Fehér hagyma

A fehér hagyma a vöröshagymától abban különbözik, hogy az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, szendvicsekbe. Az amerikai gyorsétterem-láncok előszeretettel használják hamburgereikben.
A fehér hagyma (hamburgerhagyma) egyik érdekessége, hogy kiszáradás után is fehérek maradnak buroklevelei, és hogy ettől a hagymafajtától nem lábad olyan gyorsan könnybe a szemünk, mert enyhébbek az illóolajai, mint a lilának vagy vörösnek. Segíthet az is, ha felvágás előtt 10 percre mélyhűtőbe tesszük, mivel hidegen lassabban zajlanak le a kémiai folyamatok. Világszerte közkedvelt hagymaféle, hiszen nyersen is sokkal barátibb az íze, ennek ellenére nálunk még mindig nem annyira ismert, és az ára is borsosabb.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A fehér hagyma vagy az Allium cepa a száraz hagymafélék egyik fajtája, amely világos és enyhe ízprofillal rendelkezik. Szinte teljesen fehér, ezüstös héjú, és enyhébb, édeskés íze van a vöröshagymához képest. Érdekessége, hogy kiszáradás után is fehérek maradnak a buroklevelei. Illóolajától kevésbé fájdul meg a szemünk, mint a vöröshagyma esetén.
A lilahagymához hasonlóan magas cukor- és alacsony kéntartalmú, így viszonylag rövid az eltarthatósága például a vöröshagymához képest. A fehér hagymát számos ételhez használják, és nyersen is könnyebben fogyasztható. Igaziból minden olyan fogásban működik, amiben a vöröshagyma, csak kevésbé intenzív az íze - ez viszont az arra érzékenyeknél kifejezetten jól jöhet.
Vásárláskor a kemény, tömör fehérhagyma-fejeket válasszuk. Semmiképp se legyen puha, mert az a rothadás jele lehet. A hagyma ezen kívül legyen száraz és legyen egy kis nyaka. A héja fehér, ezüstös, fényes, tapintásra ropogós, tömör, és szorosan simuljon a zöldségre. Kerüljük el a nedves vagy nagyon puha nyakú hagymákat. A fehér hagyma nem annyira elterjedt hazánkban, így inkább a nagyobb zöldségeseknél és áruházakban tudjuk beszerezni.
A fehér hagyma főzéshez és salátákhoz is kiváló választás, hiszen enyhébb, édeskés ízű, nem olyan erős, csípős. Jól illik hamburgerekhez és egyéb szendvicsekhez, friss ételekhez. Illóolajától kevésbé fájdul meg a szemünk, mint a vöröshagyma esetén.
A fehér hagyma jótékony egészségügyi hatásai hasonlóak a vörös- és lila hagymához: antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületeket tartalmaz, de sajnos csak kisebb koncentrációban, mivel érvényes rá az általános szabály: minél kevésbé csípős egy hagyma íze és illata, annál alacsonyabb az antioxidáns-értéke. Emiatt az édeskésebb hagymafélék általában nem olyan előnyösek antioxidánsok szempontjából.
Készülhet fehér hagymából tojáscurry (Anda masala), hagymás bab, ahogy a westernekben falatozzák, olasz paradicsomszószos hal (Pesce in umido), egyszerű sütőtökkrémleves, egyszerű káposztás hasé, krémes citromos serpenyős csirke, indiai vöröslencseragu buggyantott tojással, fokhagymakrémleves sajtos pirítóssal vagy például kimchis pirított rizs is.
Még több fehér hagymás receptért görgess lejjebb!
Az év bármelyik szakában elérhető a fehér hagyma, de nem mindegyik boltlánc és zöldséges értékesíti. Hazánkban kevésbé elterjedt, és drágább is, mint a nálunk ismert fajták.
Száraz, hűvös helyen tartsuk, de ne tároljuk túl sokáig, mivel gyorsabban romlik, mint a vöröshagyma.
fehérjetartalom
1.1 g
zsírtartalom
0.072 g
szénhidráttartalom
9.34 g
víztartalom
89.11 g
Foszfor
29 mg
Kalcium
23 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.12 g
C vitamin
7.4 mg
Kolin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.123 mg
fehérje
1.1 g
Zsír
telített zsírsav
0.042 g
egyszeresen telített zsírsav
0.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.017 g
ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Vas
0.21 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
29 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.039 mg
Mangán
0.129 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
cukor
4.24 g
víz
89.11 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.046 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.027 mg
Niacin - B3 vitamin
0.116 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.123 mg
Folát
19 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
4 µg
E vitamin
0.02 mg
K vitamin
0.4 µg
C vitamin
7.4 mg
B6 vitamin
0.12 g
Ott lapul a kamrában, gyakran használjuk, azonban ha előkerül, mégis majdnem mindig ugyanazt készítjük belőle: mire használhatnánk még a grízt az édességkészítés terén?
Lakos Benedek2024 végén láthattuk az RTL Konyhafőnök című gasztroműsorának utolsó évadát, melynek zsűrijét Rácz Jenő hét éven át erősítette. A jelenlegi jelek szerint viszont a séf nagy eséllyel átigazolhatott a TV2-höz.
NosaltyA mai nap csupa zöldséges, mégis laktató fogások sora, a menü végéről pedig nem maradhat el egy kis édes csábítás.
NosaltyA D-vitamin kapcsán rengeteg kutatás zajlott már korábban is, de a mostani egy új perspektívát nyithat meg az izomépítés és testsúlykontroll terén.
Nézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
Közeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!