r
Nosalty Logó

Valenciai paella

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
P.
Valenciai paella
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A valenciai paellához

A tengeri változathoz pluszban

Összesen 547 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A valenciai paellához

A tengeri változathoz pluszban

Összesen 3280 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A valenciai paellához

A tengeri változathoz pluszban

Összesen 153 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    43.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1535.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    560 mg
  • Nátrium
    570 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    214.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    665 micro
  • β-crypt
    154 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 547 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    261 g

Zsír

  • Összesen
    65.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    523 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9213.5 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    370 mg
  • Kálcium
    799 mg
  • Vas
    56 mg
  • Magnézium
    1177 mg
  • Foszfor
    3360 mg
  • Nátrium
    3417 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    399.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1288.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    950 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    79 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    273 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1657 micro
  • Kolin:
    693 mg
  • Retinol - A vitamin:
    566 micro
  • α-karotin
    240 micro
  • β-karotin
    3989 micro
  • β-crypt
    924 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    342 micro
Összesen 3280 kcal
  • 13% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    428.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    186 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

A valenciai paellához

A tengeri változathoz pluszban

Elkészítés

A valenciai paellához

  1. A zöldségeket felaprítjuk, a húsokat előkészítjük. (A tengeri mixet olvasszuk ki, ha fagyasztott, és jól csepegtessük le.)
  2. Elkészítjük a sofrito-t (alaplevet). Ehhez egy nagy lapos serpenyőben (vigyázzunk, hogy elég nagy legyen, ebben kell főnie az egész adagnak) olívaolajon megpirítjuk a húsokat a csiga kivételével, közben sózzuk.
  3. Ha a hús már piros kérget kapott, belekerül a tengeri mix, tovább pirítjuk.Jön a paradicsom, bab, paprika. Amikor már fonnyadnaka zöldségek, felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Ebbe kerül a sáfrány, a fűszerek, és ha van, akkor a csiga is.
  4. Ezt a levet addig főzzük lassú tűzön, amíg legalább a felére nem csökken a lé mennyisége. Érdemes kisebb lángon elbugyogtatni, és nem nagy lángon elforralni 10 perc alatt, mert akkor semmi íze nem lesz. Ez kb. eltart 45-60 percig, attól függően, mekkora lángot használtunk.
  5. Ez lesz a sofrito-nk. Kóstoljuk a sóját. Most kerül bele a rizs, keverjük el, fedjük le, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a rizs puha nem lesz. NEM KEVERGETJÜK! Ez nem rizottó. (Ha friss tengeri herkentyűket használunk, ezeket ekkor tegyük bele.)
  6. Akkor jó, ha szó szerint van egy odasült réteg az edény alján. Ezt érdemes felkapargatni tálaláskor.
  7. Citromlével még egyénilég ízesíthető.
  • Receptkönyvben: 266
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 137171
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

És eljött az idő az általam imádott paella elkészítésének, amiről érdemes annyit tudni: eleinte ez volt az eledele a legeltető pásztoroknak Spanyolhon szerte, és eredetileg a mórok készítették. Az elnevezés, a paellera szóból ered, ami egyszerűen azt a széles és igen lapos, kétfülű serpenyőt jelenti, amiben főzték. Nem volt benne sem csirke, sem nyúl, sem sertés, sem kolbász, és legfőképpen nem halak, rákok, kagylók. Semmi másból nem állt, mint rizsből, csigából vagy patkányokból - azokból a dolgokból, amit a sziklás lankákon összefogdoshattak, és a kis tarisznyában cipelt rizzsel felfőzhették. Alapvetően a pásztoroknak könnyű dolguk volt. A csiga, bár igen fürge jószág, mégis könnyű préda, elejtése nem okoz nagyobb nehézséget. A spanyol sziklás lankákon vad kakukkfüvön kövérre hízott csigák amúgy is nehezebben tudtak eliszkolni, és könnyű vacsorát jelentettek. A patkányokkal persze már jóval nehezebb dolguk volt... A mostanihoz hasonló paella receptek a 18. században kezdtek a köztudatba gyűrűzni, majd a 19. század derekára jelentős és mondhatni hagyományos étellé nőtte ki magát. Szépen sorjában kerültek bele a hozzávalók. Persze ezernyi elkészítési mód mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig van egy hagyományos változat. MInt ahogy a pörköltből is chilis bab lesz, ha babot és római köményt teszünk bele pirospaprika helyett, a paella sem paella, ha nem tartjuk be az alapszabályokat. A legfontosabb a rizs, calasparra, bomba vagy ehelyett bármilyen rizottó rizs. Előző mindkettőt Spanyolországban termesztik, és csak a paella-hoz használják, mert ezek vízfelvevő képessége a legnagyobb. A calasparra a sima rizzsel ellentétben 4x annyi vizet képes felvenni, ettől lesz finom szaftos, szivacsos, és lesz egészen más minőségű, mint hogy ha hosszú szemű rizsből készítenénk. Emellett szükségesek a fent felsorolt húsok és fűszerek, de a tengeri mix nélkül. Az eredeti valenciai paella-ban nincs tengeri cuccos, csak később csapódott hozzá a halak népes serege és így ismerte meg aztán mindenki. Itt most falánkságomnak köszönhetően már a tengeri halakkal tuningolt verzió látható, bár scampitól és héjas kagylótól mentesen - sajnos frisset nem kaptam. Ha friss kagylót veszünk, a főzés után csukva maradt állatokat azonnal dobjuk ki az ételből! Sertéshússal a legritkább esetben találkozhatunk benne, de tesznek bele chorizzot alkalomadtán. A fekete paella egy igazi különlegesség: a tintahal tintájával színezik a rizsszemeket egészen feketére. Apró érdekesség még, hogy haciendákon a mai napig látni házi csigatenyészeteket, ahol a jószágok csendesen kakukkfüvet legelésznek, ettől húsuk elképesztően ízletes lesz, majd a kellő pillanatban mennek a levesbe. A fenti recept egy francia kis faluból, Saintes Marie de la Mer-ből való. Dél-francia, tengerparti település, hatalmas zsibongó piaccal a tengerparton. Egyértelműen spanyol vonásokkal, tekintve, hogy a spanyol riviéra épp egy kőhajításnyira van. Itt sikerült pácolt polipragut is kóstolnom. Hasonlóval szemeztem pár nappal előtte Lloret de Mar-ban, de ott nem vitt rá a lélek...emlékszem,  annyira büdös volt, mint oszló macska 40 fokban az aszfalton. Ehhez játszott egy kis rothadó hal, némi érő sajt beütéssel. Borzalmas volt. De megkóstoltam. Az íze olyan volt, mint a szaga. Nem lett a kedvencem, de legalább nem lettem beteg tőle. Így azt a receptet nem hoztam haza. Azóta sikerült más paella készítést is szemrevételeznem, az gyakorlatilag csak abban különbözött, hogy szerecsendió is került bele. Nyílt tűzön az igazi. Ekkor összegyűlik a család apraja-nagyja, és a serpenyőt körülállva együtt kanalazzák ki az ételt. Rogyásig.

Hozzávalók

A valenciai paellához

A tengeri változathoz pluszban

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...