Kapor

A kapor az egyik legkedveltebb aromás zöldfűszer, amelyet elsősorban Európában, Ázsiában és a mediterrán konyhákban használnak. Jellegzetes, friss ízvilágát és illatát a szálas, apró levelek biztosítják. A kapor termesztése viszonylag egyszerű, napos helyen szinte bármilyen talajban megterem. Frissen alkalmazzák a leggyakrabban, de szárítva vagy fagyasztva is elérhető, amely megkönnyíti tárolását és hosszabb távú felhasználását.
A kapor rendkívül sokoldalú: alkalmas halételek, savanyúságok, főzelékek, saláták, levesek és mártások ízesítésére. Egyszerre frissít és emeli ki az ételek természetes aromáit. A konyhában történő felhasználása mellett gyógyhatásai miatt is népszerű, különösen teákhoz vagy gyógynövényes keverékekhez adva. A magyar konyhában a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan kísérője.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kapor („Anethum graveolens”) az ernyősvirágúk (Apiaceae) családjába tartozik, amelynek természetes élőhelye a Földközi-tenger menti területek és Dél-Nyugat- Ázsia. A kapor illóolajokban gazdag, amelyek nemcsak intenzív aromáját adják, hanem gyógyhatásairól is ismertek. Az olajok segítik a gyulladáscsökkentést és az emésztőrendszer működését.
Magyarországon főleg frissen érhető el tavasztól kora őszig, de a szárított kapor is bármikor beszerezhető. A fiatal hajtások és levelek adják a legjobb ízű kaprot, így érdemes frissen vásárolni vagy termeszteni.
A kaprot piacokon, élelmiszerboltokban frissen kaphatjuk meg, gyakran csomókba kötve. Érdemes élénkzöld, friss és ropogós leveleket választani, amelyek illata intenzív. A szárított vagy fagyasztott kapor hűtőszekrényben hosszabb ideig tárolható. Bio vagy vegyszermentes gazdálkodásból származó termékek előnyben részesíthetők.
A kapor nemcsak konyhai felhasználásra alkalmas, hanem gyógyhatásairól is ismert. Segíti az emésztést, enyhíti a puffadást és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. C-vitaminban gazdag, így támogatja az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A kaporízesítésű ételek nemcsak finomak, hanem gyomorkímélők is lehetnek.
Savanyúságok: Kaporral ízesített kovászos uborka vagy savanyított zöldségek.
Halételek: Lazac vagy törpeharcsa melletti klasszikus kísérő, mártásként is kiváló, de egy feledhetetlen ünnepi harcsapaprikás kiegészítéseként is tökéletes.
Levesek és főzelékek: Kapros-tökfőzelék vagy klasszikus palócleves, de különleges finn lazacleves is.
Saláták és szendvicsek: Joghurttal vagy tejföllel keverve kiváló öntet, mediterrán salátához nagy kedvenc.
Tésztaételek: Kapros-juhtórós sztrapacska, amely igazi magyar specialitás, lazacos rakott tésztához is páratlan.
Még több kaporral készült receptért görgess lejjebb!
Friss kaprot főleg nyáron vehetünk, szárítottat vagy fagyasztottat egész éven át.
Friss kaprot tartsunk hűtőben, nedves papírba csomagolva, hogy megőrizze nedvességét. Szárítva vagy fagyasztva hónapokig eláll. A fagyasztott kaprot előzetesen adagolva is elhelyezhetjük, hogy egyszerűen felhasználható legyen.
fehérjetartalom
3.46 g
zsírtartalom
0.957 g
szénhidráttartalom
7.02 g
víztartalom
85.95 g
Kalcium
208 mg
Foszfor
66 mg
Nátrium
61 mg
Magnézium
55 mg
B6 vitamin
0.185 g
C vitamin
85 mg
Niacin - B3 vitamin
1.57 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.397 mg
fehérje
3.46 g
Zsír
telített zsírsav
0.06 g
egyszeresen telített zsírsav
0.802 g
többszörösen telített zsírsav
0.095 g
ásványi anyagok
Kalcium
208 mg
Vas
6.59 mg
Magnézium
55 mg
Foszfor
66 mg
Nátrium
61 mg
Cink
0.91 mg
Réz
0.146 mg
Mangán
1.264 mg
szénhidrát
rost
2.1 g
víz
85.95 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.058 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.296 mg
Niacin - B3 vitamin
1.57 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.397 mg
Folát
150 µg
A vitamin
386 µg
C vitamin
85 mg
B6 vitamin
0.185 g
Néha mindenki elgondolkozik azon, hogyan lehetne megúszni a takarítást. Az Aldi takarítóeszközével nem fog többé fájni a fejünk emiatt, sőt, még az is lehet, hogy élvezni fogjuk a morzsák és apró koszok eltüntetését.
NosaltyMár egyre többek kamráiban alapélelmiszerré vált a zabpehely, amiből elsősorban reggeli ételeket készítünk szívesen. Ezen kívül persze máshogy is bevethetjük: nézzünk erre pár praktikus módot!
Lakos BenedekSok mogyoróallergiás életébe hozhat megváltást az alábbi friss kutatás.
NosaltyAz orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Fincsi menü vár rátok ma hús nélkül, színes salátával, bundázott gombával és egy lusta desszerttel.
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!