Nyúlhús
Leírás
Nyúlhús – receptek, leírás, tippek
A nyúlhús fogyasztása nem a legjellemzőbb hazánkban (2-3 dkg/ fő/ év). Talán sokan nem is tudják, hogy még a baromfihúsnál is alacsonyabb a zsírtatartalma, és könnyen emészthető, ugyanakkor fehérjében gazdag. Beszerzése nem mindig egyszerű, és árfekvése is magasabb a baromfihúséhoz képest.
A nyúlhús vidéki háztartásokban gyakrabban előforduló alapanyag, a vadas ételek elkészítésekor használják leginkább. A nyúl fogyasztása kulturális vagy érzelmi okokból kevésbé gyakori, mivel sokan háziállatként tekintenek rá. Az Egyesült Királyságban és Ausztáliában, de a világon sok helyen népszerű házikedvenc, ezért a nyúlhús fogyasztása sokak számára nem elfogadható morálisan.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a nyúlhús?
A nyúlhús egy egészséges és tápláló húsfajta, amelyet világszerte fogyasztanak, azonban Magyarországon nem tartozik a legnépszerűbb húsfajták közé. Számos egészségügyi előnye van, és sokféleképp felhasználható a konyhában.
Hogyan vásároljuk?
A friss nyúlhús beszerzéséhez a legjobb választás egy helyi hentes vagy piac, ahol közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk. Egyes nagyobb boltokban fagyasztott vagy előre csomagolt nyúlhús is kapható. Ha biztosra szeretnénk menni a frissesség és az etikus forrás tekintetében, helyi tenyésztőket vagy farmokat érdemes felkeresni, akik közvetlenül értékesítik a nyúlhúst. Sok biofarm és húsüzem kínál online rendelési lehetőséget, ahol garantáltan nyomon követhető, prémium minőségű húst tudunk beszerezni.
Mire jó a nyúlhús?
Étrendi szempontból ideális, fehérjékben gazdag, (21-23 gramm/100 gramm) zsírban szegény (koleszterintartalma 50 mg/100 gramm, szemben a sertés 105 mg/100 grammjával) sovány hús. A házinyúl húsa világos rózsaszín és rugalmas, a vadnyúlé pedig sötétebb, ízesebb és szívósabb.
A nyúlhús íze enyhe és lágy, hasonlít a csirkehúsra, de kissé édeskésebb. Népszerű a tradicionális európai, ázsiai és mediterrán konyhákban is. A nyúlhúst sütve, pörköltként, grillezve vagy párolva szokás elkészíteni, de zöldségekkel, boros vagy tejszínes mártással is finom.
Mi készülhet a nyúlhúsból?
Készülhet például kakukkfüves nyúlgerinc töltött burgonyával, tormamártással.
Még több nyúlhúsos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely időszakában tudunk nyúlhúst venni hentesnél, piacon akár szuper-és hipermarketben is.
hogyan tároljam
A nyúlhúst minél előbb fogyasszuk el, hűtőszerkényben 1-2 napig tárolható.
100g Nyúlhús
fehérjetartalom
20.05 g
zsírtartalom
57004.24 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.82 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
213 mg
Nátrium
41 mg
Magnézium
19 mg
Kalcium
13 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.5 g
Niacin - B3 vitamin
7.27 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.8 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
20.05 g
Zsír
telített zsírsav
1.66 g
egyszeresen telített zsírsav
1.5 g
többszörösen telített zsírsav
1.08 g
koleszterin
57 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
1.57 mg
Magnézium
19 mg
Foszfor
213 mg
Nátrium
41 mg
Cink
1.57 mg
Réz
0.145 mg
Mangán
0.026 mg
Szelén
23.7 µg
szénhidrát
víz
72.82 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.1 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
Niacin - B3 vitamin
7.27 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.8 mg
Folát
8 µg
B12 vitamin
7.16 µg
B6 vitamin
0.5 g