Olívaolaj

Olívaolaj

Leírás

Olívaolaj – receptek, leírás, tippek

Az olívaolaj a mediterrán országok konyhájának egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, sokan folyékony aranyként emlegetik. Sokoldalúan felhasználható: önthetjük salátákra, készíthetünk belőle dresszingeket, használhatjuk sütéshez, főzéshez, pácokhoz vagy mártásokhoz.

Az olívaolajat nemcsak különleges íze, de tápértéke és jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztanunk. Extra szűz változata tele van polifenollal, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, telítetlen zsírsavakban gazdag, a benne lévő oleinsav gyulladáscsökkentő hatású, pusztítja a baktériumokat, jót tesz az agynak, és magas az antioxidánstartalma.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az olívaolaj?

Az olívaolajat az olajfa (latin nevén Olea europaea) gyümölcséből, az olajbogyóból nyerik ki. Betakarításnál az összegyűjtött olajbogyókat megtisztítják, összezúzzák, majd (hideg) sajtolással vagy centrifugálással nyerik ki az olajat. Az egyik legrégebbi és legértékesebb növényi olaj, évezredek óta használják, azóta is világszerte kedvelt alapanyag a konyhákban. Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Tunéziában és Törökországban termelik a legtöbbet belőle. Az olívaolaj fajtáit két csoportra oszthatjuk: fogyasztható és nem fogyasztható. Előbbihez tartozik az extra szűz olívaolaj, a szűz olívaolaj és a finomított olívapogácsa-olaj, utóbbihoz pedig a lampade (lámpaolaj), és a nyers olívapogácsa-olaj. Vallási és kulturális szertartásokhoz, a gyógyászati szektorban és kozmetikai termékek előállításánál is előszeretettel használják. 

Hogyan vásároljuk?

Kerüljük az átlátszó üvegűeket, és a címkét mindenképp olvassuk el vásárlás előtt! Nézzük meg, honnan származik az olaj: ha megtaláljuk a szüretelés pontos helyét (az országon belül), akkor nagyobb valószínűséggel vehetünk le a polcról jó minőségű olajat. Kutassunk az interneten, kérdezősködjünk ismerősöknél egy jó viszonteladó után!

Milyen ételekhez használhatunk olívaolajat?

Minden olívaolaj-típust más-más ételekhez érdemes felhasználni. Extra szűz olívaolajjal ízesítsünk salátákat, szűz olívaolajjal pirítsunk, a "tiszta" olívaolajjal pedig süssünk.

Olívaolajos receptekért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben kapható, szinte bármelyik kisebb vagy nagyobb boltból beszerezhetjük.

hogyan tároljam

Az olívaolaj három nagy ellensége a hő, a levegő és a fény, ezért zárt, lehetőleg sötét színű üvegben, sötét, hűvös helyen tároljuk, ugyanis napfénynek kitéve az olaj minősége romlik. Felbontás után fogyasszuk el 1-2 hónapon belül!

100g Olívaolaj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

97.292 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm olívaolaj?

Top ásványi anyagok

Nátrium

2 mg

Kalcium

1 mg

Vas

0.56 mg

Top vitaminok

E vitamin

14.35 mg

Kolin

0.3 mg

K vitamin

60.2 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

13.808 g

egyszeresen telített zsírsav

72.961 g

többszörösen telített zsírsav

10.523 g

ásványi anyagok

Kalcium

1 mg

Vas

0.56 mg

Nátrium

2 mg

szénhidrát

vitaminok

Kolin

0.3 mg

E vitamin

14.35 mg

K vitamin

60.2 µg

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!