Csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle)
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
húsgombóc
-
67g darált sertéshús121 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g rizottó rizs45 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
15g kapor6 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
leves
-
3g olívaolaj24 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
11g zeller4 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
0 kcal
tálalás
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
húsgombóc
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
75g rizottó rizs269 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
90g kapor39 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
leves
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1500g zöldség alaplé105 kcal
-
200g kovászosuborka-lé0 kcal
tálalás
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
húsgombóc
-
11.6g darált sertéshús21 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.2g rizottó rizs8 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
2.6g kapor1 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
leves
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
1.9g zeller1 kcal
-
5.2g karalábé1 kcal
-
5.2g fehérrépa3 kcal
-
4.6g sárgarépa2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
43.4g zöldség alaplé3 kcal
-
5.8g kovászosuborka-lé0 kcal
tálalás
-
2.9g tejföl6 kcal
-
4.9g citrom1 kcal
-
0.8g hegyes erős paprika0 kcal
-
0 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1349.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 257 mg
-
Nátrium 912 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 193.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 310 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 79 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 827 micro
-
β-karotin 2172 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 314 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.2 g
Zsír
-
Összesen 109.7 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 491 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8099 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 634 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 301 mg
-
Foszfor 1545 mg
-
Nátrium 5469 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1160.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1860 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 310 mg
-
D vitamin: 112 micro
-
K vitamin: 474 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 574 micro
-
Kolin: 495 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 4961 micro
-
β-karotin 13035 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1882 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 144 micro
-
β-karotin 377 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Hozzávalók
húsgombóc
-
400 g darált sertéshús
-
1 db tojás
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
75 g rizottó rizs
-
3 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 tk füstölt pirospaprika
-
0.5 csokor kapor
-
0.5 csokor petrezselyem
leves
-
2 ek olívaolaj
-
1 db vöröshagyma
-
0.3 db zeller
-
1 kis db karalábé
-
2 db sárgarépa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 teáskanál tárkony
-
1 db babérlevél
-
1.5 l zöldség alaplé
-
2 dl kovászosuborka-lé
tálalás
Elkészítés
húsgombóc
- A rizst egy kanál olajon átpirítjuk, majd felöntjük kb. másfélszeres vízzel, és 8 percig főzzük (azaz még épp fogkeményre).
- Egy nagy keverőtálba tesszük a darálthúst, a tojást, a finomra aprított hagymákat, valamint az előfőzött, félkész rizst. Meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint fűszerezzük, és hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket is.
- A húsmasszát teljesen egyneműre gyúrjuk, majd nedves kézzel golyókat formázunk belőle, amiket sütőpapíros tepsire sorakoztatunk, majd 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütünk.
leves
- Az olívaolajon megpároljuk a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott-karikázott gyökérzöldségeket. Az egészet alaposan átforgatjuk, és kicsit hagyjuk megpirulni.
- Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, megszórjuk jó adag tárkonnyal, és hozzáadjuk a babérlevélt.
- Felöntjük az alaplével és a savanyúságlével, majd puhára főzzük a zöldségeket (közben pedig megsütjük a húsgolyókat). A csorbát klasszikusan ciberével savanyítják, de ez nálunk nehezen beszerezhető, ellenben jól tudjuk helyettesíteni savanyúkáposzta- vagy kovászosuborka-lével. Ha ezeket se tudnánk szerezni, akkor használhatunk pár kanál citromlevet vagy ecetet is.
- Amikor már puha minden zöldség, eljött a tálalás ideje. A sütőben sült húsgombócokat belekeverhetjük a levesbe is, de direkt a tányérba téve is tálalhatjuk.
tálalás
- A csorbát fogyaszthatjuk magában (húsgolyóval vagy nélkül), vagy kevés tejföllel és pár csepp citromlével is. Aki pedig bírja az erőset, az tehet rá mindenféle paprikákat is, hadd szóljon!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 55
- Össznézettség: 10145
- Feltöltés dátuma: 2024. április 26.
Ajánló
A leves önmagában teljesen vegán, a húsgombócot és a tejfölt mindenki kedve szerint teheti hozzá, így akkor sem kell többfélét főzni, ha máshogy étkeznek a családtagok!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A csorba számos balkáni, közel- és közép-keleti országban jelent valamilyen levest, míg Erdélyben egy konkrét, ciberével savanyított gombóclevest neveznek így, ez a ciorbă de perișoare. Az erdélyi csorbába jellemzően gyökérzöldségek szegődnek a szaftos húsgombócok társául, maguk a gombócok pedig friss zöldfűszerektől illatosak. Mivel ciberét nehéz beszerezni, a savanyítást sokszor kobászosuborka- vagy savanyúkáposzta-lével végezzük, az ízélmény azonban így is garantált. A hagyományos recepten mi annyit csavartunk még, hogy a gombócokat nem a levesbe főztük bele, hanem sütőben készítettük el: így nem csak a húsgolyó formája marad szebb, de ízesebb is lesz, sőt, a csorba leve sem lesz zavaros.