Rétesliszt

Rétesliszt

Leírás

Rétesliszt – receptek, leírás, tippek

A finomlisztnél jobb sikértartalmú búzaliszt a rétesliszt, amelynek BFF-55 a sütőipari kódja és kétszer fogós lisztnek is nevezik. Felhasználható gyúrt tészták, galuska, panírok, sütemények készítéséhez. Előfordul, hogy a legjobb eredményt a finomliszt és rétesliszt keverése adja egy ilyen jellegű tésztánál.

A magyar háziasszonyokra jellemző, hogy szívesebben használnak finomlisztet. Receptek elkészítésekor érdemes meggyőződni róla milyen lisztben értendők a mennyiségek, mert a rétesliszt kevesebb vizet vesz fel.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a rétesliszt?

A rétesliszt egy speciális őrlésű búzaliszt, amelyet elsősorban rétesek, tészták és más sütemények készítéséhez használnak. Jellegzetessége, hogy durvább szemcséjű, mint a finomliszt, de finomabb a gríznél. Ez az állag lehetővé teszi, hogy a tészta rugalmas és könnyen nyújtható legyen, amit különösen a rétestészta vékonyra húzásakor fontos.

Hogyan vásároljuk?

Magyarországon gyakori jelölés a BL-80 (kenyérliszt), de rétesliszt is lehet speciális besorolású, általában BFF-55 jelölésű. Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tároljuk a minőség megőrzéséért. Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, diszkontokban, közértekben.

Mire jó a rétesliszt?

A rétesliszt könnyen nyújtható, és nehezen szakad, ezért rétestészta készítésekor megkönnyíti a feladatot. Kelt tésztákhoz, nudlihoz, galuskához is kiváló, de készülhet pogácsa, lángos és egyes ételek sűrítéséhez is felhasználható.

Mi készülhet a réteslisztből?

Készülhet deluxe epres muffin, sütőtökkenyér szaftosan és fűszeresen, meggyes rétes házi tésztából, Petra-szelet, azaz a floridai (nyugdíjas) álom, eperkrémes piskótatekercs, ropogós duplasajtos stangli, bajor perec, azaz Laugenbrezel, matchamisu, a zöldteás tiramisu, nagymama kapros-túrós lepénye, aranygaluskalács vaníliasodóval és dunahullám, a legcsinosabb krémes piskóta.

Még több réteslisztes receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, diszkontokban, közértekben.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva tároljuk a minőség megőrzéséért.

100g Rétesliszt

fehérjetartalom

10.33 g

zsírtartalom

0.655 g

szénhidráttartalom

76.31 g

víztartalom

11.92 g

gramm rétesliszt?

Top ásványi anyagok

Foszfor

108 mg

Magnézium

22 mg

Kalcium

15 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.044 g

Kolin

10.4 mg

Niacin - B3 vitamin

1.25 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.438 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

10.33 g

Zsír

telített zsírsav

0.155 g

egyszeresen telített zsírsav

0.087 g

többszörösen telített zsírsav

0.413 g

ásványi anyagok

Kalcium

15 mg

Vas

1.17 mg

Magnézium

22 mg

Foszfor

108 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.7 mg

Réz

0.144 mg

Mangán

0.682 mg

Szelén

33.9 µg

szénhidrát

rost

2.7 g

cukor

0.27 g

víz

11.92 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.12 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

1.25 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.438 mg

Folát

26 µg

Kolin

10.4 mg

Lutein+zeaxantin

18 µg

E vitamin

0.06 mg

K vitamin

0.3 µg

B6 vitamin

0.044 g

1289 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!