Kapor

Kapor

Leírás

Kapor – receptek, leírás, tippek

A kapor az egyik legkedveltebb aromás zöldfűszer, amelyet elsősorban Európában, Ázsiában és a mediterrán konyhákban használnak. Jellegzetes, friss ízvilágát és illatát a szálas, apró levelek biztosítják. A kapor termesztése viszonylag egyszerű, napos helyen szinte bármilyen talajban megterem. Frissen alkalmazzák a leggyakrabban, de szárítva vagy fagyasztva is elérhető, amely megkönnyíti tárolását és hosszabb távú felhasználását.

A kapor rendkívül sokoldalú: alkalmas halételek, savanyúságok, főzelékek, saláták, levesek és mártások ízesítésére. Egyszerre frissít és emeli ki az ételek természetes aromáit. A konyhában történő felhasználása mellett gyógyhatásai miatt is népszerű, különösen teákhoz vagy gyógynövényes keverékekhez adva. A magyar konyhában a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan kísérője.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kapor?

A kapor („Anethum graveolens”) az ernyősvirágúk (Apiaceae) családjába tartozik, amelynek természetes élőhelye a Földközi-tenger menti területek és Dél-Nyugat- Ázsia. A kapor illóolajokban gazdag, amelyek nemcsak intenzív aromáját adják, hanem gyógyhatásairól is ismertek. Az olajok segítik a gyulladáscsökkentést és az emésztőrendszer működését.

Magyarországon főleg frissen érhető el tavasztól kora őszig, de a szárított kapor is bármikor beszerezhető. A fiatal hajtások és levelek adják a legjobb ízű kaprot, így érdemes frissen vásárolni vagy termeszteni.

Hogyan vásároljuk?

A kaprot piacokon, élelmiszerboltokban frissen kaphatjuk meg, gyakran csomókba kötve. Érdemes élénkzöld, friss és ropogós leveleket választani, amelyek illata intenzív. A szárított vagy fagyasztott kapor hűtőszekrényben hosszabb ideig tárolható. Bio vagy vegyszermentes gazdálkodásból származó termékek előnyben részesíthetők.

Mire jó a kapor?

A kapor nemcsak konyhai felhasználásra alkalmas, hanem gyógyhatásairól is ismert. Segíti az emésztést, enyhíti a puffadást és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. C-vitaminban gazdag, így támogatja az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A kaporízesítésű ételek nemcsak finomak, hanem gyomorkímélők is lehetnek.

Mi készülhet a kaporból?

Savanyúságok: Kaporral ízesített kovászos uborka vagy savanyított zöldségek.
Halételek: Lazac vagy törpeharcsa melletti klasszikus kísérő, mártásként is kiváló, de egy feledhetetlen ünnepi harcsapaprikás kiegészítéseként is tökéletes.
Levesek és főzelékek: Kapros-tökfőzelék vagy klasszikus palócleves, de különleges finn lazacleves is.
Saláták és szendvicsek: Joghurttal vagy tejföllel keverve kiváló öntet, mediterrán salátához nagy kedvenc.
Tésztaételek: Kapros-juhtórós sztrapacska, amely igazi magyar specialitás, lazacos rakott tésztához is páratlan.

Még több kaporral készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Friss kaprot főleg nyáron vehetünk, szárítottat vagy fagyasztottat egész éven át.

hogyan tároljam

Friss kaprot tartsunk hűtőben, nedves papírba csomagolva, hogy megőrizze nedvességét. Szárítva vagy fagyasztva hónapokig eláll. A fagyasztott kaprot előzetesen adagolva is elhelyezhetjük, hogy egyszerűen felhasználható legyen.

100g Kapor

fehérjetartalom

3.46 g

zsírtartalom

0.957 g

szénhidráttartalom

7.02 g

víztartalom

85.95 g

gramm kapor?

Top ásványi anyagok

Kalcium

208 mg

Foszfor

66 mg

Nátrium

61 mg

Magnézium

55 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.185 g

C vitamin

85 mg

Niacin - B3 vitamin

1.57 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.397 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.46 g

Zsír

telített zsírsav

0.06 g

egyszeresen telített zsírsav

0.802 g

többszörösen telített zsírsav

0.095 g

ásványi anyagok

Kalcium

208 mg

Vas

6.59 mg

Magnézium

55 mg

Foszfor

66 mg

Nátrium

61 mg

Cink

0.91 mg

Réz

0.146 mg

Mangán

1.264 mg

szénhidrát

rost

2.1 g

víz

85.95 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.058 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.296 mg

Niacin - B3 vitamin

1.57 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.397 mg

Folát

150 µg

A vitamin

386 µg

C vitamin

85 mg

B6 vitamin

0.185 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...