r
Nosalty Logó

Zserbó, ahogy Gerzsenyi Flóra készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Zserbó, ahogy Gerzsenyi Flóra készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Összesen 1499 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Összesen 14989 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Összesen 426 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    82.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    994.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    144 mg
  • Foszfor
    348 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    177.3 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    338 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    330 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 1499 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    181.4 g

Zsír

  • Összesen
    828.3 g
  • Telített zsírsav
    336 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    189 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    257 g
  • Koleszterin
    1124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9942.8 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    296 mg
  • Kálcium
    1355 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    1436 mg
  • Foszfor
    3479 mg
  • Nátrium
    3258 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1773.1 g
  • Cukor
    978 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    503.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3376 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    946 micro
  • Kolin:
    471 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3301 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    912 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    288 micro
Összesen 14989 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 426 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Elkészítés

Tészta

  1. Egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a tejet, az élesztőt, a sót, a porcukrot, a puha vajat és az egy darab tojást, majd kézzel vagy robotgépben (dagasztókarral) alaposan összekeverjük. Amikor kellően kidolgoztuk, és összeállt a tészta, bucit formázunk belőle. Ezután becsomagoljuk folpackba, és hűtőbe tesszük pihenni kb. egy órára.
  2. A pihentetett tésztát négy egyforma, kb. 30-35 dkg-os bucira osztjuk.
  3. Egy gyúródeszkára helyezünk egy akkora sütőpapírdarabot, amekkora a tepsi (sztenderd gáztepsi, 44,5 x 37,5 x 4 cm), majd ezen nyújtjuk ki az első tésztalapot (ez lesz a zserbó alja). Nagyjából fedje be a sütőpapírt, majd ezt az egészet papírostul helyezzük át a tepsire.
  4. Az első réteg tésztát megkenjük a töltelék (lásd: Töltelék) egyharmadával, majd megismételjük ugyanezt mindegyik réteggel. A tésztákat vékonyra, 2-3 milliméterre kell nyújtani lisztezett deszkán. Majd a sodrófára tekerjük, és annak segítségével ráhelyezzük a töltelékkel megkent lapokra. Négy tészta- és három töltelékrétegünk lesz. Az utolsó réteg lapra már nem kerül töltelék, erre jön majd a csokimáz. Sütés előtt a zserbó tetejét megszurkáljuk villával, és megkenjük tojássárgájával.
  5. Előmelegített, 180 °C-os sütőben nagyjából 70 percig sütjük, amíg a teteje kissé megbarnul. Ha nagyon pirulna, fedjük le alufóliával. Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.

Töltelék

  1. A diót ledaráljuk, és egy nagy tálban összekeverjük a porcukorral és a lekvárral. Adunk hozzá egy csipet sót, és belereszeljük két citrom héját.

Csokoládémáz

  1. A csokoládémázhoz gőz fölött összeolvasztjuk a csokoládédarabokat a tejszínnel és vajjal. A kész mázat kissé lehűtjük, hogy kissé megszilárduljon, és ne folyjon szét.
  2. A kisült/kihűlt zserbóalapra öntjük a csokoládémázat, és hosszú nyelű fémspatula segítségével elegyengetjük. Hűtőbe tesszük, hogy a máz is kellően megdermedjen. Sőt, kifejezetten jót tesz a sütinek, ha szeletelés előtt egy-két napig hagyjuk állni. Így jól összeérnek az ízek, és megpuhulnak a rétegek.
  3. Kis téglalapokra szeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 46x38
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 241
  • Tegnapi nézettség: 1423
  • 7 napos nézettség: 6848
  • Össznézettség: 60906
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 01.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Zserbó, ahogy Gerzsenyi Flóra készíti
Gerzsenyi Flóra 420 recept

A zserbó tradicionális karácsonyi sütemény, aminek biztosított helye van az ünnepi asztalon, szorosan a bejgli és a többi aprósüti mellett. Ami azt illeti, ez egy elég munka- és időigényes sütemény, ezért érdemes belőle minél nagyobb adagot készíteni. Biztosan nagyon hálás lesz érte a vendégsereg. Ebből a mennyiségből egy hatalmas tepsinyi, kb. 70 kis szelet lesz, így biztosan mindenkinek jut belőle repeta is. Ha ezt egyszer elkezdi az ember, nem tudja abbahagyni, és azon kapja magát, hogy folyton rájár. Jó pár nappal az ünnepek előtt meg lehet sütni, sokáig tárolható, és friss marad. Hűtőben vagy akár mélyhűtőben is eláll.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...