Habtejszín

Habtejszín

Leírás

Habtejszín – receptek, leírás, tippek

A habtejszín egy selymes, gazdag tejtermék, amelyet a tejszín felverhetősége és krémessége tesz népszerűvé. Széles körben alkalmazzák édes és sós ételekhez egyaránt, legyen szó tortákról, krémekről, levesekről vagy szószokról. Kiválóan habosítható, ezért a cukrászat egyik alapvető hozzávalója.

A habtejszín karakteres, telt íze és krémes állaga teszi igazán különlegessé. A felverhető tejszín zsiradéktartalma általában 30% körüli, ami biztosítja a stabil habképződést és a dús, légies textúrát. Nemcsak desszertekhez, hanem főzéshez is nagyszerű, hiszen selymessé varázsolja a leveseket, szószokat és főzelékeket.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és felhasználási tippek:

Mi az a habtejszín?

A habtejszín a tej zsiradéktartalmának dúsabb része, amelyet pasztöröznek, majd homogén állagúvá dolgoznak fel. A boltokban kapható habtejszínek leggyakrabban 30-35%-os zsiradéktartalommal rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy kemény habbá verhetők legyenek.

A habtejszín nemcsak ízletes, hanem tápanyagdús is. Kiváló forrása a zsíroldékony vitaminoknak, így például az A-, D-, E- és K-vitaminnak. Továbbá jelentős mennyiségű kalciumot is tartalmaz, amely hozzájárul a csontok egészségéhez.

Hogyan vásároljuk?

Habtejszínt szinte minden élelmiszerboltban megtalálhatunk, legyen szó friss vagy UHT-változatról. Vásárláskor érdemes ellenőrizni a zsiradéktartalmat: ha habkészítéshez használjuk, akkor a 30%-os vagy annál magasabb zsiradéktartalmú változatot válasszuk. Kerüljük azokat a termékeket, amelyek több mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, mivel ezek befolyásolhatják a habállag kialakulását.

Hogyan készítsük el?

A habtejszín sokrétűen felhasználható. Az egyik legismertebb módja a felhasználásának a felverés, amelyhez hideg tejszínt és egy kevés porcukrot érdemes használni. A legjobb eredmény érdekében a tejszínt hűtőhidegen verjük habbá, lehetőleg magas fordulatszámon.

A habtejszínt főzéshez is felhasználhatjuk. Selymessé varázsolja a leveseket, főzelékeket és tésztaételeket. Kiváló alapanyaga lehet különböző desszerteknek, tortakrémeknek, fagylaltoknak és pohárkrémeknek is.

Mi készülhet belőle?

A habtejszín sokoldalú alapanyag, amelyet édes és sós ételekhez egyaránt felhasználhatunk. Kiválóan alkalmas torták, pohárkrémek, fagylaltok és mousse-ok készítésére, hiszen gazdag ízétől és krémességétől a desszertek különlegesebbé válnak. Levesekben és mártásokban is remekül használható, hiszen selymes textúrát és teltebb ízt ad az ételeknek. A klasszikus krémektől kezdve a rakott ételeken át egészen a főzelékekig rengeteg receptben megtalálható, ahol a habtejszín kulcsszerepet játszik az étel karakterének kialakításában.

Még több habtejszínes recept érdekében görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A habtejszín bármikor elérhető a boltokban, friss formában azonban érdemes figyelni a lejárati időre, hogy a lehető legjobb minőséget kapjuk.

hogyan tároljam

A habtejszínt mindig hűtőben kell tárolni, 0-5°C között. Felbontás után lehetőleg 2-3 napon belül használjuk fel. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, fagyaszthatjuk is, de felengedés után az állaga már nem lesz teljesen ugyanaz, így főzéshez inkább megfelel, mint habkészítéshez.

100g Habtejszín

fehérjetartalom

2.17 g

zsírtartalom

111029.314 g

szénhidráttartalom

2.96 g

víztartalom

63.5 g

gramm habtejszín?

Top ásványi anyagok

Kalcium

69 mg

Foszfor

61 mg

Nátrium

34 mg

Magnézium

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.028 g

Kolin

16.8 mg

E vitamin

0.88 mg

C vitamin

0.6 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.17 g

Zsír

telített zsírsav

19.337 g

egyszeresen telített zsírsav

9.093 g

többszörösen telített zsírsav

0.884 g

koleszterin

111 g

ásványi anyagok

Kalcium

69 mg

Vas

0.03 mg

Magnézium

7 mg

Foszfor

61 mg

Nátrium

34 mg

Cink

0.25 mg

Réz

0.007 mg

Mangán

0.001 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

cukor

2.96 g

víz

63.5 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.024 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.125 mg

Niacin - B3 vitamin

0.042 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.259 mg

Folát

4 µg

Kolin

16.8 mg

Retinol

274 µg

Béta-karotin

60 µg

E vitamin

0.88 mg

D vitamin

23 µg

K vitamin

2.7 µg

B12 vitamin

0.2 µg

A vitamin

279 µg

C vitamin

0.6 mg

B6 vitamin

0.028 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!