 perc alatt kiforraljuk. Ha savanyúbbra szeretnénk, tehetünk bele egy kiskanál ecetet vagy citromlevet, de az is tökéletes, ha kb. 1 dl joghurtot keverünk még bele. Egy szelet kenyérrel - esetleg krumplis pogácsával! - tökéletes nyári ebéd.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 195
- Tegnapi nézettség: 42
- 7 napos nézettség: 288
- Össznézettség: 211302
- Feltöltés dátuma: 2016. június 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
A lucskos káposzta fantasztikusan finom eledel, de rettentő rossz a PR-ja. Hogy lehet egy ételnek „lucskos” a neve? Ha „mennyei káposztának” hívnánk, mindenki szeretné, így meg csak fintorognak tőle – pedig érdemes kipróbálni, nagy meglepetés lesz! Én legjobban a harsogóan friss, még zöld, új fejes káposztából szeretem, tavasszal, nyár elején gyakran főzöm, mert rém egyszerű. Gyorsnak éppen nem mondanám, mert a káposzta nehezen puhul meg, kell neki egy óra. Mindenféle fűszert zúdítok bele, hogy minél illatosabb legyen. Kaporból nem lehet eleget tenni bele, én két csokorral indítok.