Juhtúrós sztrapacska egyszerűen
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
tészta
-
188g burgonya108 kcal
-
2g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
38g víz0 kcal
szósz, összeállítás
-
25g kenyérszalonna174 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g juhtúró283 kcal
-
50g tejföl99 kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
tészta
-
750g burgonya433 kcal
-
7g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
150g víz0 kcal
szósz, összeállítás
-
100g kenyérszalonna697 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g juhtúró1132 kcal
-
200g tejföl396 kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
tészta
-
36.5g burgonya21 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
14.6g finomliszt53 kcal
-
7.3g víz0 kcal
szósz, összeállítás
-
4.9g kenyérszalonna34 kcal
-
4.4g vöröshagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
19.5g juhtúró55 kcal
-
9.7g tejföl19 kcal
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.6 g
Zsír
-
Összesen 53.7 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1142.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 728 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 226.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126.4 g
Zsír
-
Összesen 214.8 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 298 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4569.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 127 mg
-
Kálcium 367 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 231 mg
-
Foszfor 916 mg
-
Nátrium 2911 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 348.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 905.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 285 mg
-
Retinol - A vitamin: 319 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 359 micro
- 8% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 222.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
tészta
-
75 dkg burgonya
-
1 tk só
-
1 db tojás
-
30 dkg finomliszt
-
1.5 dl víz
szósz, összeállítás
-
10 dkg kenyérszalonna
-
1 db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
40 dkg juhtúró
-
2 dl tejföl
Elkészítés
tészta
- A burgonyákat meghámozzuk, lereszeljük, besózzuk, és 15-20 percet állni hagyjuk. Ezalatt jó sok levet ereszt, amit egy tiszta konyharuha segítségével kifacsarunk belőle.
- A kinyomkodott, reszelt burgonyához adjuk a tojást, a lisztet és a vizet. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, szükség szerint plusz vizet vagy lisztet adva hozzá. A cél, hogy nokedli-sűrűségű tésztát kapjunk. Kóstoljuk is meg, és szükség szerint sózzuk meg pluszban.
- A kész tésztát több adagban szaggassuk lobogó vízbe és főzzük ki. Onnan tudjuk, hogy kész van, hogy a nokedlik/galuskák feljönnek a vízfelszínre. Ha nincs nokedliszaggatónk, az se baj: a pár kanál tésztát tegyünk egy vágódeszkára, majd egy kés segítségével szaggassuk bele a vízbe.
- A kész nokedlit szűrővel szedjük ki, és egy serpenyőben, némi zsiradékon pirítsuk át.
szósz, összeállítás
- A szalonnát felkockázzuk, majd serpenyőben kisütjük a zsírját. A ropogósra sült kockákat kiszedjük, és tálalásig félretesszük.
- A kisült zsír felét tegyük félre, a másik felén pedig pirítsuk át a kifőtt nokedlit. Ez a lépés elhagyható, de szuper plusz ízt ad a fogásunknak. A lepirított nokedlit tegyük félre.
- A serpenyőbe ekkor öntsük vissza a félretett zsiradékot, dobjuk rá az aprított hagymát, sózzuk-borsozzuk, majd pároljuk puhára. Kicsit akár le is piríthatjuk.
- Amikor a hagymát késznek ítéljük, jöhet rá a juhtúró vagy bryndza, amit olvasszunk le teljesen. Adjuk hozzá a tejfölt, keverjük egyneműre, és ízlés szerint sózzunk-borsozzunk meg, ha szükséges.
- Végül keverjük bele a kifőtt-lepirított nokedlit, és alaposan forgassuk össze az egészet.
- Tálaljuk a lepirított szalonnakockákkal, frissen őrült borssal, és - ha be meritek vállalni - kaporral!
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 321
- Tegnapi nézettség: 51
- 7 napos nézettség: 336
- Össznézettség: 26548
- Feltöltés dátuma: 2021. november 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nálunk juhtúrós sztrapacskaként ismert ez a népszerű szlovák étel, amit szomszédaink bryndzové halušky-nak hívnak. A sztrapacska Szlovákiában ugyanis savanyú káposztával készül, a keresztségben azonban valahogy megkeveredett ez a két étel. A halušky maga nokedlit, galuskát jelent, a tésztába pedig ennél a receptnél reszelt burgonya is kerül. A sztrapacska szó egyébként borzast jelent, ami a galuskák kinézetére utal, ahogy a nyers burgonya borzassá teszi a tésztát. A magyarul sztrapacskának nevezett étel szószába kevéssé meglepő módon (gondoljunk csak szlovák nevére) tetemes adag bryndza is kerül. Ezt a karakteres ízű krémsajtféleséget már nálunk is szinte mindenhol kapni, de bármilyen más márkájú juhtúróval is nyugodtan helyettesíthetjük. Tálaláskor érdemes megszórni pirított szalonnakockákkal, sőt, bármilyen szentségtörésnek is tűnik, kevés kapor is szuperül áll neki!