Sajtkrémleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
sajtkrémleves
-
5g vaj36 kcal
-
15g fehér hagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
167g zöldség alaplé12 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
17g edami sajt60 kcal
-
25g cheddar sajt101 kcal
-
13g kéksajt44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
parmezánropogós
-
33 kcal
Összesen
366
kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
sajtkrémleves
-
30g vaj215 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
100g edami sajt357 kcal
-
150g cheddar sajt605 kcal
-
75g kéksajt265 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
parmezánropogós
-
50g parmezán sajt196 kcal
Összesen
2190
kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
sajtkrémleves
-
1.6g vaj11 kcal
-
4.8g fehér hagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4.2g sárgarépa2 kcal
-
10.6g burgonya6 kcal
-
53.1g zöldség alaplé4 kcal
-
5.3g habtejszín15 kcal
-
5.3g edami sajt19 kcal
-
8g cheddar sajt32 kcal
-
4g kéksajt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
parmezánropogós
-
2.7g parmezán sajt10 kcal
Összesen
116
kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 28 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1996 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 489 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 345 mg
-
Nátrium 1117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 347 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 243 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 1039 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
366
kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.8 g
Zsír
-
Összesen 168.3 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 503 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11976.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 2935 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 2071 mg
-
Nátrium 6700 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 470.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2079 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 104 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 1457 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6236 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 200 micro
Összesen
2190
kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 635.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 356 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 25 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 131 micro
-
β-karotin 331 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
116
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
sajtkrémleves
-
30 g vaj
-
1 db fehér hagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 db sárgarépa
-
2 db burgonya
-
1 l zöldség alaplé
-
1 dl habtejszín
-
150 g cheddar sajt
-
75 g kéksajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
parmezánropogós
-
50 g parmezán sajt
Elkészítés
sajtkrémleves
- A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a kockázott hagymát és a zúzott fokhagymát, szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát (2 kisebb szem) és sárgarépát (1 nagyobb szál), majd felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. A burgonya a sűrítés funkcióját tölti be a levesben, míg a répa az ízéhez és a szép színéhez járul hozzá.
- Amikor már puha minden, botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Közben öntsük hozzá a tejszínt is, és ezt is turmixoljuk bele azonnal, így nem fog kicsapódni.
- Végül jöhetnek bele a sajtok: a keményebb gouda és cheddar reszelve, a kéksajt felkockázva, hogy hamar elolvadjanak. Ekkor érdemes sózni is - hiszen a sajtok és az alaplé is lehet sós -, illetve mehet bele bors is ízlés szerint.
- Addig melegítjük még a levest, amíg elolvad benne a sajt, majd azonnal tálalunk.
- A tányérokba kanalazott leves tetejét kedvünk szerint díszíthetjük kevés extra tejszínnel, friss zöldfűszerrel, esetleg parmezánropogóssal.
parmezánropogós
- A parmezánból kis halmokat reszelünk sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokos sütőben 5-10 perc alatt megolvasztjuk. Hagyjuk picit hűlni, majd kínáljuk a leves feltétjeként.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 143
- Tegnapi nézettség: 175
- 7 napos nézettség: 1121
- Össznézettség: 10251
- Feltöltés dátuma: 2024. október 16.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi levesek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
gluténmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
360 recept
Az egyik legkülönlegesebb levesfélénk a sajtkrémleves, ami remek lélekmelengető kanalznivaló a hűvős őszi-téli napok során. A legtöbben csak instant, porított formában ismerik, pedig házilag is gyorsan elkészíthető, ráadásul remek módja kisebb adag, maradék sajtok felhasználásának. A miénkbe háromféle sajt is került most (gouda, cheddar, kéksajt), a tetejére pedig parmezánropogóst is készítettünk, a sűrítéshez pedig liszt helyett két kis szem burgonyát használtunk, így a végeredmény gluténmentes is.