Fokhagymakrémleves sajtos pirítóssal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 17% Zsír
konfitált fokhagyma
-
15g fokhagyma20 kcal
-
8g fehér hagyma3 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
28g olívaolaj13 kcal
fokhagymakrémleves
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
133g zöldség alaplé9 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
0g snidling0 kcal
sajtos pirítós
Összesen
320
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 17% Zsír
konfitált fokhagyma
-
90g fokhagyma121 kcal
-
50g fehér hagyma18 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
170g olívaolaj75 kcal
fokhagymakrémleves
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
800g zöldség alaplé56 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
0g snidling0 kcal
sajtos pirítós
Összesen
1918
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 17% Zsír
konfitált fokhagyma
-
5.5g fokhagyma7 kcal
-
3.1g fehér hagyma1 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.5g olívaolaj5 kcal
fokhagymakrémleves
-
2.8g finomliszt10 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
49.2g zöldség alaplé3 kcal
-
9.2g habtejszín27 kcal
-
0g snidling0 kcal
sajtos pirítós
Összesen
118
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1076.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 685 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
320
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.9 g
Zsír
-
Összesen 109 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 290 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6460.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 1177 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 900 mg
-
Nátrium 4109 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 306.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 736 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 217 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 724 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 154 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
1918
kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 397.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
118
kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Hozzávalók
konfitált fokhagyma
-
1 kis fej fehér hagyma
-
1 tk kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
2 dl olívaolaj
fokhagymakrémleves
-
3 ek finomliszt
-
fehér bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
8 dl zöldség alaplé
-
1.5 dl habtejszín
-
snidling ízlés szerint
sajtos pirítós
-
200 g bagett
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
fehér bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
konfitált fokhagyma
- A fokhagymákat megpucoljuk és a négyrét vágott fehér hagymával együtt egy kis sütőtálkába tesszük. Ízlés szerint szórunk rá kakukkfűt, alaposan megsózzuk, majd felöntjük az olívaolajjal.
- Az olajban úszó hagymákat ezután 170 fokos sütőbe tesszük, ahol 25-30 perc alatt krémesen puhára fő. Ha úgy látnánk, hogy nagyon pirul a teteje, egy kanállal forgassuk meg a hagymagerezdeket.
- A kész fokhagymákat egy szűrőkanállal kiszedjük a tálkából és egy fazékba tesszük. Adjunk hozzá egy-két kanálkával az olajból is, ez lesz a rántás alapja. A maradék olívaolajat véletlenül se dobjuk ki: szűrjük le és tegyük el, levesekhez és zöldséges fogásokhoz remekül használható még.
fokhagymakrémleves
- Szórjuk meg a liszttel a fazékban lévő sült fokhagymákat, majd kavarjuk el alaposan az olajjal és pár percet forraljuk, hogy a levesünknek ne legyen majd lisztes utóíze.
- Ízlés szerint szórjuk meg fehérborssal és sóval, majd öntsük fel a zöldségalaplével (a sózásnál vegyük figyelembe, mennyire sós az alaplé). Főzzük egy-két percet, majd botmixerrel krémesítsük csomómentesre.
- Turmixolás közben csorgassuk hozzá a habtejszínt, majd melegítsük össze egy-két percig.
- A kész fokhagymakrémlevest tálaljuk azon melegében, a sajtos pirítóssal megkoronázva.
sajtos pirítós
- A bagettet vagy kenyeret karikázzuk fel vékonyan, majd dörzsöljük be a szeleteket a fokhagymával és fektessük őket egy sütőpapíros tepsire.
- Locsoljuk meg olívaolajjal, majd ízlés szerint szórjuk meg fehérborssal és sóval, végül halmozzuk a szeletekre a reszelt comte sajtot.
- Süssük 10 perc alatt ropogósra és aranybarnára - nyugodtan sütőbe küldhetjük a fokhagymával együtt!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 665
- Tegnapi nézettség: 439
- 7 napos nézettség: 3439
- Össznézettség: 87574
- Feltöltés dátuma: 2022. október 10.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
vegetáriánus ünnepi receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Valószínűleg nincs olyan fokhagymarajongó, aki ne kóstolta volna meg ezt a selymesen krémes csodalevest legalább egyszer. Házilag viszont már jóval kevesebben készítik el, pedig az egyik legegyszerűbb krémleves! Kicsit most csavartunk is a hagyományos recepten és a fokhagymát előbb konfitáltuk és úgy raktuk a levesbe - a flancos elnevezés ellenére azonban ez a lépés semmit nem bonyolít az elkészítésen. Úgyhogy főzésre fel, úgyis itt a náthaszezon, a fokhagyma pedig ugye a megfázásra is jó. A sajtos pirítós meg dukál hozzá, úgyhogy eszetekbe ne jusson megvonni magatoktól ezt a kis élvezetet!