r
Nosalty Logó

Sajtkrémleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Sajtkrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír

sajtkrémleves

parmezánropogós

Összesen 366 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír

sajtkrémleves

parmezánropogós

Összesen 2190 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír

sajtkrémleves

parmezánropogós

Összesen 116 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    28 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1996 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    1117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    347 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    243 micro
  • α-karotin
    413 micro
  • β-karotin
    1039 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 366 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.8 g

Zsír

  • Összesen
    168.3 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    503 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11976.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    2935 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    2071 mg
  • Nátrium
    6700 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    470.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2079 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    104 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1457 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6236 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 2190 kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    635.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    356 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    25 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    131 micro
  • β-karotin
    331 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 116 kcal

Hozzávalók

sajtkrémleves

parmezánropogós

Elkészítés

sajtkrémleves

  1. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a kockázott hagymát és a zúzott fokhagymát, szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát (2 kisebb szem) és sárgarépát (1 nagyobb szál), majd felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. A burgonya a sűrítés funkcióját tölti be a levesben, míg a répa az ízéhez és a szép színéhez járul hozzá.
  3. Amikor már puha minden, botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Közben öntsük hozzá a tejszínt is, és ezt is turmixoljuk bele azonnal, így nem fog kicsapódni.
  4. Végül jöhetnek bele a sajtok: a keményebb gouda és cheddar reszelve, a kéksajt felkockázva, hogy hamar elolvadjanak. Ekkor érdemes sózni is - hiszen a sajtok és az alaplé is lehet sós -, illetve mehet bele bors is ízlés szerint.
  5. Addig melegítjük még a levest, amíg elolvad benne a sajt, majd azonnal tálalunk.
  6. A tányérokba kanalazott leves tetejét kedvünk szerint díszíthetjük kevés extra tejszínnel, friss zöldfűszerrel, esetleg parmezánropogóssal.

parmezánropogós

  1. A parmezánból kis halmokat reszelünk sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokos sütőben 5-10 perc alatt megolvasztjuk. Hagyjuk picit hűlni, majd kínáljuk a leves feltétjeként.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. október 16.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek
további kategória: mentes receptek kategória: gluténmentes receptek

Receptjellemzők

Sajtkrémleves
Rosanics Petra 345 recept

Az egyik legkülönlegesebb levesfélénk a sajtkrémleves, ami remek lélekmelengető kanalznivaló a hűvős őszi-téli napok során. A legtöbben csak instant, porított formában ismerik, pedig házilag is gyorsan elkészíthető, ráadásul remek módja kisebb adag, maradék sajtok felhasználásának. A miénkbe háromféle sajt is került most (gouda, cheddar, kéksajt), a tetejére pedig parmezánropogóst is készítettünk, a sűrítéshez pedig liszt helyett két kis szem burgonyát használtunk, így a végeredmény gluténmentes is.

Hozzávalók

sajtkrémleves

parmezánropogós

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Rájöttem, mi a nagymamák kelt tésztájának titka: Így lesz a...

Amikor én buktát sütök, az sosem lesz ugyanolyan, mint a nagymamámé – még akkor sem, ha végigtelefonáljuk az egész folyamatot. Miért lehet ez, és van-e remény azok számára, akik szeretnének ugyanolyan kelt tésztát készíteni, mint amit a dédijüknél, mamájuknál kóstoltak? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ…azt azonban nem ígérem, hogy meg is találtam.