r
Nosalty Logó

Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hajnal Stefi
Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1149 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 4596 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 203 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    92 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    546.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    272 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    327.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 1149 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.8 g

Zsír

  • Összesen
    367.9 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    447 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2185.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    367 mg
  • Foszfor
    1089 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    210.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1310.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    409 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    372 micro
  • α-karotin
    158 micro
  • β-karotin
    318 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3400 micro
Összesen 4596 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 203 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Első lépésként megfőzzük a kukoricakását, polentát, puliszkát, ki hogy ismeri. Ehhez vizet forralunk, amit jól megsózunk, majd ha felforrt, kanalanként dobjuk bele a kukoricadarát. Mindig elkavarjuk, és mikor kezd kicsit megdagadni, mehet a következő kanál, és így tovább, és így tovább. Főzés közben, amikor elkezd felvenni egy kicsit sűrűbb tejbegríz állagot, és bugyborékolni kezd, azaz "köpködni", akkor készen vagyunk, és lehúzhatjuk a tűzről. Vigyázat, a bugyborékolás során nagyon könnyen megégetheti magát az ember, nem árt az óvatosság.
  2. Egy másik lábasban vagy serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát, nem bacont. Ha megpirult, szűrőkanállal vagy villával kiszedjük a zsírból, és félretesszük. Ha túl sok a zsír, öntsünk ki belőle nyugodtan. A szalonnazsírba öntjük a juhtúrót és a tejfölt. Kicsit megforgatjuk, átmelegítjük. Mivel a juhtúró elég sós, így ezt a keveréket nem szükséges sózni.
  3. A kész juhtúrós keveréket és a puliszkát egy hőálló edényben, tepsiben, serpenyőben elkezdjük rétegezni, és érdemes előtte zsírral, vajjal vagy napraforgó olajjal kikenni. Alulra kerül egy réteg puliszka, rá a juhtúrós keverék, majd puliszka és ismét juhtúrós réteg. Feltétlenül az utóbbival zárjuk a sort. Édesanyám sajtot is szokott reszelni még a tetejére. Ha kész a rétegezés, tolhatjuk a sütőbe 180 fokra, összesütjük. Ha a tetején lévő tejföl kicsit megbarnult, akkor készen is vagyunk.
  4. Tálalását nem szükséges túlbonyolítani, van, hogy serpenyőből esszük, és persze rászórjuk a végén a megpirított szalonnát. Plusz tejföllel is meg lehet ajándékozni a kész ételünket.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 388
  • Tegnapi nézettség: 55
  • 7 napos nézettség: 495
  • Össznézettség: 106245
  • Feltöltés dátuma: 2019. november 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
Hajnal Stefi 15 recept

Keményre főzve, tejjel, rakottan, édesen, feltekerve vagy csak úgy szépen, egytálban a puliszka az erdélyi gasztronómia megkerülhetetlen sarkpontja. Ahány ház, annyiféle polenta. Én ezt így hozom otthonról, onnan, ahol sosem szabad műanyag vizesflakonba bátorsággal beleinni, mert többször van benne pálinka, mint víz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...