Sztrapacska Árvaváraljáról
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
160g burgonya92 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
80g rétesliszt291 kcal
-
2g só0 kcal
-
393 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
100g juhtúró283 kcal
-
0g bors0 kcal
-
80g tejföl158 kcal
-
27 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
800g burgonya462 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
400g rétesliszt1456 kcal
-
11g só0 kcal
-
300g kolozsvári szalonna1965 kcal
-
450g lilahagyma164 kcal
-
500g juhtúró1415 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g tejföl792 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
26.8g burgonya15 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
13.4g rétesliszt49 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
66 kcal
-
15.1g lilahagyma5 kcal
-
16.7g juhtúró47 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13.4g tejföl27 kcal
-
0.5g mangalica zsír5 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.8 g
Zsír
-
Összesen 86.1 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 176 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1471.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 329 mg
-
Nátrium 893 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 264.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 184.2 g
Zsír
-
Összesen 430.3 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 880 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7358.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 699 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 1646 mg
-
Nátrium 4466 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 472.6 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1320.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 660 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 152 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 508 mg
-
Retinol - A vitamin: 648 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 645 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
-
2 db tojás
-
40 dkg rétesliszt
-
1.5 tk só
-
30 dkg kolozsvári szalonna
-
5 közepes fej lilahagyma
-
50 dkg juhtúró
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük.
- Hozzáütjük a tojást, a liszt felét, egy teáskanál sót,és elkezdjük összedolgozni. A liszt másik felét óvatosan adagoljuk, nehogy sok legyen. Akkor jó, ha nokedli állagú a tésztánk. Ha a krumpli sok levet eresztene, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
- Egy fazékba vizet forralunk, sózzuk egy kicsit, és több adagban beleszaggatjuk a nokedliket. Kóstolgatjuk, hogy mikor jó, de 7-12 perc alatt elkészül egy adag. Nem baj, ha kissé sótlannak érezzük, a szalonna és a bryndza is elég sós.
- Közben felvágjuk a szalonnát, és a vékonyra karikázzuk a lilahagymát.
- A szalonnát zsírjára sütjük (ha nem túl zsíros, teszünk alá még egy kanál zsírt).
- Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a pörcöket, a zsír felét ráöntjük a már kész nokedlikre, és jól összekeverjük.
- A zsír másik részén kis lángon megfonnyasztjuk a lilahagymát.
- Ha kész, tányérra szedjük a nokedlit, megszórjuk a juhtúróval, kanalazunk rá tejfölt, szórunk rá szalonnapörcöt, és lilahagymával tálaljuk.
- Mindenki kedve szerint összedolgozhatja, és azonnal fogyaszthatja (hidegen egyáltalán nem jó).
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 1391
- Tegnapi nézettség: 91
- 7 napos nézettség: 618
- Össznézettség: 247962
- Feltöltés dátuma: 2013. január 18.
Ajánló
Mi borovickát ittunk hozzá. Nem hiszem, hogy nagyon illik hozzá, de ott és akkor jól esett. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
3 éve a németországi barátokkal csináltunk egy Közép-Európa túrát. Prága, Zsolna, Pozsony, Budapest, majd a csapat szétvált, vérmérséklet szerint ki Bécsben, ki Bukarestben folytatta a kalandot. Megpróbáltunk a lehető legalacsonyabb áron dolgozni, így útba ejtettük Michala barátnőmet (így kerültünk Zsolnára), Budapesten meg nálam lakott mindenki. (Szegény anyám arcára kíváncsi lettem volna, mikor felhívtam telefonon, hogy izé, szóval jönne pár barát, na szóval összesen kilenc, de lehet, hogy Prágában még kettő csatlakozik, de ne aggódjon, ők nem biztos, hogy ideérnek. És hát maradnánk három napig, és lehetne-e, hogy ők addig a nagyinál legyenek... Lehetett, még az asztal alatt is aludt valaki, na de nem ez a lényeg.) Nekem nem okozott gondot programot találni Budapesten, de Michala kicsit gondban volt, Zsolnán nincs túl sok nevezetesség. Kivéve, hogy Faludy György ott töltötte kamaszkori nyarait, de ennek csak én örültem, a brazil és mexikói barátokat viszonylag kevéssé villanyozta fel az infó. Végül, hogy a kultúra is meglegyen, elmentünk megnézni Árva várát. Az idegenvezetés volt vagy 3 óra, és a szeles, esős időben, egy középkori kővárban, az előző napi kocsmatúrától még kissé másnaposan a vár alatt lévő kis étterem valószínűleg az életünket mentette meg. Volt kis vaskályha, dekoráció a nyolcvanas évekből, helyi alkoholisták a pultnál. Na meg sztrapacska. Rendeltünk 10 adagot (a két kolléga végül tényleg nem ért oda Prágába), és 10 perc alatt el is tüntettük. Nem tudom, hogy a vaskályha melege tette, vagy az, hogy már éhen akartam halni, mindenestre életem legjobb sztrapacskája volt. Külön felvillanyozott, hogy nem összekeverve kaptuk, hanem mi dolgozhattunk rajta, illetve hogy a szokásos pirított kenyérszalonna helyett húsos fajtát használtak. A pirított lilahagyma a nyers helyett pedig csak a hab volt a tortán, izé, sztrapacskán. A rétesliszt tipp pedig Michalától érkezett, szerinte így kisebb és finomabb lesz a galuska. Nem vitatkozom, azóta így készítem.