Petra-szelet, azaz a floridai (nyugdíjas) álom
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
kókuszos-limeos piskóta
-
28g tojás35 kcal
-
6g nádcukor24 kcal
-
4g méz11 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
4g habtejszín12 kcal
-
7g lime2 kcal
-
8g rétesliszt30 kcal
-
13 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
kókuszos fehércsokoládékrém
-
45 kcal
-
8g kókuszkrém28 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
-
0 kcal
-
1g zselatinfix1 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
mangós mascarponekrém
-
33g mangó14 kcal
-
7g lime2 kcal
-
6g méz19 kcal
-
5g maracuja2 kcal
-
13g mascarpone51 kcal
-
1g zselatinfix1 kcal
összeállítás
-
12 kcal
-
10 kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
kókuszos-limeos piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
75g nádcukor285 kcal
-
45g méz137 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
85g lime21 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
24g kókuszreszelék158 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
kókuszos fehércsokoládékrém
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
100g kókuszkrém330 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0 kcal
-
10g zselatinfix13 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
mangós mascarponekrém
-
400g mangó170 kcal
-
85g lime21 kcal
-
75g méz228 kcal
-
54g maracuja27 kcal
-
150g mascarpone606 kcal
-
10g zselatinfix13 kcal
összeállítás
-
139 kcal
-
18g kókuszreszelék119 kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
kókuszos-limeos piskóta
-
17.5g tojás22 kcal
-
4g nádcukor15 kcal
-
2.4g méz7 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
2.7g habtejszín8 kcal
-
4.5g lime1 kcal
-
5.3g rétesliszt19 kcal
-
1.3g kókuszreszelék8 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
kókuszos fehércsokoládékrém
-
5.3g fehér csokoládé29 kcal
-
5.3g kókuszkrém18 kcal
-
5.3g habtejszín16 kcal
-
0 kcal
-
0.5g zselatinfix1 kcal
-
0.4g habfixáló2 kcal
mangós mascarponekrém
-
21.3g mangó9 kcal
-
4.5g lime1 kcal
-
4g méz12 kcal
-
2.9g maracuja1 kcal
-
8g mascarpone32 kcal
-
0.5g zselatinfix1 kcal
összeállítás
-
2.7g sárgabaracklekvár7 kcal
-
6 kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 495.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 204 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 67.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 129 micro
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 83.7 g
Zsír
-
Összesen 231.9 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1268 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5950.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 141 mg
-
Kálcium 1547 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 206 mg
-
Foszfor 2451 mg
-
Nátrium 1577 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 440.2 g
-
Cukor 312 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 805.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1066 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 163 mg
-
D vitamin: 273 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 348 micro
-
Kolin: 968 mg
-
Retinol - A vitamin: 885 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 2159 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 9 micro
-
Lut-zea 1544 micro
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 316.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
kókuszos-limeos piskóta
-
6 db tojás
-
75 g nádcukor
-
45 g méz
-
kardamom ízlés szerint
-
50 g habtejszín
-
1 db lime
-
100 g rétesliszt
-
4 ek kókuszreszelék
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
kókuszos fehércsokoládékrém
-
100 g fehér csokoládé
-
100 g kókuszkrém
-
100 g habtejszín
-
10 g zselatinfix
-
1 csomag habfixáló
mangós mascarponekrém
-
1 db mangó
-
1 db lime
-
1 db maracuja
-
150 g mascarpone
-
10 g zselatinfix
összeállítás
-
50 g sárgabaracklekvár
Elkészítés
kókuszos-limeos piskóta
- A tojásokat különválasztjuk, majd a sárgákat a mézzel és a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a kardamomot, a habtejszínt, valamint a lime héját és levét, és az egészet eldolgozzuk a tojásos krémmel.
- Hozzászitáljuk a réteslisztet és a sütőport, belekanalazzuk a kókuszreszeléket, majd az egészet addig keverjük, amíg csomómentes tésztát kapunk.
- A tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval, majd 2-3 adagban a tésztához forgatjuk. Sütőpapíros tepsire öntjük a kész tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
- A kész piskótáról leszedjük a sütőpapírt, majd hagyjuk kihűlni.
kókuszos fehércsokoládékrém
- A habtejszínt és a kókuszkrémet a csoki kétharmadával összemelegítjük vízgőz felett, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a fehércsoki maradékát is.
- Az egészet hagyjuk teljesen kihűlni (tegyük hűtőbe, vagy ha lehet, fagyasztóba), majd adjuk hozzá a zselatinfixet és a habfixálót, és habverővel verjük fel. A kész krémet töltsük habzsákba, és tegyük hűtőbe felhasználásig.
mangós mascarponekrém
- A mangót megpucoljuk, majd a gyümölcshúst összeturmixoljuk a mézzel, valamint a lime héjával és levével. Ha tudunk maracuját szerezni, és ezt is tennénk bele, akkor a gyümölcs kikapart belsejét külön turmixoljuk le, majd szűrőn szűrjük át, hogy a magok ne jussanak bele (a turmixoláshoz érdemes hozzáadni kevés mangópürét is).
- Az előkészített gyümölcspüréhez ezután hozzákeverjük a mascarponét, majd amikor már minden egynemű, beleforgatjuk a zselatinfixet is. A krémet ezután habzsákba tesszük, és hűtőbe tesszük negyed órára. (A két krémet készíthetjük párhuzamosan, amíg az egyik hűl, lehet haladni a másikkal.)
összeállítás
- Összeállításkor a kihűlt piskótát három egyforma, szabályos téglalapra vágjuk (ehhez először érdemes kiegyenesíteni a széleit), majd a 3 lapból 2-t megkenjük a felmelegített lekvárral.
- Az egyik sárgabarackos piskótalapra a fehércsokis krémből nyomunk pettyeket, méghozzá úgy, hogy összeérjenek, így egynemű réteget alkossanak.
- A fehércsokis krémre jöhet a másik lekváros piskótalap, ezt pedig a mangós mascarponekrémmel kenjük meg.
- Végezetül tegyük a krém tetejére az utolsó piskótalapot, majd a kész süteményt tegyük vissza a hűtőbe legalább 30 percre, hogy szépen szeletelhető legyen. A süteményt éles, kicsit bevizezett pengéjű késsel kétcentis szeletekre vágjuk.
- A süteményszeleteket ezután egyesével díszíthetjük: ha maradt valamelyik krémből, nyomjunk pettyeket a süti tetejére, amiket aztán szórjunk meg pirított kókuszreszelékkel. Emellett tehetünk a tetejére apró lime-cikkeket, kókuszdarabokat vagy maracuját is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 141
- Tegnapi nézettség: 48
- 7 napos nézettség: 233
- Össznézettség: 20134
- Feltöltés dátuma: 2024. március 11.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
A mangó és a kókusz párosa nem újdonság, azonban krémes szeletként még nem kóstoltam eddig, épp ezért döntöttem emellett a trópusi életérzést sugárzó krémes szelet mellett, amikor azon gondolkodtam, milyen is lenne egy Petra-szelet. A tésztarétegek szerepét egy pikáns piskóta tölti be - a piskóta ugyanis messze nem olyan unalmas, mint azt sokan gondolnák, ellenkezőleg, rengetegféleképp variálhatjuk. Ebben a sütiben például kókuszreszelékkel és lime-mal dobtam fel, emellett került bele némi méz is, ami még izgalmasabb ízt adott neki. A piskótarétegek közé pedig egy mangós mascarpone, valamint egy kókuszos-vaníliás fehércsokikrém került, amiket külön-külön is az utolsó cseppig be tudtam volna kanalazni magában, azonban a piskótával még fantasztikusabb triumvirátussá álltak össze. És hogy honnan a vicces elnevezés? Ez igen egyszerű: egyetlen vékony szelet ebből a süteményből, és máris Floridában vagy a Karib-térségben érezhetjük magunkat. Ugyanakkor lássuk be, bár nem kiemelkedően drágák az alapanyagok, azért nem is egy mindennap elkészíthető süteményről van szó, mégha kiadós is minden szelet belőle. De egy floridai nyugdíjasnak pont a komfortzónájába esne. (Az USA területén Floridában éri meg a legjobban nyugdíjba menni, ami komoly népmozgást okoz az államban.)