Juhtúró

A juhtúró vagy másik közismert nevén a brin(d)za a friss sajtok közül az ún. oltós alvadású, juhtejből készült sajtok közé tartozik. Eredetileg Romániában készítették, de gyorsan elterjedt a közép- és kelet-európai országokban.
A juhtúró olyan emblematikus kelet-európai ételek fő alapanyaga, mint a sztrapacska vagy a körözött. Krémszínű, jellegzetesen erős illatú és ízű, karakteres, morzsalékos, enyhén nedves sajt. Első kóstolásra enyhének tűnik, aztán erőssé, majd lecsengéskor enyhén sóssá változik. Készítésének módja országonként eltérő lehet.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A juhtúró vagy brinza (lengyelül és szlovákul: bryndza, románul: brânză) juhtejből készült sajtféle, melyet főleg Szlovákiában, Romániában, Moldovában és Szerbiában, valamint Lengyelországban, Ukrajnában, Csehországban, Morávia egyes részein és Magyarországon készítenek.
A sima tehéntúróval összevetve sokkal sósabb és sűrűbb, zsírosabb, ugyanis teljesen más módon készülnek. A juhtúró valójában nem túró: a tehéntúrót aludttej melegítésével és szűrésével készítik, friss, üde, de ebből következően viszonylag gyorsan romló anyag, csak néhány napig tárolható. A juhtúró eredetileg gomolyából, azaz igazi sajtból készült, amely a legnagyobb melegben is kibírta a pásztorok táskájában. A szlovák nevén brindzaként ismert termék a Kárpátok mentén mindenütt népszerű.
Ha juhtúrót szeretnénk vásárolni, a boltokban vagy piacokon leginkább szlovák brindzával találkozhatunk, hiszen a szlovákok ikonikus, nagy mennyiségben előállított alapanyagáról van szó, de nálunk is készítik. Szinte minden élelmiszerbolt hútőpultjában elérhető télen-nyáron, sok piacon pedig házi változatban, kimérve is hozzájuthatunk.
A juh tejét 30-35 C-osra melegítik, és kisebb faedényekbe adagolják, majd beoltják. Több napig érlelik, miközben rendszeresen megkeverik. Ennek a folyamatnak a végén készül el a síma, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű túró. Jelentős a probiotikumtartalma, így fogyasztása nagyon kedvező hatású a bélflóra működésére. Közismert a szlovák konyhában, de nálunk is gyakran használják.
Mehet kapros-juhtúrós sztrapacskába, medvehagymás rakott krumpliba, kapros-túrós palacsintába, körözött-tálba, tölthetünk vele gombafejeket, süthetjük pogácsába, szezámmagos vendégváró falatokba, kapros-juhtúrós gombócba, erdélyi puliszkába, gibanicába, sajtos hacsapuriba, lehet belőle zöldfűszeres juhtúrókrém, spenótos-csirkés penne vagy lasagne, sőt, epres rukkolasalátába is teheted!
Még több juhtúrós receptért görgess lejjebb!
Bármikor, az élelmiszerboltok hűtőpultjában, piacokon kimérve is.
Hűtőszekrényben tárolható, zárt dobozban, de nem sokáig, mert hamar romlik.
fehérjetartalom
17 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
1 g
víztartalom
0 g
fehérje
17 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!