Dunahullám, a legcsinosabb krémes piskóta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
piskóták
-
23g tojás29 kcal
-
11g vaj78 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
10g víz0 kcal
-
10g rétesliszt38 kcal
-
10g finomliszt38 kcal
-
6 kcal
-
4g tej2 kcal
-
13g meggy6 kcal
krém
csokimáz
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
6 kcal
Összesen
571
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
piskóták
-
275g tojás346 kcal
-
130g vaj932 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
125g víz0 kcal
-
125g rétesliszt455 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
68 kcal
-
50g tej28 kcal
-
150g meggy68 kcal
krém
-
750g tej420 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
324 kcal
-
200g vaj1434 kcal
csokimáz
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
71 kcal
Összesen
6834
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
piskóták
-
10.8g tojás14 kcal
-
5.1g vaj37 kcal
-
7.8g cukor30 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
4.9g víz0 kcal
-
4.9g rétesliszt18 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
1.2g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
2g tej1 kcal
-
5.9g meggy3 kcal
krém
-
29.4g tej16 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
3.3g étkezési keményítő13 kcal
-
7.8g vaj56 kcal
csokimáz
-
7.8g étcsokoládé43 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
Összesen
269
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 372.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.8 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 43.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 134 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
571
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 100.2 g
Zsír
-
Összesen 384.2 g
-
Telített zsírsav 223 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1626 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4470.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 1345 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 548 mg
-
Foszfor 1492 mg
-
Nátrium 859 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 753.4 g
-
Cukor 436 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 518.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2735 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 811 mg
-
Retinol - A vitamin: 2602 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 1613 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1450 micro
Összesen
6834
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
269
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
piskóták
-
5 db tojás
-
200 g cukor
-
1 db vanília
-
1 ek sütőpor
-
125 ml víz
-
125 g rétesliszt
-
125 g finomliszt
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
50 ml tej
krém
-
750 ml tej
-
75 g cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
85 g étkezési keményítő
csokimáz
-
200 g étcsokoládé
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
piskóták
- A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket kemény habbá verjük a cukor negyedével (és egy csipet sóval esetleg).
- Egy másik tálban kihabosítjuk a puha vajat a tojássárgákkal, a cukor többi részével és a vaníliával, majd hozzákeverjük a vizet is.
- A kétféle lisztet és a sütőport összekavarjuk, majd a tojássárgájás krémhez keverjük. Amikor már teljesen csomómentes, több adagban, nagy, szellős mozdulatokkal hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A tészta felét sütőpapírral bélelt sütőedénybe kanalazzuk és hullámosra simítjuk.
- A tészta másik felébe belekeverjük a kakaóport és kevés tejet, majd a világos tészta tetejére kanalazzuk és szintén hullámosra simítjuk.
- A meggyet négyzetrácsos alakzatban a tésztára tesszük, és egy-egy határozott mozdulattal lenyomjuk a tészta aljára.
- 190 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütjük. Amikor kész, tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk hűlni. Érdemes a kiborított piskótát a sütőtepsivel kicsit lelapítani, így szebb lesz a kész sütemény. Amikor már teljesen kihűlt és lelapult, tegyük vissza a tepsibe, ugyanis így könyebb rétegezni és hűteni.
krém
- A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasban összemelegítjük. Közben a keményítőt egy kevés tejjel kikeverjük, és amikor már épp forrna a tej a lábasban, hozzákeverjük és jól besűrítjük.
- A kész pudingot hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a puha vajat. A kész krémet a piskóta tetejére kanalazzuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
csokimáz
- A csokit és az olajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd a sütemény tetejére öntjük. Villával hullámmintát húzunk a csokoládéöntetbe, majd alaposan kidermesztjük a süteményt.
- A kész Dunahullámot forró vízbe mártott, éles késsel szeleteljük. Igyekezzük úgy vágni, hogy keresztezzünk meggyszemeket, így még szebb kockáink lesznek!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x40
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 199
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 87
- Össznézettség: 33288
- Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Nem nehéz kitalálni, honnan kapta nevét ez a szemrevaló sütemény, a Dunahullám ugyanis egyszerre jeleníti meg kedvenc folyónk hullámait a piskótában és a csokimázon. Ausztriában és Németországban kimondottan népszerű édesség, és igazán megérdemelné nálunk is ezt a kiemelt státuszt, ugyanis egy kimondottan finom desszertről van szó. A világos és sötét piskóta önmagában csodás, hát még a belenyomott meggyszemekkel. És akkor még nem is beszéltünk a tésztát bevonó, selymes krémről és a roppanós csokoládétetőről! De higgyetek a szemeteknek, ezúttal nem csap be: ez a sütemény pontosan olyan finom, mint amennyire gyönyörű!