Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hajnal Stefi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
250g víz0 kcal
-
63g kukoricadara226 kcal
-
100g juhtúró283 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
75g füstölt szalonna491 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1149
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
1000g víz0 kcal
-
250g kukoricadara905 kcal
-
400g juhtúró1132 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
300g füstölt szalonna1965 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4596
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
44.4g víz0 kcal
-
11.1g kukoricadara40 kcal
-
17.8g juhtúró50 kcal
-
13.3g tejföl26 kcal
-
13.3g füstölt szalonna87 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
203
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.7 g
Zsír
-
Összesen 92 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 546.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 272 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 327.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 850 micro
Összesen
1149
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 114.8 g
Zsír
-
Összesen 367.9 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 447 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2185.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 367 mg
-
Foszfor 1089 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 210.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1310.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 409 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 372 micro
-
α-karotin 158 micro
-
β-karotin 318 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3400 micro
Összesen
4596
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 97.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
203
kcal
Hozzávalók
-
1 l víz
-
250 g kukoricadara
-
400 g juhtúró
-
3 dl tejföl
-
30 dkg füstölt szalonna
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Első lépésként megfőzzük a kukoricakását, polentát, puliszkát, ki hogy ismeri. Ehhez vizet forralunk, amit jól megsózunk, majd ha felforrt, kanalanként dobjuk bele a kukoricadarát. Mindig elkavarjuk, és mikor kezd kicsit megdagadni, mehet a következő kanál, és így tovább, és így tovább. Főzés közben, amikor elkezd felvenni egy kicsit sűrűbb tejbegríz állagot, és bugyborékolni kezd, azaz "köpködni", akkor készen vagyunk, és lehúzhatjuk a tűzről. Vigyázat, a bugyborékolás során nagyon könnyen megégetheti magát az ember, nem árt az óvatosság.
- Egy másik lábasban vagy serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát, nem bacont. Ha megpirult, szűrőkanállal vagy villával kiszedjük a zsírból, és félretesszük. Ha túl sok a zsír, öntsünk ki belőle nyugodtan. A szalonnazsírba öntjük a juhtúrót és a tejfölt. Kicsit megforgatjuk, átmelegítjük. Mivel a juhtúró elég sós, így ezt a keveréket nem szükséges sózni.
- A kész juhtúrós keveréket és a puliszkát egy hőálló edényben, tepsiben, serpenyőben elkezdjük rétegezni, és érdemes előtte zsírral, vajjal vagy napraforgó olajjal kikenni. Alulra kerül egy réteg puliszka, rá a juhtúrós keverék, majd puliszka és ismét juhtúrós réteg. Feltétlenül az utóbbival zárjuk a sort. Édesanyám sajtot is szokott reszelni még a tetejére. Ha kész a rétegezés, tolhatjuk a sütőbe 180 fokra, összesütjük. Ha a tetején lévő tejföl kicsit megbarnult, akkor készen is vagyunk.
- Tálalását nem szükséges túlbonyolítani, van, hogy serpenyőből esszük, és persze rászórjuk a végén a megpirított szalonnát. Plusz tejföllel is meg lehet ajándékozni a kész ételünket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 388
- Tegnapi nézettség: 55
- 7 napos nézettség: 495
- Össznézettség: 106245
- Feltöltés dátuma: 2019. november 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Hajnal Stefi
15 recept
Keményre főzve, tejjel, rakottan, édesen, feltekerve vagy csak úgy szépen, egytálban a puliszka az erdélyi gasztronómia megkerülhetetlen sarkpontja. Ahány ház, annyiféle polenta. Én ezt így hozom otthonról, onnan, ahol sosem szabad műanyag vizesflakonba bátorsággal beleinni, mert többször van benne pálinka, mint víz.