Rétesliszt

A finomlisztnél jobb sikértartalmú búzaliszt a rétesliszt, amelynek BFF-55 a sütőipari kódja és kétszer fogós lisztnek is nevezik. Felhasználható gyúrt tészták, galuska, panírok, sütemények készítéséhez. Előfordul, hogy a legjobb eredményt a finomliszt és rétesliszt keverése adja egy ilyen jellegű tésztánál.
A magyar háziasszonyokra jellemző, hogy szívesebben használnak finomlisztet. Receptek elkészítésekor érdemes meggyőződni róla milyen lisztben értendők a mennyiségek, mert a rétesliszt kevesebb vizet vesz fel.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A rétesliszt egy speciális őrlésű búzaliszt, amelyet elsősorban rétesek, tészták és más sütemények készítéséhez használnak. Jellegzetessége, hogy durvább szemcséjű, mint a finomliszt, de finomabb a gríznél. Ez az állag lehetővé teszi, hogy a tészta rugalmas és könnyen nyújtható legyen, amit különösen a rétestészta vékonyra húzásakor fontos.
Magyarországon gyakori jelölés a BL-80 (kenyérliszt), de rétesliszt is lehet speciális besorolású, általában BFF-55 jelölésű. Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tároljuk a minőség megőrzéséért. Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, diszkontokban, közértekben.
A rétesliszt könnyen nyújtható, és nehezen szakad, ezért rétestészta készítésekor megkönnyíti a feladatot. Kelt tésztákhoz, nudlihoz, galuskához is kiváló, de készülhet pogácsa, lángos és egyes ételek sűrítéséhez is felhasználható.
Készülhet deluxe epres muffin, sütőtökkenyér szaftosan és fűszeresen, meggyes rétes házi tésztából, Petra-szelet, azaz a floridai (nyugdíjas) álom, eperkrémes piskótatekercs, ropogós duplasajtos stangli, bajor perec, azaz Laugenbrezel, matchamisu, a zöldteás tiramisu, nagymama kapros-túrós lepénye, aranygaluskalács vaníliasodóval és dunahullám, a legcsinosabb krémes piskóta.
Még több réteslisztes receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, diszkontokban, közértekben.
Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tároljuk a minőség megőrzéséért.
fehérjetartalom
10.33 g
zsírtartalom
0.655 g
szénhidráttartalom
76.31 g
víztartalom
11.92 g
Foszfor
108 mg
Magnézium
22 mg
Kalcium
15 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.044 g
Kolin
10.4 mg
Niacin - B3 vitamin
1.25 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.438 mg
fehérje
10.33 g
Zsír
telített zsírsav
0.155 g
egyszeresen telített zsírsav
0.087 g
többszörösen telített zsírsav
0.413 g
ásványi anyagok
Kalcium
15 mg
Vas
1.17 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
108 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.7 mg
Réz
0.144 mg
Mangán
0.682 mg
Szelén
33.9 µg
szénhidrát
rost
2.7 g
cukor
0.27 g
víz
11.92 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.12 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
1.25 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.438 mg
Folát
26 µg
Kolin
10.4 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.06 mg
K vitamin
0.3 µg
B6 vitamin
0.044 g
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
NosaltyMai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
NosaltyHúsvéti szezonális élelmiszer-ellenőrzést tartott a Nébih az egész országra kiterjedően, és amellett, hogy rengeteg élelmiszert kivont a forgalomból, nem kevés bírságot is kiszabott.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Mindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!