Nyúlhús

Nyúlhús

Leírás

Nyúlhús – receptek, leírás, tippek

A nyúlhús fogyasztása nem a legjellemzőbb hazánkban (2-3 dkg/ fő/ év). Talán sokan nem is tudják, hogy még a baromfihúsnál is alacsonyabb a zsírtatartalma, és könnyen emészthető, ugyanakkor fehérjében gazdag. Beszerzése nem mindig egyszerű, és árfekvése is magasabb a baromfihúséhoz képest.

A nyúlhús vidéki háztartásokban gyakrabban előforduló alapanyag, a vadas ételek elkészítésekor használják leginkább. A nyúl fogyasztása kulturális vagy érzelmi okokból kevésbé gyakori, mivel sokan háziállatként tekintenek rá. Az Egyesült Királyságban és Ausztáliában, de a világon sok helyen népszerű házikedvenc, ezért a nyúlhús fogyasztása sokak számára nem elfogadható morálisan.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a nyúlhús?

A nyúlhús egy egészséges és tápláló húsfajta, amelyet világszerte fogyasztanak, azonban Magyarországon nem tartozik a legnépszerűbb húsfajták közé. Számos egészségügyi előnye van, és sokféleképp felhasználható a konyhában.

Hogyan vásároljuk?

A friss nyúlhús beszerzéséhez a legjobb választás egy helyi hentes vagy piac, ahol közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk. Egyes nagyobb boltokban fagyasztott vagy előre csomagolt nyúlhús is kapható. Ha biztosra szeretnénk menni a frissesség és az etikus forrás tekintetében, helyi tenyésztőket vagy farmokat érdemes felkeresni, akik közvetlenül értékesítik a nyúlhúst. Sok biofarm és húsüzem kínál online rendelési lehetőséget, ahol garantáltan nyomon követhető, prémium minőségű húst tudunk beszerezni.

Mire jó a nyúlhús?

Étrendi szempontból ideális, fehérjékben gazdag, (21-23 gramm/100 gramm) zsírban szegény (koleszterintartalma 50 mg/100 gramm, szemben a sertés 105 mg/100 grammjával) sovány hús. A házinyúl húsa világos rózsaszín és rugalmas, a vadnyúlé pedig sötétebb, ízesebb és szívósabb.

A nyúlhús íze enyhe és lágy, hasonlít a csirkehúsra, de kissé édeskésebb. Népszerű a tradicionális európai, ázsiai és mediterrán konyhákban is. A nyúlhúst sütve, pörköltként, grillezve vagy párolva szokás elkészíteni, de zöldségekkel, boros vagy tejszínes mártással is finom.

Mi készülhet a nyúlhúsból?

Készülhet például kakukkfüves nyúlgerinc töltött burgonyával, tormamártással.

Még több nyúlhúsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk nyúlhúst venni hentesnél, piacon akár szuper-és hipermarketben is.

hogyan tároljam

A nyúlhúst minél előbb fogyasszuk el, hűtőszerkényben 1-2 napig tárolható.

100g Nyúlhús

fehérjetartalom

20.05 g

zsírtartalom

57004.24 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.82 g

gramm nyúlhús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

213 mg

Nátrium

41 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.5 g

Niacin - B3 vitamin

7.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.8 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.15 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.05 g

Zsír

telített zsírsav

1.66 g

egyszeresen telített zsírsav

1.5 g

többszörösen telített zsírsav

1.08 g

koleszterin

57 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

1.57 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

213 mg

Nátrium

41 mg

Cink

1.57 mg

Réz

0.145 mg

Mangán

0.026 mg

Szelén

23.7 µg

szénhidrát

víz

72.82 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.1 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.15 mg

Niacin - B3 vitamin

7.27 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.8 mg

Folát

8 µg

B12 vitamin

7.16 µg

B6 vitamin

0.5 g

Címlapról ajánljuk

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!