Rizottó rizs

Az igazi olasz rizottó alapanyaga a rizottó rizs, ebből készül a folyós állagú kásaszerű étel. A legjobb rizottó rizs fajták az Arborio és a Carnaroli. A rizs hófehér színű és magas keményítő tartalmának köszönheti, hogy nehezen szétfőzhető. Rizottó rizs, rizottó módszerrel elkészítve tökéletes, de alkalmas még desszertek, édességek elkészítéséhez. A rizottó az észak-olasz konyha egyik alappillére.
A rizottó rizs főzéséhez ne öblítsd le a rizsszemeket, hiszen szükség van a keményítő tartalmára. Sokféleképpen felhasználható, hiszen főételek és desszertek alapját is képezheti.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A rizottó rizs egy különleges fajta, amelyet kifejezetten a krémes állagú rizottó elkészítéséhez használnak. A legfontosabb tulajdonsága, hogy magas a keményítőtartalma, ami főzés közben kioldódik, és ettől lesz a rizottó selymes és krémes. Emellett a szemek képesek megtartani a formájukat, miközben a belsejük kissé roppanós marad.
A rizottó rizsnek több fajtája van, köztük az arborio, amely az egyik legkönnyebben beszerezhető, nagyobb szemű rizs, jó krémes állagot ad. Hasonlóan ismert a carnaroli, „rizsek királya", amely jobban tartja a formáját főzés közben, és különösen krémes eredményt ad. A vialone nano egy kicsit kisebb szemű, de remekül felszívja a folyadékot, és nagyon ízgazdag rizottót eredményez. Szuper- és hipermarketekben, speciális olasz- és delikátboltokban tudunk venni rizottó rizst.
A rizottó rizs kiváló szénhidrátforrás, és más fehérjékkel kombinálva teljesértékű étkezést biztosít. Gluténmentes, ezért intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják, valamint B-vitaminokban gazdag, ezzel támogatja az anyagcserét. A rizottó rizsnek magas a foszfor, kálium és magnézium tartalma is.
Készülhet hagyományos ludaskása, görög töltött paprika, krémes cukkinis rizottó, csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle), tavaszi zöldséges rizottó, márványrizskoch kétféle sodóval, rizskoch friss málnával, húsvéti fűszeres báránysült, medvehagymapesztós rizottó sült zöldségekkel, chilis-majorannás sertésszűzérme gombás rizottóval, illatos, erdei gombás rizottó, fenséges sütőtökös rizottó, misottó, a gombás-misós rizottó, Céklás rizottó fűszeres, diós morzsával, csirkeszárnyas burrito, parmezánkrémes spárgarizottó, reteklevélpesztós rizottó, krémes céklás rizottó, kókusztejes tejberizs házi eperszósszal, sáfrányos rizottó sütőtökkel és olasz rizsgolyó, azaz arancini.
Még több rizottó rizses receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, delikát- és speciális olaszboltokban.
Eredeti csomagolásban, száraz, hűvös helyen tároljuk a rizottó rizst.
fehérjetartalom
6.5 g
zsírtartalom
0.439 g
szénhidráttartalom
79.15 g
víztartalom
13.29 g
Foszfor
95 mg
Magnézium
23 mg
Vas
4.23 mg
Kalcium
3 mg
B6 vitamin
0.171 g
Niacin - B3 vitamin
4.113 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.287 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.565 mg
fehérje
6.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.14 g
egyszeresen telített zsírsav
0.161 g
többszörösen telített zsírsav
0.138 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
4.23 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
95 mg
Nátrium
1 mg
Cink
1.1 mg
Réz
0.21 mg
Mangán
1.037 mg
Szelén
15.1 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
víz
13.29 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.565 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.048 mg
Niacin - B3 vitamin
4.113 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.287 mg
Folát
231 µg
Folsav
225 µg
B6 vitamin
0.171 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!