Sárgabaracklekvár

Sárgabaracklekvár nélkül nehéz elképzelni a nyarat, nem hiába az egyik legklasszikusabb lekvárfajta. Palacsinta- vagy buktatöltelék nincsen meg nélküle, de egy finom puha fánkot is szívesen tunkolunk vele.
Mindenki kicsit másképp csinálja, főleg a nagyi, és megosztó kérdés, hogy a barack héjával vagy nélküle készüljön a sárgabaracklekvár. Bárhogy is, a legjobb dolog tud lenni egy szép karéj vajas kenyér társaságában reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is akár!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sárgabarack eltárolásának egyik módja a lekvár lehet. A felezett és hámozott (nem kötelező a hámozás) érett gyümölcs főzésével nyert gyümölcskészítmény. Cukrozással és száraz dunsztolással biztosított a lekvár eltarthatósága.
Ha igazán finom, magas gyümölcstartalmú és tartósítószermentes lekvárral szeretnénk a palacsintánkat vagy piskótánkat megkenni, akkor készítsük el mi, vagy vásároljuk helyi termelőktől.
Vegyünk elő egy fém tálat vagy lábost, tegyük bele a 2 kiló sárgabarackot, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni, majd szedjük le a héját, magozzuk ki, és vágjuk apróra. Tegyük lábosba a megtisztított, felaprított sárgabarackdarabokat, és szórjunk rá fél kiló cukrot. Keverjük össze, majd minimum 3-4 órát hagyjuk pihentetni.
Pihentetés után folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel közepes lángon, hagyjuk egy fél percet forrni, majd vegyük kis lángra, és hagyjuk főni 2-3 órát. Ne felejtsük el megkevergetni néha! Ha kellően sűrű az állaga, akkor botmixerrel pürésítsük. Ha a darabos lekvárt szeretjük, akkor ez a lépés kihagyható!
A kész lekvárt adagoljuk ki tiszta, sterilizált befőttesüvegekbe, zárjuk le, majd fordítsuk fejjel lefelé, és hagyjuk így egy éjszakát. Másnap tegyük a kamrába, vagy sötét, hűvösebb helyre.
Számos szuper süteményt készíthetünk sárgabaracklekvárral, tegyük zserbótekercsbe, békebeli puncstortába, fodros pozsonyi kockába, csúsztatott palacsintába, tripladiós berlinerbe, néró teasüteménybe, máglyarakásba vagy somlói galuskába.
Még több sárgabaracklekváros receptért görgess lejjebb!
Egész évben kapható, szinte bármelyik boltban be tudjuk szerezni.
A lekvárkészítés körülményei közül kiemelkedően fontos a tisztaság, mert ez tartósságának záloga. A jó lekvár tartósítószer nélkül is évekig friss marad, felbontás után hónapokkal is meg lehet enni. Felbontás előtt sötét, hűvös helyen, kamrában, felbontás után hűtőben tároljuk.
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.048 g
szénhidráttartalom
68.86 g
víztartalom
30.47 g
Nátrium
32 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
19 mg
Magnézium
4 mg
B6 vitamin
0.02 g
Kolin
10.2 mg
C vitamin
8.8 mg
E vitamin
0.12 mg
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.038 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.49 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
32 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
2 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
48.5 g
víz
30.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.036 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.02 mg
Folát
11 µg
Kolin
10.2 mg
E vitamin
0.12 mg
C vitamin
8.8 mg
B6 vitamin
0.02 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!