- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
A valenciai paellához
-
33g csirke49 kcal
-
50g nyúlhús68 kcal
-
33g éticsiga30 kcal
-
8 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
33g fehérbab111 kcal
-
50g rizottó rizs179 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
A tengeri változathoz pluszban
-
72 kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
A valenciai paellához
-
200g csirke292 kcal
-
300g nyúlhús408 kcal
-
200g éticsiga180 kcal
-
49 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g fehérbab666 kcal
-
300g rizottó rizs1074 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g sáfrány2 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A tengeri változathoz pluszban
-
430 kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
A valenciai paellához
-
9.3g csirke14 kcal
-
14g nyúlhús19 kcal
-
9.3g éticsiga8 kcal
-
2 kcal
-
9.3g paradicsom2 kcal
-
9.3g fehérbab31 kcal
-
14g rizottó rizs50 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g olívaolaj7 kcal
A tengeri változathoz pluszban
-
23.3g tenger gyümölcsei mix20 kcal
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1535.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 196 mg
-
Foszfor 560 mg
-
Nátrium 570 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 214.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 276 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 665 micro
-
β-crypt 154 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 57 micro
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 261 g
Zsír
-
Összesen 65.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 523 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9213.5 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 370 mg
-
Kálcium 799 mg
-
Vas 56 mg
-
Magnézium 1177 mg
-
Foszfor 3360 mg
-
Nátrium 3417 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 399.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1288.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 950 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 79 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 273 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1657 micro
-
Kolin: 693 mg
-
Retinol - A vitamin: 566 micro
-
α-karotin 240 micro
-
β-karotin 3989 micro
-
β-crypt 924 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 342 micro
- 13% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 428.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 186 micro
-
β-crypt 43 micro
-
Likopin 240 micro
-
Lut-zea 16 micro
Hozzávalók
A valenciai paellához
-
30 dkg nyúlhús
-
1 közepes db piros kaliforniai paprika
-
2 közepes db paradicsom
-
30 dkg rizottó rizs
-
0.5 g sáfrány
-
só ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
A tengeri változathoz pluszban
-
50 dkg tenger gyümölcsei mix
Elkészítés
A valenciai paellához
- A zöldségeket felaprítjuk, a húsokat előkészítjük. (A tengeri mixet olvasszuk ki, ha fagyasztott, és jól csepegtessük le.)
- Elkészítjük a sofrito-t (alaplevet). Ehhez egy nagy lapos serpenyőben (vigyázzunk, hogy elég nagy legyen, ebben kell főnie az egész adagnak) olívaolajon megpirítjuk a húsokat a csiga kivételével, közben sózzuk.
- Ha a hús már piros kérget kapott, belekerül a tengeri mix, tovább pirítjuk.Jön a paradicsom, bab, paprika. Amikor már fonnyadnaka zöldségek, felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Ebbe kerül a sáfrány, a fűszerek, és ha van, akkor a csiga is.
- Ezt a levet addig főzzük lassú tűzön, amíg legalább a felére nem csökken a lé mennyisége. Érdemes kisebb lángon elbugyogtatni, és nem nagy lángon elforralni 10 perc alatt, mert akkor semmi íze nem lesz. Ez kb. eltart 45-60 percig, attól függően, mekkora lángot használtunk.
- Ez lesz a sofrito-nk. Kóstoljuk a sóját. Most kerül bele a rizs, keverjük el, fedjük le, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a rizs puha nem lesz. NEM KEVERGETJÜK! Ez nem rizottó. (Ha friss tengeri herkentyűket használunk, ezeket ekkor tegyük bele.)
- Akkor jó, ha szó szerint van egy odasült réteg az edény alján. Ezt érdemes felkapargatni tálaláskor.
- Citromlével még egyénilég ízesíthető.
- Receptkönyvben: 266
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 137171
- Feltöltés dátuma: 2010. május 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
És eljött az idő az általam imádott paella elkészítésének, amiről érdemes annyit tudni: eleinte ez volt az eledele a legeltető pásztoroknak Spanyolhon szerte, és eredetileg a mórok készítették. Az elnevezés, a paellera szóból ered, ami egyszerűen azt a széles és igen lapos, kétfülű serpenyőt jelenti, amiben főzték. Nem volt benne sem csirke, sem nyúl, sem sertés, sem kolbász, és legfőképpen nem halak, rákok, kagylók. Semmi másból nem állt, mint rizsből, csigából vagy patkányokból - azokból a dolgokból, amit a sziklás lankákon összefogdoshattak, és a kis tarisznyában cipelt rizzsel felfőzhették. Alapvetően a pásztoroknak könnyű dolguk volt. A csiga, bár igen fürge jószág, mégis könnyű préda, elejtése nem okoz nagyobb nehézséget. A spanyol sziklás lankákon vad kakukkfüvön kövérre hízott csigák amúgy is nehezebben tudtak eliszkolni, és könnyű vacsorát jelentettek. A patkányokkal persze már jóval nehezebb dolguk volt... A mostanihoz hasonló paella receptek a 18. században kezdtek a köztudatba gyűrűzni, majd a 19. század derekára jelentős és mondhatni hagyományos étellé nőtte ki magát. Szépen sorjában kerültek bele a hozzávalók. Persze ezernyi elkészítési mód mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig van egy hagyományos változat. MInt ahogy a pörköltből is chilis bab lesz, ha babot és római köményt teszünk bele pirospaprika helyett, a paella sem paella, ha nem tartjuk be az alapszabályokat. A legfontosabb a rizs, calasparra, bomba vagy ehelyett bármilyen rizottó rizs. Előző mindkettőt Spanyolországban termesztik, és csak a paella-hoz használják, mert ezek vízfelvevő képessége a legnagyobb. A calasparra a sima rizzsel ellentétben 4x annyi vizet képes felvenni, ettől lesz finom szaftos, szivacsos, és lesz egészen más minőségű, mint hogy ha hosszú szemű rizsből készítenénk. Emellett szükségesek a fent felsorolt húsok és fűszerek, de a tengeri mix nélkül. Az eredeti valenciai paella-ban nincs tengeri cuccos, csak később csapódott hozzá a halak népes serege és így ismerte meg aztán mindenki. Itt most falánkságomnak köszönhetően már a tengeri halakkal tuningolt verzió látható, bár scampitól és héjas kagylótól mentesen - sajnos frisset nem kaptam. Ha friss kagylót veszünk, a főzés után csukva maradt állatokat azonnal dobjuk ki az ételből! Sertéshússal a legritkább esetben találkozhatunk benne, de tesznek bele chorizzot alkalomadtán. A fekete paella egy igazi különlegesség: a tintahal tintájával színezik a rizsszemeket egészen feketére. Apró érdekesség még, hogy haciendákon a mai napig látni házi csigatenyészeteket, ahol a jószágok csendesen kakukkfüvet legelésznek, ettől húsuk elképesztően ízletes lesz, majd a kellő pillanatban mennek a levesbe. A fenti recept egy francia kis faluból, Saintes Marie de la Mer-ből való. Dél-francia, tengerparti település, hatalmas zsibongó piaccal a tengerparton. Egyértelműen spanyol vonásokkal, tekintve, hogy a spanyol riviéra épp egy kőhajításnyira van. Itt sikerült pácolt polipragut is kóstolnom. Hasonlóval szemeztem pár nappal előtte Lloret de Mar-ban, de ott nem vitt rá a lélek...emlékszem, annyira büdös volt, mint oszló macska 40 fokban az aszfalton. Ehhez játszott egy kis rothadó hal, némi érő sajt beütéssel. Borzalmas volt. De megkóstoltam. Az íze olyan volt, mint a szaga. Nem lett a kedvencem, de legalább nem lettem beteg tőle. Így azt a receptet nem hoztam haza. Azóta sikerült más paella készítést is szemrevételeznem, az gyakorlatilag csak abban különbözött, hogy szerecsendió is került bele. Nyílt tűzön az igazi. Ekkor összegyűlik a család apraja-nagyja, és a serpenyőt körülállva együtt kanalazzák ki az ételt. Rogyásig.