Rizottó rizs

Rizottó rizs

Leírás

Rizottó rizs – receptek, leírás, tippek

Az igazi olasz rizottó alapanyaga a rizottó rizs, ebből készül a folyós állagú kásaszerű étel. A legjobb rizottó rizs fajták az Arborio és a Carnaroli. A rizs hófehér színű és magas keményítő tartalmának köszönheti, hogy nehezen szétfőzhető. Rizottó rizs, rizottó módszerrel elkészítve tökéletes, de alkalmas még desszertek, édességek elkészítéséhez. A rizottó az észak-olasz konyha egyik alappillére.

A rizottó rizs főzéséhez ne öblítsd le a rizsszemeket, hiszen szükség van a keményítő tartalmára. Sokféleképpen felhasználható, hiszen főételek és desszertek alapját is képezheti.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a rizottó rizs?

A rizottó rizs egy különleges fajta, amelyet kifejezetten a krémes állagú rizottó elkészítéséhez használnak. A legfontosabb tulajdonsága, hogy magas a keményítőtartalma, ami főzés közben kioldódik, és ettől lesz a rizottó selymes és krémes. Emellett a szemek képesek megtartani a formájukat, miközben a belsejük kissé roppanós marad.

Hogyan vásároljuk?

A rizottó rizsnek több fajtája van, köztük az arborio, amely az egyik legkönnyebben beszerezhető, nagyobb szemű rizs, jó krémes állagot ad. Hasonlóan ismert a carnaroli, „rizsek királya", amely jobban tartja a formáját főzés közben, és különösen krémes eredményt ad. A vialone nano egy kicsit kisebb szemű, de remekül felszívja a folyadékot, és nagyon ízgazdag rizottót eredményez. Szuper- és hipermarketekben, speciális olasz- és delikátboltokban tudunk venni rizottó rizst.

Mire jó a rizottó rizs?

A rizottó rizs kiváló szénhidrátforrás, és más fehérjékkel kombinálva teljesértékű étkezést biztosít. Gluténmentes, ezért intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják, valamint B-vitaminokban gazdag, ezzel támogatja az anyagcserét. A rizottó rizsnek magas a foszfor, kálium és magnézium tartalma is.

Mi készülhet a rizottó rizsből?

Készülhet hagyományos ludaskása, görög töltött paprika, krémes cukkinis rizottó, csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle), tavaszi zöldséges rizottó, márványrizskoch kétféle sodóval, rizskoch friss málnával, húsvéti fűszeres báránysült, medvehagymapesztós rizottó sült zöldségekkel, chilis-majorannás sertésszűzérme gombás rizottóval, illatos, erdei gombás rizottó, fenséges sütőtökös rizottó, misottó, a gombás-misós rizottó, Céklás rizottó fűszeres, diós morzsával, csirkeszárnyas burrito, parmezánkrémes spárgarizottó, reteklevélpesztós rizottó, krémes céklás rizottó, kókusztejes tejberizs házi eperszósszal, sáfrányos rizottó sütőtökkel és olasz rizsgolyó, azaz arancini.

Még több rizottó rizses receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, delikát- és speciális olaszboltokban.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásban, száraz, hűvös helyen tároljuk a rizottó rizst.

100g Rizottó rizs

fehérjetartalom

6.5 g

zsírtartalom

0.439 g

szénhidráttartalom

79.15 g

víztartalom

13.29 g

gramm rizottó rizs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

95 mg

Magnézium

23 mg

Vas

4.23 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.171 g

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

6.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.14 g

egyszeresen telített zsírsav

0.161 g

többszörösen telített zsírsav

0.138 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

4.23 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

95 mg

Nátrium

1 mg

Cink

1.1 mg

Réz

0.21 mg

Mangán

1.037 mg

Szelén

15.1 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

víz

13.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.565 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.048 mg

Niacin - B3 vitamin

4.113 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.287 mg

Folát

231 µg

Folsav

225 µg

B6 vitamin

0.171 g

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!