Betyárleves Tündér konyhájából
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
100g sertéslapocka236 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
36g fehérrépa23 kcal
-
32g zeller12 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
30g csiperkegomba6 kcal
-
10g vargánya gomba2 kcal
-
36g kapor15 kcal
-
4g sertészsír36 kcal
-
0 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A habaráshoz
-
3g finomliszt11 kcal
-
10g tejföl20 kcal
A tésztához
-
22g tojás28 kcal
-
4g víz0 kcal
-
17g finomliszt60 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
500g sertéslapocka1180 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g csiperkegomba32 kcal
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
20g sertészsír180 kcal
-
0 kcal
-
5g paprikakrém0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A habaráshoz
-
15g finomliszt55 kcal
-
50g tejföl99 kcal
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
20g víz0 kcal
-
83g finomliszt300 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
28.1g sertéslapocka66 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
9g sárgarépa3 kcal
-
10.1g fehérrépa6 kcal
-
9g zeller3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
8.4g csiperkegomba2 kcal
-
2.8g vargánya gomba1 kcal
-
10.1g kapor4 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
0 kcal
-
0.3g paprikakrém0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A habaráshoz
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
2.8g tejföl6 kcal
A tésztához
-
6.2g tojás8 kcal
-
1.1g víz0 kcal
-
4.6g finomliszt17 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.6 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 823.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 377 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 248.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 422 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 93 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 990 micro
-
β-karotin 2362 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.2 g
Zsír
-
Összesen 133.8 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 764 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4119.2 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 770 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 344 mg
-
Foszfor 1883 mg
-
Nátrium 856 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 160.5 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1242.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2111 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 215 mg
-
D vitamin: 463 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 558 micro
-
Kolin: 682 mg
-
Retinol - A vitamin: 225 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11812 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 877 micro
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 278 micro
-
β-karotin 663 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg sertéslapocka
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
3 gerezd fokhagyma
-
15 dkg csiperkegomba
-
1 csokor kapor
-
2 dkg sertészsír
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
A habaráshoz
-
1 evőkanál finomliszt
-
2.5 ek tejföl
A tésztához
Elkészítés
A leveshez
- A sertéslapockát kockákra vágjuk.
- A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
- A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a házi paprikakrémet, és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük.
- Forrástól számított 20 perc után a leveshez adjuk a csiperkét és a beáztatott, kinyomkodott szárított vargányát.
- Amíg a leves fő, elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
- A kaprot apróra vágjuk és a levesbe szórjuk.
- A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 1129
- Tegnapi nézettség: 49
- 7 napos nézettség: 349
- Össznézettség: 217416
- Feltöltés dátuma: 2012. október 16.
Ajánló
Melegen, tejföllel kínáljuk. Aki szereti, csípős paprikát is adhat hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Vannak ételek, amelyek szorosan kapcsolódnak életünk egy-egy szakaszához. Számomra az egyik ilyen étel a betyárleves, amelyet egyetemistaként gyakran ettünk egy kecskeméti kis kocsmában. Szerettük ezt a kocsmát, jó, házias konyhája volt, ha pl. a húsleveshez májgaluskát kértünk, akkor gyakran egy darabot kaptunk, de az ökölnyi méretű volt és rendkívül jó fűszerezésű. Az egyetem befejezése után is többször összejött kis csapatunk (mára már sajnos megritkultak ezek a találkozók), akkor mindig betyárlevessel készültem, hogy ezzel is felidézzem az együtt, vidámságban elköltött ebédeket, vacsorákat. (A betyárlevesbe most - lustaságból :) - kanalas tészta került, de készíthetjük csipetkével is.)